Názory čitateľov


Názory k článku:
Dôchodok: Najväčšia pyramídová hra všetkých čias!

18. 5. 2016   fero z BA
Už Len tá prvá veta: "O Spojených štátoch sa často hovorí, že tam majú spravodlivý sociálny systém zahrňujúci dôchodky a zdravotné poistenie, v ktorom si ľudia počas života zarobia na dávky vyplácané v starobe." ma rozosmiala a j moju frajerku. Skoro spadla zo stola!
26. 11. 2013   anonym
slovenský sistém dôchodkov je padajúce ho-no teda kolotoč a následky budú katastrofalne pre najsilnejšiú populáciu v okolí narodenia v rokoch 80 na ktorých nebude mat kto robit celý problém má na svedomí nežná ktorej následok má už teraz nedozerné následký zastavenie kolotoču populácie kde táto silná populácia zostala bez istôt v buducnost kde má tažko uživit seba nie to ešte rodinu terajší penzisti a ktorý sa blížia k penzii na slovensku boli okradnutý o dôchodky bol to majetok ktorý vytvorily za čias komunizmu neboli plnohodnotné ohodnotenia platy bol to sistém budovania spoločného malími platmi a danami ked by bola demokracia ako sa tu hlása zlaté žriedla by pokrily uplne celý dôchodkový -socialný sistém a mladý pracujúci by si odkladali peniaze ktoré by sa uročily vkladmi do dialnic a iných štátných zakazok a neprofitovali by s toho banky a iný ale budúci dôchodcovia silná generácia z 80 rokov za čo sa môžu podakovat poslancom a vládam ktorý len kecajú slubujú a tieto slubotechny a konajú opačne preto zo slovenska sa stáva žobracka krajina kde slovenský dôchdcovia su žobrákmi vinou neschopných politikov a vlád ktoré doviedli slovensko tam kde sme a dalších dvadcat rokov slovensko bude stát pod ich vedením lebo nedokázali za ´vyše dvadcat rokov nič a nemajú žiadný smer ako slovensko dostat z tochto bahna do ktorého nas klamstvami dostali pomôžu jediny týchto politikov uplne odvolat a brat k zodpovednosti
26. 11. 2013   Amanda
Je to beznádejná situácia, v ktorej sa stávame rukojemníkmi doby klamstva . A z čoho budú žiť naše deti a ich deti . Sme z toho všetkého v beznádeji, ktorá nás ničí . Nemôcť si pomôcť , aj keď sa všemožne snažíte je trauma,ktorú prenášame jeden na druhého. Nemáme zastania , pretože právo je na strane moci. A my bez moci
plačme , pretože to sme volili. Amanda
30. 11. 2013   mynona
systém, pitcho :-)
26. 11. 2013   Amanda
Prečo by mali na dôchodcov robiť mladí? Vôbec tomu nerozumiem, čo to splietate. Veď každý si počas svojho pracovného procesu platí príspevok na dôchodok. Tak Vás žiadam, aby ste nezavádzali mladých, ale nech poisťovňa začne vyplácať to čo má a nie odmeny svojím pracovníkom a rôzne bonusy. Veď to je nehorázne . Nech nezavádzajú a neštvú mládež proti dôchodcom. Nech sa naučia hospodáriť zo zverenými prostriedkami, ktoré sme si platili celý život .
26. 11. 2013   Realista
Amanda-súhlas. Dnešní dôchodcovia, 70 a viac roční na svoje dôchodky zarobili štátu oveľa viac ako im štát vracia. Zmenou spoločenskoekonomic kého systému, masovou privatizáciou hlavných podnikov, vznikom neúmernej nezamestnanosti, zvýšením počtov "neproduktívnych" - úradníkov, policajtov,politoló gov, sociológov, médii,... teda aj rapídnym znížením počtov tých, ktorí peniaze prácou vytvárajú, štát nemá dostatok zdrojov. Odvody - starobné poistenie to nezachránia. Politici, ktorí nenesú zodpovednosť za svoje činy, častokrát riešia problémy systémom pokus-omyl. Taký je aj 2.pilier, ktorý ďalších 10 rokov určite neprežije. Akú-takú šancu má len 3.pilier (dobrovoľný), i keď i tu chýba to podstatné - ako sa bude vyplácať.
26. 11. 2013   Amanda
Ďakujem za úprimne a kvalifikované slová, ktorými ste reagovali na moje rozhorčenie. Zdravím Vás Amanda
3. 12. 2013   alfonznekonečný
na dôchodcov robili vždy mladí a na mladých keď boli decká robili neskorší dôchodci keď boli predtým v produktívnom veku. Tak to bolo odkedy existuje človek.
Teraz ale sledujem nejaké účelové štvanie a rozdelovanie ľudí podľa všetkého možného vrátane veku.
