Názory čitateľov


Názory k článku:
Tomuto sa hovorí minimálna mzda: V Lidli zarobia 3265 eur!

19. 10. 2020   Laci
Pre lepší prehľad prikladám odkaz (https://quantajobs .com/vyplatna-paska-v o-svajciarsku-prijmy/ ), kde si viete pozrieť čo vstupuje do hodinovej mzdy (ak ste vyplácaný na základe odpracovaných hodín). Vo všeobecnosti platí, že napriek skutočnosti, že vo CH sú lepšie platové podmienky oproti SR, sú tam aj násobne vyššie životné náklady. Treba to brať pri hľadaní práce do CH do úvahy a prepočítať si +- koľko vám ostane po odčítaní všetkých nákladov.
4. 10. 2013   Optimista
Tak aby som Vas vsetkych dal do obrazu.Ja v to Lidli vo Svajciarsku pracujem.Najprv by ma zaujimalo kde zobral autor tohto clanku,takyto vymenny kurz franku voci euru.Za 4000 fr. dostanete max.3175 eur,ak mate stastie.Ak mi je ochotny menit v uvedenom kurze rad mu kazdy mesiac zamenim celu vyplatu.Ale k veci.To je hruba mzda!Vo Svajciarsku existuju 2 druhy zmluv,na 100% a na 80%.100% je 8,5 hod. prac. uväzok,80% na 6,5 hod.prac uvazok.100% zmluvu dostanete tak asi po jednom odpracovanom roku.V Lidli ma 100% zmluvu okolo 30% zamestnancov.Takze ak zamestna nec ma 100% zmluvu tak dostane netto okolo 3200 fr.A to nema zaplatenu zdravotnu poistovnu.Tu si ju hradi kazdy sam podla svojho uvazenia a podla toho si aj doplaca pri navsteve lekara.Priemer sa pohybuje okolo 300 fr.Uz sme na 2900 fr,cca 2300 eur.Priemerny najom 3 izboveho bytu to stoji tak 1200 frankov......uz mame len 1700 fr.A kde je oblecenie,strava,na klady na auto a toboz ked tu mate rodinu.Potraviny su tu priemerne 3 krat take drahe ako u nas.Napr. kilo kuracich prs 13 fr.,cca 10 eur.A zabudol som este podotknut,ze v Lidli pracuju hlavne cudzinci,pretoze Svajciar by to za tie peniaze robit nesiel,pozadoval by aspon o 2000fr viac.Netvrdim,ze sa du neda zarobit,aj odlozit pekne peniaze oproti Slovensku,inac by som tu nebol.Ale chcel by som poziadat autora tohto clanku,nech si nabuduce najprv poriadne overi fakty a az potom nech pise.Zase jedna z novinarskych kacic.......
9. 10. 2013   mueslitel
kurz bol napísaný správne, v oficiálnych oznamoch sa predsa nepíšu turistické hotovostné zmenné kurzy valút.
Príklad 3-izbového bytu nedáva predsa jeden človek (v takom predsa bývajú typicky aspoň dvaja ludia s príjmom, ak nie štyria-šiesti - v prípade Slovenska a prenájmu). V SR ti predsa na nájom 3-izbáku v Bratislave (aby sme sa aspoň vzdialene priblížili pomerom v CH, nebudem dávať príklady z Oravy) nepostačí ani celá jedna výplata. A k tomu ešte kde je strava, doprava, auto, poistky, poplatky (z krajín V4 najviac doplácame zo svojho do zdravotníctva), ošatenie, kultúra, spoločenský žívot, hobby, deti, zvery,...
Inak tiež by som privítal 6,5 hod pracovný čas trebárs za 2000 EUR, pretože 8-hodinový u nás je 8,5 hodín až 9, a prakticky 9,5-11 za 500 EUR čistého, s nevhodnými pracovnými podmienkami a nezriedkavým mobbingom, nekompetentným vedením a vykonávaním absurdných pokynov...
