Názory čitateľov


Názory k článku:
Centrálne banky zavádzajú záporné sadzby: Prídeme o svoje úspory?

13. 11. 2015   anonym
nie nepridede uz ste one prisli paierky papieriky a este lepsie digitalne co uz ani nedrize v ruke ani h...o
12. 11. 2015   Lolo
Problem je, ze bankstri nas budu varit, vzdy v jednom kotli, pokym z nas nebude vyzivny vyvar, dostatocne homogenny.
12. 11. 2015   M-D
Uvery s nizkym urokom musia ostat a budu sa urcite casom znizovat.
Pokial by uroky na hypotekach zacali stupat ludia by prestali uvery brať a
a uz by sa trh s nehnutelnostami zastavil. To by zapricinilo prepad cien.
A kedze hypoteky su zalozene nehnutelnostami, väcsinou tymi ktoré sa
prave za uver kupuju banky musia drzat nizke sadzby aby tento kolotoc fungoval. Ceny nehnutelnosti su v bubline, ktora sa zatial drzi. Dlho to uz
s vysokou pravdepodobnostou nevydrzi. Dnesny financny system sa ruti do
zahuby.
12. 11. 2015   844
Uz by bolo na čase aby sa zaplatili DLHY.
12. 11. 2015   anonym
Nikdy už nebude svet bez dlhov.
Ak by aj prišla taká kríza, že by všetky dlhy "museli" byť vyrovnané, po nej by všetkoopäť spadlo do starých koľají.
Vedieť, že som dlžný a keď prestanem splácať, rozumej prestanem drieť, prídem o strechu nad hlavou - to je ten najsilnejší ekonomický motor.
12. 11. 2015   P.
este keby tie zaporne uroky pretavili do reality na nasich hypotekach aj tie uzernicke slov. banky
12. 11. 2015   vsdvs
Slovenské banky niesú až tak úžernícke ako si ľudia myslia. Oni dávajú úroky podľa toho za koľko dostávajú peniaze od ECB + nejaký zisk, no ten sa za posledné roky výrazne znížil a momentálne sme cca. priemer EÚ. Keď budú úrokové sadzby v cca. -2,5%, môžeme čakať 0% úrokové sadzby pre klientov a keď budú mať -4%, tak pre bežných klientov môžu byť -1% alebo -1,5%. V najbližších mesiacoch/rokoch môžeme vidieť sadzby tak na úrovni cca. -1% alebo -2% (od ECB). Ktovie či je vôbec systém pri takýchto sadzbách udržateľný. Uvidíme čo príde.
12. 11. 2015   anonym
No, zatiaľ to nemám menej ako 0 (a určite ani nikdy nebudem mať) ale včera mi prišiel list z banky s nastavením nového úroku po ukončení fixácie na 1,306%.
Som z toho ešte stále v šoku .
12. 11. 2015   vsdvs
Je to jediná cesta ako udržať túto ekonomiku ešte pokope. Ako uviedol autor - dnešná ekonomika je to ako Titanic. Tento Titanic sa potápa cyklicky (kondratievove vlny) a momentálne cyklus mal už dávno skončiť. Banky však zrušili krytie meny zlatom a striebrom a tak si môžu tlačiť peniaze koľko chcú a tak umelo naťahovať koniec cyklu. Žijeme momentálne v permanentnej kríze ktorá začala už v roku 2000 po spľasnutí dot-com bubliny. Jeden zo záchranných člnov pre banky je poslať úrokové sadzby do mínusu, no mal by sa spomenúť aj záchranný čln pre obyčajných cestujúcich - zlato a striebro. Keď sa Titanic potopí, bude to jediná loďka čo ostane nad vodou.
12. 11. 2015   amantius58@gmail.com
Pre obyčajného človeka existuje len jedno riešenie:
- aj keď sú peniaze bezcenné (nekryté) vybrať si ich z bánk a kupovať drahé kovy, pozemky a veci, ktoré nestrácajú hodnotu.
- a prichystať sa na ťažké časy
12. 11. 2015   ghqe
ked pridu tazke casy tak ti bude zlato a pozemky na dve veci. Pri anarchii sa rozluc s vlasnictvom nehnutelneho majetku. Proste ti ho zaberu a mas smolu.
V krize sa zo zlata nenazeres, ked nebude co jest, zlato strati hodnotu rovnako ako papiere predtym nazyvane peniazmi.
