Názory čitateľov


Názory k článku:
MMF: Príjmová nerovnosť sa prehlbuje, produktivita stúpa, mzdy klesajú

26. 7. 2015   no coment
experti jaro a kapitalista
Zvasty o "uspesnych" podnikateloch a ich "uspesnom" podnikani, (uspesni rozumej slusny, moralny a podobne synonyma) su zvasty pre ludi, ktori si nedokazu vyratat rozdiel medzi DAL a VZAL. Mozes sa na to pozerat z akej strany chces, ak sa chces dopracovat k hmotnemu zisku, MUSIS si vziat viac ako das. Inak to proste nejde. Ako inak ako zledejina sa to da nazvat? Uspesny biznis? skvely podnikatelsky plan? To je len spolocensky prijatelny nazov pre obycajnu zlodejinu. Vojenska intervencia znie prijatelnejsie ako zabijanie, zisk z predaja znie lepsie ako to o kolko som toho druheho okradol, ked som si od neho vzal viac, ako som mu dal.. Hra so slovickami. Staci len veci nazvat prijatelnymi nazvami a zrazu je vsetko ok.
Podme sa vsetci chovat ako tazki kapitalisti a neviem, ci prezijeme dlhsie ako rok a nepozabijame sa navzajom..
25. 7. 2015   spirit709
paradox je že tí čo zisk tvoria maju najmenej proste chce to zmenu nech každy dostane to čo si zasluži)) zrušiť burzy, sukromne banky,všetky dividendove fondy zakazať zisky požičiavanim penazi a obmedziť prijem manažmentu na 1,5 nasobok priemeru mzdy samestnancov vo firme
25. 7. 2015   Jaro
Vyborne a tipujem ze ty to budes vediet riadit
26. 7. 2015   apoliticky
no ,,Jaro,, ...ty asi budes ,,nejaky manager-riaditel zemegule,, ...co to ,,uíš,, riadiť...ty pako...takych ako si ty svet nepotrebuje !!!
26. 7. 2015   simon
Klído píďo keď sa tu navážaš do niekoho kto naznačuje, že nie každý vie pracovať v riadení a vedieť doviesť firmu k prosperite. Skôr takých čiernočiernych skeptikov tu nepotrebujeme, ktorí si myslia že všetko je len o prerozdeľovaní. Pretože nieje. To je o závisti skôr. Pozri sa na chudobné krajiny. Nie vždy je ve%lkosť majetku spojená s blahobytom. AK si uveril zlatému teľaťu ktoré sa nám pred očami mihá odkedy sú ľudia ľudmi tak si to užívaj a stresuj sa. Prosím ale nechaj si to pre seba nikto nieje zvedavý na tvoje čierne apokaliptycké myšlienky pokiaľ chceš len nadávať namiesto toho aby si sa pričinil aspon málom aby si zmenil veci k lepšiemu. Takých tu nikto nepotrebuje v skutočnosti..
25. 7. 2015   no coment
Svetova ekonomika je zalozena na kapitalizme. Kapitalizmus stoji na vytvarani hmotneho zisku. Hmotny zisk bez kradnutia NIE JE mozny. Z toho vyplyva, ze urcita skupina bude bohatnut a parazitovat na ukor inej skupiny. Bez zlodejiny by kapitalizmus nebol mozny.
Ako je mozne, ze to tie tupe "studovane" mozgy nevidia a nechapu?
25. 7. 2015   kapitalista
Kradni aj ty a budeš aj ty kapitalista....aké jednoduché
25. 7. 2015   Martin
Ano kradnime vsetci a nakoniec sa zozerme navzajom, ked uznebude z coho vy vymetene hoviadka s Jarkom atd
25. 7. 2015   Jaro
Ty tomu nerozumies, chces riadit vw alebo kiu? Mas pocit, zemas na nieco viac narok? Nemas si .... ako tago.
25. 7. 2015   Martin
Jarko do akej zadnice si sa pchal? Noze prezrad...
