Názory čitateľov


Názory k článku:
Záporné sadzby na vkladoch: Nabitá zbraň ECB môže vypáliť aj opačne

22. 5. 2014   anonym
ECB sa silou mocou chce vyhnut menovej vojne s FEDom, myslim si vsak ze inej cesty niet. Ak jedna velka CB (FED) "tlaci" peniaze zatial co ta druha (ECB) nie, tak je jasne ze dolar pada ku dnu a euro posilnuje. Posilnuje nie vsak preto ze ekonomika eurozony je v lepsej kondiicii ale preto ze pri menovych paroch je vzdy jeden vytaz a jeden porazeny. Myslim si ze ECB by mala postupovat podobne ako svajciarska centralna banka a defakto zafixovat kurz . Samozrejme prinasa to aj negativa.
22. 5. 2014   veni@pobox.sk
Myslím si, že banky prenesú zápornú úrokovú sadzbu do úrokov ani nie preto, že budú sanovať svoje zisky,ale že sa obávajú toho čomu hovorím "ponožkový efekt". Úspory bežných ľudí zmiznú z bánk do ponožiek pod posteľou.
22. 5. 2014   Strachopud
Ktosi musí USA zachraňovať, preto silné €. Banky z Nemecka, Francúzska, Anglicka sa už na Grékoch zahojili, akurát štátom ostali dlžoby ako na začiatku. Bohatí Slováci dotovali chudobných Grékov, Španielov, Portugalcov, Írov, ... Bol ten Ezop veľmi múdry a aj Sybila.
22. 5. 2014   anonym
ako sme ich dotovali ? rucit za uver je odkedy dotacia ?
28. 5. 2014   ja
no to oni maju nizsi urok a my platime uroky za tu cast garancii ktore sme prevzali.
22. 5. 2014   anonym
Mam pocit, ze ECB chce vyriesit klesajuci rast HDP, nizku inflaciu, bud pumpovanim penazi do ekonomiky a ked to nejde, tak stahovanim penazi z ekonomiky-zaporne uroky. Ide z extremu do extremu, metodou pokus-omyl. Globalny problem je v tom, ze ekonomiky na uzavretych trhoch nemozu neustale rast, preto Ukrajina, preto Severna Afrika, preto Bielorusko, ved trhy musia rast. Americka ekonomika je pretazena uvermi, "rovnaky" objem tovar, surovin a sluzieb je kryty stale vacsim objemom nekrytych penazi, co zas len sposobuje rast cien a dalsiu zadlzenosti. Dalsie a dasie peniaze ekonomiku nerozhybu. Je rozdiel medzi rastom a rozvojom. Rast je kvantitativny ukazovatel a rozvoj kvalitativny. Mozno by to chcelo zmenit pohlad na dlh, zadlzenost, preco vytvarat dlh, na ake obdobie, aky je ciel, co sa ma konkretne -kvalitativne zmenit. Meriame vsetko cez rast kvatntitativnych ukazovatelov a nie kvalitativnych. Skusme sa na veci pozriet aj inak.
22. 5. 2014   anonym
ekonomika môze aj na uzavretom trhu neustale rast, obzvlast europska ekonomika ako celok ma moznost este velkeho rastu. ECB zatial netlacila peniaze, pretoze nemci su proti
22. 5. 2014   anonym
a preco teda ekonomika nerastie, ked moze? pravdepodobne bude rast, ked bude EU exportovat do krajin mimo EU. V EU by musela klesat nezamestnanost/rast zamestnanost, aby zacali stupat prijmy, z ktorych si budeme moct dovolit kupovat stale viac. podla mna EU ekonomika bez expanzie na dalsie trhy nema sancu rast... pomoc grecku, kde mali peniaze nemecke banky (ktore pozicali americkym bankam) sa zachranili cez zachranne baliky eurokrajin, ktore sme zaplatili my danovi poplatnici,....siko vne...
22. 5. 2014   anonym
eu ekonomika nerastie preto ze domaci dopyt je slabsi. Ludia zmenili svoje navyky po roku 2009 a teda viac sporia. Prejavuje sa to stagnaciou. Problem europy nieje v nedostatocnom exporte, aj ked samozrejme jeho zvysenie je vitane ale v domacej spotrebe. Vysoka miera nezamestnanosti v niektorych krajinach (v porovnani s predkrizovimi rokmi) sa prejavuje na celoeuropskej stagnacii. Klucom k uspechu je zamestnanost a to hned neznamena montovna a teda exportne zalozenena firmy. Ako ju zvysit na to ti neviem presne odpovedat. Ty sa pozeras na Eu z pohladu slovenska. Kedy slovensko je exportna krajina a vela pracovnych miest je hlavne vo firmach ktore exportuju, ale unas napr. zvysenim polnohospodarskej produkcie (nemyslim len prvovyrobu) vieme zamestnat desatisice ludi. Je to samozrejme len priklad a nieje ho mozne realizovat vsade a uz vôbec nie mavnutim ruky, ale chcel som ty len ukazat ze aj zvysenim vyroby pre domaci trh sa da zvysit rast. Turizmus je dalsi priklad kedy netreba expandovat do zahranicia, atd...
22. 5. 2014   anonym
este dodam ze my danovy poplatnici sme zachranu grecka atd.. neplatili. Slovensko len ruci za uvery, v hotovosti sme nedali ani cent.
23. 5. 2014   anonym
vdaka za reakcie, potencialne zamestnanost mozu zvysit aj Slovenske lesy, ktore pred par rokmi povedali, ze mozu zamestanat 10.000 ludi, no nestalo, polnohospodarstvo aby bolo konkurencieschopne by muselo byt dotovane podobne ako na zapad od nas, bez dotacii nebudu nove pracovne miesta. turisticky ruch zamestna niekolko tisic ludi. nezamestnanost je u nas k 30.4.2014 390.272 cca 13,5% v okolitych krajinach rakusko, nemecko cca 5%, priemer EU 10,7%, urcite sa to bude musiet riesit suborom opatreni. Pri vysokej nezamestnanosti platy neporastu, kupyschopnost vyssia nebude, spotreba vyssia nebude. Ale ako hovoris ak sem pridu turisti zo zahranicia, ekonomike to moze vyrazne pomoct, s tym suvisi kvalita sluzieb, dostupnost sluzieb a to si vyzaduje investicie, bez podpory bank/statu sa to asi nerozbehne lahko. Stat by mal zaviest danove ulavy nie pre KIU s 3000 zamestanacami ale vsetkym malym firmam, ktore zamestnavaju 70% zamestnancov, tam by mala smerovat realna podpora. Na základe dohody o trvalom eurovale sú členské štáty eurozóny povinné zložiť v hotovosti 80 miliárd eur.
23. 5. 2014   anonym
ano ale s trvaleho eurovalu nikto nic necerpal, teda nikoho sme nedotovali.
1/1