Názory čitateľov


Názory k článku:
Rodinné farmy by mohli prispieť k zamestnanosti na vidieku

10. 3. 2014   Farmarik
Ak by ste sa chceli dozvedieť o problematike rodinných fariem a zdravého stravovanie na Slovensku, prípadne ako sa zapojiť, tak si prezrite oficiálnu stránku pripravenú pre farmárov a ich sympatizantov: www.rodinnefarmy.sk . Táto stránka je podporovaná združením EKOTREND a vytvorená neziskovou organizáciou Kretívna brána.
3. 3. 2014   Merlin
Myslim tym Slovensko..
A to skor nebude, lebo ta produkcia bola celkovo velmi slaba, vzhladom na podmienky a techniku, napriek obcasnej konjukture, boli medzitym dve svetove krizy a dva mohutne exodusy za velku mlaku, takze chybal potencial pracovnej sily.
Cize, na to, aby sa produkcne SR stala drobnorolnicko-indu strialnou krajinou, potrebuje bud dlhy cas, zhruba rovnako dlhy, ako bol treba na dezindustrializaciu , a odpolnohospodarenie , alebo strasne vela penazi, velmi dobre injektovanych a nedefraudvanych v urcitych subvenciach a obdobiach.
Ale tieto peniaze uz zhltol davno, rovnako "spravodlivy proces" privatizacie, ako bol "spravodlivy" proces znarodnenia a zostatnenia.
Kedze tieto peniaze odtiekli do neznama (znama, ale tabu), uz len velmi dlhy cas (rovnaky cas) to moze napravit.
Alebo tiez aj nie.
Katalyznym faktorom je nahla zvysena potreba, ale len extremne zvysena, to je hladomor, vojna, kataklyzma.
Potom vsak moze nastat doba, kedy nas zavru eurokoncetracnych taborov a budeme hnany na panske, bez ohladu na straty a zrat len to, co dostaneme do misky..
Pohankovu kasu a otruby.
Dobru chut!
3. 3. 2014   Merlin
Potom "89" sme este aj to vsetko poondiali, prekakali a odpolnohospodarnili .
Dneska maju vsedci VS, nikomu sa nechce tahat hnoj, mlaskat vemena, ryt v zemi a vobec nic robit rukami.
Pokial neprijde hladomor, alebo nejaka velka katastrofa, kazdy sa akorat vytentuje na nejake drobnofarmarcenie.
Vidno bolo iniciativy po 89, ale ako dopadli?!
Uplne ako vsetko, co sa u nas "mohlo" a predsa sa neda.
Ziadne dotacie, ziadne ulavy, ziadna pomoc, ani satisfakcia za to, ze by tyto drobnohospodari dokazali nejak strategicky podporit statne potravinove zasoby...
Len hruba trzna ekonomika a nemoznost konkurencie, len same polena pod nohy a pohlave.
Teraz sa nejaky pseudohnojar, alebo pseudohnojarka ing, mgr. a podobne rozhodne pre nejaku aktivitu a mysli si, ze niekto zacne drobne hospodarit, len pre to, ze je nezamestnany..
Lenze orat budu volmi? rypat hlinu holymi rukami? Stredovek? ano, to by bolo..
Kde zoberu zradlo pre vola, alebo palivo pre traktor? Kde samotny traktor?! kupia si ho z podpory? socialnych davok?? Kde vezmu osivo, za co si prenajmu podu a od koho? kde budu byvat? Kto, alebo cim pokosia 2-5ha poli? cim ich phnoja? ciernym kalom z Blatisravskej COV-ky?! Dovezu na furikoch?
Proces fungovania drobno a malofarmarov, tak ako je zavedeny napr. v Rakusku, Svajciarsku, trval cele generacie, mnohy, aby nemuseli delit majetky sa ondzikali medzi sebou, bratranci, sesternice, blizka rodina z vedlajsieho gruntu, len aby sa nestratil a nedrobil grunt rodovy.
O techniku sa staraju rodiny desatrocia, starocia, tie traktory, co uvidime vo vysnivanom Rakusku za hranicami, maju mnohe viac rokov, ako trval u nas komunizmus, lebo ludia sa o to staraju sami, je to ich majetok, ktory ich mnohokrat stal cele roky zivota a uspor, aby im pomohol v kazdodennej drine.
To nieje proces o nic dlhsi, ani kratsi, ako bol proces zdrustevnenia a odkulacenia, likvidacie drobnorolnictva, teda zhruba rovnako cca 50-60-70 rokov, aby sa dostala produkcia tam, kde bola v rokoch pred II sv. vojnou.
3. 3. 2014   Merlin
Najprv sme tu mali vselico, aj drobno rolnikov, malo i velko kulakov, potom ich komunisti trestali aj za to, ze kravam netieklo z vemena kakao krvave, zatvarali ich do Jachymova a pod. Ukradli a znarodnili usadlosti, techniku, stroje, zvierata, podu, dedicske prava, uplne vsetko. Aj obcianske prava.
A tych co mohli, popresidlovali a mali zakaz priblizenia na 20km, do rodneho gruntu, zakaz navstevovat sa navzajom. Ani na pohreb a rodinne oslavy nesmeli chodit do obce rodnej..
Ano toto boli "zlaty KOMUNISTI!"
Co bolo sukromne, zdrustevnili, co nezdruzstevnili poku...li, nechali lezat ladom, alebo skratka nejako to polepili.
Ale potraviny sa pestovali industrialne, velkokolchoznicky, ako bol trend doby.
1/1