Nikto si nezarobí na svoj dôchodok, čo je logický nezmysel, lebo nikto nevie aké ceny, platy, mena, podmienky, okolnosti .... budú za 20 - 40 rokov.
26. 11. 2013   Okolosediaci
Generalny problem je v tom, ze ZIADNY stat nerobi vyrovnany statny rozpocet.
Tym padom CENY vsetkeho NEUSTALE RASTU, ale niet toho, kto by rozdiel doplatil tak, aby rozpocet bol opat vyrovnany ... takze statny rozpocet je planovany s deficitom. Pritom sa potichu predpoklada, ze ten rozdiel doplati buduca generacia ... lenze statne hospodarenie a socialna politika su tak skurvene, ze buduca generacia je poddimenzovana a tym padom zase vznika deficit.
Jedinym riesenim je SKUTOCNE VYROVNANY STATNY ROZPOCET = ale to znamena, ze stat MUSI BYT SEBESTACNY minimalne v potravinach a polnohospodarstve, pritom musi byt schopny zabezpecit byvanie a pracu narastajucej populacii ... ale TO SA DA (bohuzial) VYRIESIT IBA REGULACIOU FERTILITY (= pocet mladych ludi, ktori mozu vstupit do hospodarskeho cyklu) A MORTALITY (= pocet starych ludi, ktori musia z hospodarskeho cyklu vystupit)... A KTORY STAT PRISTUPI NA TO, ABY CIELENE REGULOVAL SVOJU STARU POPULACIU ?!?
26. 11. 2013   ľuboš
to je dobrá haluz..., nie si náhodou rovno šéf NB ? aj tí sú rovnako oné...hlúpi/myslím tú "regulaciu mortality a fertility".
všetko je INAK.
3. 12. 2013   alfonznekonečný
nejaký po 100 rokoch zobudený eugenický psychopat, že ? čiže bude sa strielať aj starý aj mladý aby bolo furt 5 miliónov, pár stotisíc nešťastníkov vybereme losom a samozrejme pár vyvolených ( ešte samozrejmejšie vrátane taba a tvojej rodiny ) to bude riadiť a tí losovaní nebudú. Ja ti poradím inú vec - poľnohospodárov a remeselníkov ako pred pár tisíc rokmi a nepotrebujem ani tvoj štát, banky, dôchodky, peniaze ....
26. 11. 2013   Jan
Pravopis ok, tak už len vecná oprava.
Prečo prispievame do Sociálnej poisťovne keď dôchodky za vyplácajú z daní?
26. 11. 2013   hehe
lebo USA
26. 11. 2013   Realista
Janko, dôchodky sa vyplácajú zo Sociálnej poisťovne. Dane rozdeľuje Ministerstvo financií.
26. 11. 2013   anonym
taký systém by sa dal udržať len ak by sa peniaze na penzie medzičasom INVESTOVALI - ale nie do finančných operácií, ktoré netvoria skutočné hodnoty, ale práve do podnikov, vyrábajúcich alebo poskytujúcich služby a pod. Tam by sa peniaze mohli zhodnocovať - ale zasa by nesmelo existovať cielené znižovanie hodnoty peňazí (resp. by muselo byť percentuálne nižšie, než výnosy z investícií). A keď si človek pozrie, že na štarte sporenia na dnešný dôchodok mal podľa wikipédie v r. 1970 mal USD hodnotu len 20 centov pôvodnej (v r. 1913, keď Wilson daroval americkú menu súkromným bankám, ktoré si vravia FED), kým v r. 2012, kedy by po 42 rokoch začal poberať dôchodok, je hodnota USD len 3 centy, teda padla na ani nie šestinu!!!
A miochodom, aj prvá možnosť je sprostosť - vyplácať dôchodky stále vyššie z toho, že by bolo viac mladých ľudí a tým pádom by sa nákaldy na rast dnešných penzií rozdelili na viac ľudí - raz tých viac mladých bude viac starých. Leda by ich medzičasom ktosi "minul" vo vojne - a nebolo by komu vyplácať. Inak je to len odsunutie problému na neskôr - a na omnoho vňčšie problémy.
26. 11. 2013   anonym
súhlas, každý si musi tvoriť sám vlastné rezervy
18. 6. 2016   us_ama
Nieze pyramida,ale genocida pachana na urcitej casti obyvatelstva....clo vek robi cely zivot a ked zostarne,tak stat,ktoremu celu dobu platil dane,vselijake odvody,dphcko a podobne vymysli,nema na jeho primerany dochodok....pritom politici sa obohacuju,kradnu v jednom kuse uz 27 rokov,bez hamby si ukrajuju milony amiliardy zo statnych,teda nasich penazi.Keby tito ludia sustavne nekradli,tak tento system by mozno vydrzal este dalsich 100rokov a bolo by omnoho viac casu nieco vymysliet...
1/1