12. 11. 2015   ironman
Priemerna zivotnost FIAT penazi je 27rokov. Zlato ma svoju hodnou uz 5000 rokov. Pri situacii aku spominate budu jediny nasyteny majitelia zlata.
12. 11. 2015   1394
Pekná sprostost a z tej tehly si odpilujes sám, alebo pilnikom naskrabes, HOVÄDO.
12. 11. 2015   vsdvs
Ak máš v úmysle zlatom platiť, nebudeš predsa kupovať 500g tehly, ale malé 1-5 gramové tehličky, resp. strieborné mince.
12. 11. 2015   8006
Aj tak keby drbol ten bankstersky systém aj tak bude vojna.
12. 11. 2015   vsdvs
Možno áno, možno nie. Nič to nemení na veci, že drahé kovy budú v tých časoch rásť na hodnote.
12. 11. 2015   anonym
Stačí sa pozrieť na cenu zlata v 16-tom storoči počas zlatej krízi v Španielsku a Portugalsku a zistíš, že opak je pravdou.
Cenu má vždy iba to, čo ľudia reálne potrebujú pre svoj život a zároveň je toho nedostatok. Zlato k životu nepotrebuješ.
12. 11. 2015   vsdvs
Rozprávaš o veciach ktorým nerozumieš. Keď sa naplno spustí koniec aktuálneho cyklu papierové peniaze môžu stratiť hodnotu, no stále bude potrebné vymieňať tovar za niečo. Pre ľudí ktorí niečo vyrábajú, pestujú a pod. môže byť vhodný aj barterový obchod, no pre bežných ľudí budú najlepšie slúžiť na výmenu práve drahé kovy - tie na hodnote nestratia nikdy a v časoch krízy na hodnote výrazne naberajú (počas krízy 2008 zlato nabralo +200% na hodnote za 5-6 rokov). Pozemky a celkovo nehnuteľnosti môžu stratiť veľkú časť zo svojej hodnoty (na vrchole možno aj 80%), no nikdy ju nestratia úplne. Podľa Teba počas anarchie zaberú pozemky všetkým ľuďom? A bude trvať večne? Po skončení sa Ti nevrátia? Taká orná pôda je pri páde systému perfektná vec, lebo Ťa môže uživiť.
12. 11. 2015   hj45
ty sa nauc citat. Stale trepes o nejakom konci cyklu, pritom rec je o krize. Drahe kovy su na vymenu medzi ludmi neprakticke, kedze sa tazko kontroluje rydzost zlata len od pohladu. Ak si myslis ze ludia budu behat s vahami a premeriavat tak si zrely na odborne vysetrenie.
V 2008 ziadna kriza nebola, pretoze sa neprestali pouzivat peniaze a ludia nepresli na zlato.
Po skonceni anarchie budes najskor mrtvy a nejaky pozemok ta nebude trapit. Bud ta zabiju preto ze budes mat nieco cenne, alebo skapes od hladu lebo nebudes mat nic cenne za co by si si jedlo kupil.
Skus si precitat ucebnicu dejepisu a dozvies sa ako svet fungoval v minulosti a presne rovnako bude fungovat aj v buducnosti.
12. 11. 2015   vsdvs
Takže všetci zomerieme podľa tvojej logiky :D Zomrú tí čo budú mať niečo cenné (práve preto, lebo to majú) a zomrú aj tí čo nebudú mať nič cenné (práve preto, lebo to nemajú) :D :D :D Hovorím o konci ekonomického cyklu. Naštuduj si fungovanie ekonomických cyklov a možno to pochopíš. Momentálne sú nepraktické, no v čase straty dôvery v klasické FIAT peniaze, sú drahé kovy spolu s barterovým obchodom jedinou možnou alternátivou. V roku 2008 podľa Teba žiadna kríza nebola? A mne odporúčaš odborné vyšetrenie? :-)
12. 11. 2015   jq4e4
nastuduj si sam trololo. Stale sa tocis dookola vo vlastnych hlupostiach. Najprv pises ze ked bude kriza tak sa bude platit zlatom a potom pises ze kriza bola v 2008 a zlatom sa neplatilo. Takze kedy sa zacne platit zlatom? Ked pri akej krize? Velmi velkej? Alebo este vacsej ako velmi velkej? Tak pri takej moj mily, bude uplne jedno ci mas zlato, pretoze v takej krize budes mat po vtakoch aj s 10 tonami zlata.
