Názory čitateľov


Názory k článku:
Roboty útočia na pracovný trh: Ak nechcete prísť o miesto, musíte získať špecifické zručnosti

29. 4. 2015   anonym
a čo robot - úradník, ktorý okamžite a bez natrčenej dlane vybaví, čo má, ako služobník OBČANA? A čo robot manažer, ktorý bude redistribuovať úlohy bez nasierania ľudí? Ozaj, na koľkých vysokánskych dedinských školách sa študuje menežovanie, teda buzerovanie? Kedysi kto chcel vrieskať na ľudí, podpísal vojnu. A robot - obchodný zásstupca ,ktorý človeku ponúkne len užitočný a kvalitný tovar za dobré cebny? To je asi mimo našich omožností - aj ten tovar, aj taký robot. Pozor na Matrix, Minority report, 1984, faSSbok, google a jeho + a (spy)glasses...
29. 4. 2015   Kazajka
Tie špecifické zručnosti podľa kapitalistického hyenizmu sú:
- odvyknúť si chodiť na záchod
- nejesť a nepiť
- ťahať hoci aj ročné smeny
- samozrejme nespať
- pýtať sa zamestnávateľa na hocičo (len tlieskať keď dačo povie)
Úplný zoznam bude k dispozícii po dokončení Anglo-kapitalistick ej neokolonizácie pomocou Európskej únie.
Motto: všetci sa musíme klaniať peniazom, oni sú náš blahobyt a vykúpenie z otroctva!
29. 4. 2015   Lolo
Ja viem, len tolko, ze roboty mozu pracovat na miesto ludi, len do tej miery, alebo pomeru pracovnych sil, pokial ich praca je rentabilna. Na vytvorenie robota je potrebne enromne usilie a technologie i technologicke procesy, ktore potrebuju velke mnozstvo energii.
Rovnako aj zivot a udrzba robota je spotrebitelom energie.
Obvykle sa robot sklada zo suciastok a materialov, ktore pre svoje vytvorenie potrebuju opat enormne mnozstvo materoalov, ktore sa musia vytazit, spracovat, vyrobit. Vsetky tieto polozky vytvaraju daleko vatsiu uhlikovu stopu, ako system vyroby mama+tata=clovek(ov ia).
Dnes je problematika brana ako fenomen nahradzania ludi robotmi. Vysledok je akasi pseudotechnologicka revolucia.
Ludia ak je ich privela, su nadbytocny. Ludia, ak ziju v nevodnych klimatickych podmienkach, su drahy na prevadzku a udrzbu, no svojou potrebou a spotrebou su hybnym motivom ekonomiky. Ak by technologicka revolucia, nahradzania ludi strojmi, mala mat evolucny charakter, nahradenia cloveka uplne, tak je to v poriadku. Clovek by si mal totiz uvedomit, vdaka schopnosti cerpat fosilne zdroje paliv a svojou cinnostou je v podstate neekologicky element, ktory nici svojou exitenciou, cinnostou v podstate celu planetu. Ak je teda clovek tak uvedomely a svojim vlastnym pricinenim sa eliminuje, su stroje dnes spravne riesenie. Je to ekologicko-symbioti cky proces odstranenia sameho seba. Tento proces zacal uz na usvite modernych dejin Oliver Cromwell, ktory vytvoril novodobe industrialne otroctvo a neskor to zdokonalili tzv. proletari, ako komplexny otroci priemyslu.
Vsemozne snazenie cloveka, vzdy vedie k jeho premnozeniu a likvidacii sameho seba. Prostriedky a nastroje na tento proces si poslednych 100-200 rokov priroda nevymyslela, vymysla a vyraba si ich clovek sam a zdokonaluje si ich pre potrebu ucinnejsej eliminacie seba sameho.
Stroje a roboty, su len pomocnici, ktotych si clovek vytvoril na rychlejsie prejdenie ku svojmu cielu.
Ale mame tu uzasnu schopnost ze o tom mozeme pisat, citat, mame internet a houby nas to zaujima. V principe sme primitivy, ktorych zaujima, ci budeme mat svoju otrocku pracu a kus zvanca a v zime teplo, ako komplexna problematika celeho procesu.
A to sa zmenit neda. Iba ak ze by?!
29. 4. 2015   anonym
čoskoro bude treba vymyslieť roboty, ktoré budú nielen vyrábať, ale aj kupovať a míňať.....
29. 4. 2015   Lolo
Specificke zrucnosti, znamenaju schopnost sabotovat pracu strojov a nahradzat ju opatovne ludmi. Stroje ako take na cloveka neutocia, aspon zatial nie. Clovek pomocou strojov utoci sam na seba. Takze pravdu ma asi Islamsky stat a extremisti alkejdy, ked tvrdia, ze moderna civilizacia, svojim snazenim a konanim, nici samu seba. Takze ak mame nadobudnut "specificke zrucnosti" nemusime kricat alah akbar, ale staci ak pred tym, nez nejaky stroj znicime, si povieme zakladne mantry nasho sveta.. V mene otca i syna i ducha sveteho... A mozeme nasypat piesok do sukoli, vytrhnut kable z rozvodnice, sroubovakom rozlamat procesor, mame na to podobne pravo, ako IS, ale v inom fundamentalnom rozmere.
29. 4. 2015   MV
Nepotrebné pracovné miesta sa jednoducho všade rušia, žiadne vytláčanie na iné pozície prakticky nejestvuje. Všade platí: Tu je zmluva a tým sa to končí a keď bude treba, nech roboty nahradia pre roboty aj celú filharmóniu. Pre koho sa bude vyrábať a ako sa udrží výroba pri obrovskej nezamestnanosti a trhu práce ilegálnych migrantov je otázka. Budú robiť liftboyov v tých plánovaných nových výťahoch.
29. 4. 2015   boxerr@azet.sk
nedávno som čítal že Toyota ide proti prúdu.Tam kde potrebuje mať kvalitu tak rusí robotizované pracoviská typu KUKA a nahrádza ich ludmi.Je to logické lebo robot a kontrolné kamery nedokážu zachytiť všetko čo vyškolený človek.Ved pride aj na to.Lenže v tejto dobe "kazítok" je to zatial jedno.
30. 4. 2015   @dam
Otázka ale je, či si to Toyota dobre premyslela. Ale to sa dozvieme až neskôr.
Ale podľa mňa rušiť robotizované pracovisko je choré, lebo je to nerentabilné. Kebyže povedia, že to len doplnia ľuďmi, tak beriem, ale komplet nahradenie je choré.
A 1 kamera možno nezachytí všetko, ale systém kamier s vhodným softom je určite rýchlejší ako človek rukou prechádzajúci každý diel.
1/1