Kuracinu a iné mäso si nekupuj u farmárov a mäsiarov , ale radšej v tom Lidli (tento týždeň sú v ponuke hodnotnejšie morčacie porcované balené rezne = drahšia verzia za 5,89 CHF 500g - to je 9,56 EUR za kolo; u nás stoja neporcované morčacie prsia v tesku tiež okolo 9 EUR/kg). Tiež iný tovar v Lidli je tam za podobné a niekedy i nižšie ceny, než v SR.
Článok bol v poriadku, tvoj príspevok tiež prispel k rozšíreniu obzorov.
Rozdiel je ten, že u nás je za vela roboty slabá mzda, žiadne vyhliadky na trvalo udržatelné lepšie podmienky, ledva si človek zaplatí základy - žiadne vyskakovania, žiadna kvalitná strava, volnočasové aktivity, atď - a aj tak mu nič neostane bokom.
14. 10. 2013   anonym
Ved v clanku sa nikde nehovori o cistej mzde ale o minimalnej mzde, ktora je stale uvadzana v hrubom. Takze tento clanok nie je ziadna novinarska kacica. Skor mi ako zavadzanie pripada tvoj prispevok, pretoze napr. naco je dobre jednemu cloveku prenajimat 3 izbovy byt, ale ked chces mat luxus, tak si ho musis zaplatit. Aj ceny tych potravin - 3 krat drahsie - zrejme nenakupujes v beznych velkoobchodoch, alebo?
17. 10. 2013   Optimista
Ale na slovensku nikoho nezaujma hruba mzda,neviem preco sa tak vsade uvadza.Kazdeho zaujima,co dostane na ucet.To by sme mi slovaci museli mat trosku ine povedomie.Mal som nespocetne ohlasy na soc sieti,ved ty zarabas 3300 eur!Typicka reakci nas slovakov,zavist a chamtivost.A preto to u nas vypada tak ako vypada.Ale skuste si sem doniest manzelku z dietatom.3 izbovy byt nie je luxus,ale povinnost.Dieta musi mat vlastnu izbu,ak nechcete aby vas zacala riesit socialka.Prestudujt e si najprv svsj. zakony.Ale ved si to sem pridite vyskusat a zivit si tu aj rodinu.Ale neviem preco tu riesime toto.Radsej keby ste riesily tych,ktory su zodpovedny za ten stav,ktory je momentalne na slovensku.Aby sa mali ludia lepsie a nemuseli sa dozvedat,kolko sa zaraba vonku.Este zopar novinarov je nezavislych,klobuk dole.Pretoze vacsinu medii na slovensku ovladaju finnacne skupiny a politycke strany.A pisu polopravdy a stale zavadzaju ludi.
3. 5. 2016   Karol
mylis sa ... projekt ZAKLADNY PRIJEM je vsade prezentovany AKO CISTY PENIAZ NA RUKU. A ten pes je zakopany v tom, ze vsetci "politici, ekonomovia a ine prasce" operuju S HRUBOU VERZIOU.
24. 11. 2016   Sandra
Presne tak suhlasim stebou:))
24. 11. 2016   Sandra
Suhlasim s optimistom..ma pravdu
14. 1. 2017   namo
optimista ked tam pracujes napis mi kolko stoji 1izbovy byt taky staci naco 3. rodina nix. auto moze bit. potom vsetko prerataj
2. 10. 2013   anonym
NAČO je takýto článok?!?
Pýtam sa, lebo tu akosi ... CHÝBA informácia o spotrebných cenách v Švajčiarsku, potom by zrejme KAŽDÝ pochopil, že min. plat 3k€ je naozaj dosť MINIMÁLNY PLAT (hoci uznávam, že vzhľadom na reálie PRÁVNEHO DEMOKRATICKÉHO štátu Švajčiarska sa tie peniaze omnoho lepšie míňajú/používajú)!
2. 10. 2013   oleg79@centrum.sk
A čo takto pozrieť sa na Ukrajinu, koľko tam zarobí predavačka alebo lekár alebo učiteľ, hmm?