25. 7. 2015   Vorlon embassador
Toto je ich výročná správa, v ktorej konštatujú, že naplánované ciele sa darí plniť
25. 7. 2015   anonym
Všetci to už dávno vedia a tí bohatí to využívajú vo svoj prospech. A keďže bohatí dane platiť nikdy podľa zákonov nebudú, treba zaviesť základný bezpodmienečný príjem na rodinu - rodičia a max. 2 deti. Peniaze na to sú, iba nás odrbávajú, že nie sú.
25. 7. 2015   Lolo
Toto sa vie uz davno.
Modely a situacne grafy su len karikatura realneho stavu.
Problematika je o to horsia, ze kapital a peniaze, ktore maju vekonomike nejaky prirodzeny kolobeh, sa uplne nelogicky na zaklade regulacii, alebo subvencii, pripadne dotacii, podielaju na uplnej deformacii celeho systemu, prestavaju byt hnacim motorom, ale stavaju sa doslova destrukcnou silou, ktora rozklada socialny system, alebo priamo i nepriamo vytvara z ludi doslova otrokov v systeme nerovnovahy.
Este vatsim problemom je, ze v krajinach, ktore boli urcity cas v ciastocnej izolacii, alebo pouzivali udrzatelny system hospodarstva, uplne zdeformuju, alebo znicia cely system, pretoze ich mnozstvo napumpovane do ekonomiky, uplne zmeni fungovanie systemu a stava sa zo systemu len akysi autoklav v ktorom sa tvori vyvar, ktory sa odsaje a ostanu len kosti a nestravitelny zvysok.
Dobre sa to da pozorovat na Cechoslovakistane, neskor na Slovakistane a RBM.
Uplne najhorsie na tom je to, ze takyto system preferuje a napomaha ku vzostupu takej vykonnej moci, ktora danemu stavu znacne pomaha. A aj ta sa vyvyja, najprv je korumpovana a uplatna, neskor sa vyvija do konstitucnej kleptokracie, ktora bezohladne nici vsetky zarodky a pokusy o nejake individualne fungovanie firiem, alebo alekolvek snahy o vznik malych podnikov a regionalny rozvoj.
Deformacie a nesurodost, vznikaju napriklad pridelovanim roznych penazi z fondov, alebo dotacii, ktore preferuju len uzko prepojene a kleptokraticke zvazky, ktore znemoznia dalsi rozvoj inym firmam a vznikaju akesi koncerny, alebo karusely, cez ktore nieje mozne vytvorit konkurencne prostredie.
Kleptokrati zakladaju podla potreby firmy, ktore nutia ci uz zamestnancov, alebo dohodarov, ci zivnostnikov, pracovat za nevyhodnych podmienok, kde pridana hodnota sa kapitalizuje, povatsinou mimo krajinu vzniku. Mzdy, alebo platby, za takuto pracu su minimalne, alebo sa vobec nevyplacaju, vzdy sa najde methoda, alebo sposob, ako presvedcit otrokov, ze si tolko "jedla" nezasluzia.
Ale dane a odvody si platit musia. a tento trend nabera na obratkach.
Je vidno, ze napriklad banky a bankstri, radi nalievaju peniaze do celych statov, kde sa zdanlivo nemoze nikdy uspesne splatit dlh, ale v globalnom svete, aj chudobneho rucitela, oderu z koze, ked uz nieje mozne vydriet chudobny gros z dlznika.
A svet sa toci dalej..
25. 7. 2015   MRK
dokaz toho ze na celom svete sa zamerne vytvara vrstva bohatych - cizo vznika otrokarstvo - to je vtedy ak to co zarobite vam akurat staci na jedlo a byvanie
25. 7. 2015   simon
nieje to nový jav. Štúdie tvrdia, že ak niekto zarba viac namiesto toho aby zvyšoval príležitosti ostatným snaží sa ich znižovať aby si udržal svoj status. ASi je to normálna ľudksá vlastnosť, skôr je nepochopiteľné že sa tomu čudujeme. Treba dávať len pozor aby to nešlo do extrému, čo sa asi deje vo väčšine západných krajín...
25. 7. 2015   saparat
Ja to tvrdím už dávno... že v tomto type kapitalizmu, ktorý máme bohatí bohatnú a chudobní chudobnejú... peniaze sú zle prerozdeľované...
1/1