Mal by si ekonomicke uvahy cerpat z realnejsich zdrojov nez zo zoznam.sk...
12. 11. 2015   pozorovatel
Podľa mňa si to naštudoval len nepochopil komu su určené tie články o zlate, teda určite nie plebejcom. Nie nadarmo sa hovorí že zlato je mena kráľov, stiebro džentmenov, barter sluhov a dlh je mena otrokov. Veta "Gold is money everything else is credit" je výstižná, čo ale skôr je vhodné si dopredu naštudovať je kontext teda kto to povedal, prečo to povedal a hlavne komu to bolo určené. Pre bežných ľudí je investícia do fyzického zlata veľmi riziková z dôvodu že namiesto 1 trójskej unce zlata získate peknú napodobeninu zlata vyrobeného v Číne s jadrom z wolfrámu. Ak ale niekto cíti potrebu vlastniť zlato keďže ide o ľahko prenosné aktívum doporučujem napr. zberateľské zlaté mince ČNB napr. 600 výročie úmrtia Jána Husa sa dala získať za á 33000 Kč pri emisi.
12. 11. 2015   vsdvs
V roku 2008 bol koniec krátkeho ekonomického cyklu, no čoskoro sa skončí dlhý ekonomický cyklus ktorý bude mať na ľudí omnoho väčšie dopady ako kríza v 1929. Keď to príde, potom sa uvidí čím sa bude platiť - a pochybujem, že to bude nekrytými FIAT peniazmi. Momentálne držia ekonomiku pokope iba nulové (čoskoro záporné) úrokové sadzby a kvantitatívne uvolňovanie, no aj to ma svoje limity. Na zoznam.sk nechodievam. Dostal som sa sem cez odkaz na FB. Nech sa ti darí, ahoj.
12. 11. 2015   Szekeres
problem drahych kovov je jeden...no, je ich viac. Ale zasadny je, ze ich nie je kde kupit bez toho aby ta niekto neosmekol na nafuknutej marzi. Pokial viem, zlievarne su celosvetovo vysoko kartelizovane(ich obchod). Je ich po celej zemeguli iba niekolko. A nekomunikuju. Nie je mozne nic kupit priamo od nich. To naznacuje, ze maju vlastne siete distribucie(kartel) . Co znamena nafuknute marze. Dalsi problem cennych kovov, kvoli comu asi tazko sluzia kao nahradne obezivo je DPH. Mozete ist sice na cierny trh (stat ta tam tlaci...), ale potom sa vystavujes riziku podvodneho jednania...ktore sa v tejto oblasti (silnejsiemu psovi) vyslovene ponuka.
12. 11. 2015   vsdvs
DPH je iba na striebro. Na zlato sa DPH nevzťahuje. Marže obchodníkov na zlate sú cca. 2-5%. Rozdiel medzi predajnou a výkupnou cenou je cca. 5-6%. Striebro sa dá kúpiť aj na burzách mincí - cena je tam o cca. 10-20% nižšia ako cez obchodníkov.
12. 11. 2015   Szekeres
Ja viem, ze na zlato momentalne DPH nie je. Ale to nie je podstatne. Podstatne je, ze to ma v rukach stat a ten ju kedykolvek sa mu to bude hodit zavedie. Sucsne tvrdis ze s nakupom striebra problem nie je, ale sucasne potvrdzujes ze je tam bariera DPH. No, a tie percenta na zlate po sucte su fakt prilis vysoke. A okrem toho to nie je iba v marziach, ale i v tom, ze na zlate je momentalne cenova bublina, ktoru generuje nepomer ponuky a dopytu...a este to akceleruje celosvetovy quantitative easing. To treba k tym vysokym marziam pripocitat.
12. 11. 2015   vsdvs
S nákupom striebra problém nieje žiadny a DPH nepovažujem za bariéru. Navyše DPH na striebre sa dá vyhnúť ak ho kúpiš z druhej ruky na burze mincí od spoľahlivých predajcov. Na zlate bublina nieje (dno je cca. 1000-1070usd), lebo veľa menších spoločností v tejto dobe krachuje kvôli jeho nízkej cene - jednoducho ich to neuživí. Všetko ľahko dostupné zlato je už vyťažené a tak ostáva iba to ťažko dostupné a to ktoré už vyťažené bolo. Navyše cenu zlata udáva už dávno neudáva fyzické zlato, ale špekulanti s tzv. papierovým. Veľa zaujímavých info sa dozvieš napr. v dokumente "Tajný svět zlata- Dokument CZ" na youtube. Približne 99% zlata ktoré sa obchoduje je papierové a nie fyzické. To kvantitatívne uvolňovanie je v podstate posledná vec čo ešte drží ekonomiku pokope, no je chôdza po veľmi tenkom ľade. Keď s tým prestanú, príde deflácia ktorá spustí deflačnú špirálu a ak to preženú, tak príde hyperinflácia.
13. 11. 2015   Szekeres
stale opakujes to iste, a vzdy k tomu nieco pridas, a navzajom sa to popiera. V podstate ani nemusim rozporovat kazdu jednu tvoju vetu. Staci: no comment. Nema zmysel sa stale tocit dokola. QE som nespominal kvoli jeho vplyvu na beh ekonomiky, ale ako jeden z faktorov ktory generuje bublinu na zlate, podobne ako onen obchod s papierovym zlatom.
12. 11. 2015   fero z BA
taký dolár to nikdy nespraví a mena EU by sa preliala do dolárov, obchody by fungovali v dolároch, euro by to úplne pochovalo.... politici sú ale schopní akéhokoľvek idio---tizmu
12. 11. 2015   Filoména
Aha, takže súkromné banky hľadajú "megaprodukt", ktorým by obrali svojich klientov o väčšinu peňazí... Kde sú tie časy, keď banky lákali vysokými kreditnými úrokmi sporiteľov, aby si ukladali peniaze v bankách a nedržali ich doma v ponožkách! Lenže, odkedy sa banky (zvlášť tie americké) naučili tlačiť nekrytú menu, už nie sú odkázané na vklady obyvateľstva. Banky predstavujú najväčšiu legálnu finančnú mafiu.
12. 11. 2015   painkiller
Pokiaľ zavedú zápornú sadzbu aj na úveroch a hypotékach, tak súhlasím.
12. 11. 2015   pipo
Tak teoreticky by hypoteky klesli, ale na zapornu uroven urcite nie, to by sa bankam potom skor oplatilo nakupovat kadejake dlhopisy aspon s 0.1 perentnym urokom.
12. 11. 2015   pipo
A keby klesli uroky na hypotekach tak by stupli ceny nehnutelnosti, takze v konecnom dosledku neusetris nic.
12. 11. 2015   vsdvs
Samozrejme, že môžu ísť aj do záporu. Momentálne sa štátne dlhopisy obchodujú na cca. rovnakých úrovnich ako požičiava peniaze ECB. Keď ECB zníži úrok na napr. -2%, tak aj štátne dlhopisy sa budú za cca. toľko predávať. V situácii keď budú od ECB úroky na cca. -3% alebo -4% sa môžeme dočkať mínusových úrokov aj pre bežných klientov. V tejto dobe je však lepšie nezadlžovať sa a už vôbec nie na 20-30 rokov. A k tomu, že by stúpli ceny nehnuteľností len toľko, že na nich je stále obrovská bublina (rovnako ako na akciách) a ECB sa snaží, aby tie bubliny nepraskli. Znižovaním úrokových sadzieb iba udržujú ceny na rovnakej úrovni - nenafukujú bublinu viac ako je.
12. 11. 2015   162
Presne tak, mám rovnaký názor. Tento stav sa mi však vobec nepáči.
12. 11. 2015   anonym
ad. dnes 7:31 painkiller: Ponuka sa interpretacia typickeho nazoru dlznika, ktory by sa rad svojej dlzoby "zbavil" okradnutim veritela: "ak sa zlodej so svojim lupom so mnou rozdeli, idem do toho s nim..."
12. 11. 2015   painkiller
A to čo banky chystajú, myslím ten záporný úrok nie je tiež krádež?
13. 11. 2015   anonym
ale ano ale legalna vsetko podla zakona ked prijmem zakon ze kopnem niekoho do zadku a zoberem mu saty ale zakon to povoluje tak je to legalne vzdy politici beru qazi kradnu legalne
13. 11. 2015   anonym
samozrejme ze je. Ved som to potvrdil. Ale ty sa chces na ich kradezi podielat tym, ze sa zbavis dlhov aby si okradol spolu s bankami veritelov. Boze! Ved banky ti nepozicali svoje peniaze. ony su iba prostrednik. Aj banky tie peniaze ktore ti pozicali niekomu dlhuju.
1/1