1. 10. 2013   iawim
Haha... A na Slovensku sa priemerne platí okolo 400 € ... Ale čo ak myslia riaditelov filiálok / lepšie prac. pozície ? Jedna vec je porovnávať platy v zahraničí ale ďalšiaje pozícia . Predávač v lídli ma okolo 600 € ... Lenže môžu myslieť lepšie platené pozície v zahraničí čo ani na Slovensku neni plat na zahodenie ...
2. 10. 2013   anonym
ty si si asi poriadne neprecital ani nadpis, nieto este clanok. pise sa tam o minimalnej mzde, takze o vyssej prac. pozicii tu nemoze byt ani rec. co som pocul od cloveka co tam robi, tak ten kto tam ma VS, tak dostava plat v priemere 12 000 €, takze u takeho riaditela by som to tipol este vyssie
1. 10. 2013   CCC
Tu v Londyne maju v Lidl max £8 na hodinu, v hrubom.
1. 10. 2013   Michal
U nás je v Lídlu uklizeno a klid a pohoda, ale ty platy taky 1/10. Třeba Olomouc. Pravda je, že LIDL dělá jen to, co mu kde dovolí.
1. 10. 2013   anonymo
Revolucia v 98´ vyprovokovana zo zapadu na ovladnutie vychodneho trhu a zaplavenie neskutocnymi prebytlami tovaru.
Slovenski Judasi za 20 rokov predali hodnoty nasich otcov a materi. Nemohli dopustit aby nasi dôchodcovia mohli mat dôchodky vyssie ako svajciarske dôchodky.
4. 10. 2013   rr
Kolko mas rokov?Revolucia bola v 89tom!Je pravda,ze rozkradli republiku,aj dalej rozkradaju.Tu vo Svajciarsku si ale kazdy spori sam na svoj dochodok cely zivot v sukromnych spolocnostiach.Aj zdravotnych poistovni je tu vyse 80 sukromnych.A funguje to a este ako.Ale to je vsetko o ludoch.....
1. 10. 2013   martin
vie mi prosim vas niekto vysvetlit,preco ta ista firma,predavajuca ten isty tovar,ma v jednej krajine desatnasobne vyssie platy ako v druhej?????
1. 10. 2013   anonym
..presne takú istú otázku som si položil aj ja...sme my ovce fakt...zločinci čo nám vládnu z nás robia novodobých otrokov za cenu, aby boli v očiach "investora" tí dobrí...
1. 10. 2013   anonym
lebo ZISK zo vsetkych predajni vo vsetkych statoch, kde ma predajne, LIDL automaticky prelieva do Nemecka, cim s podstate ochudobnuje HDP prislusneho statu. Ake by to bolo pekne, keby najskor vo vsetkych svojich predajniach zvysil platy zamestnancom na CELKOVY PRIEMER (t.j. spocital platy za predajne z celej Europy, urobil priemer a kazdemu zamestnancovi tento priemer aj vyplatil), zaplatil statne dane, zdravotne a socialne zabezpecenie a co mu zostane, TO je jeho zisk.
Bohuzial je to inak a tak skoro sa to nezmeni.
1. 10. 2013   anonym
pretoze vo svajciarsku je zakonom stanovena minimalna hruba mzda asi 3200 chf...a u nas je mozno 700 chf...tak preto..ta predavacka dostane viac, ako ta nasa, ale ma tomu aj zodpovedajuce naklady..v cistom jej to zdaleka nehodi tolko, kolko by chcela a patricne tomu su tie predavacky aj nasrate tam..to viem z vlastnej skusenosti..a dalsi rozdiel je v tom, ze tam predavacky kmitaju ako zerave, cize dvestometrovy rad pred pokladnou a bordel v predajni ako je uplne bezne u nas, tam nikto netoleruju ani sefovia, ale ani zakaznici..
1. 10. 2013   Member
Lebo vie predať desaťnásobne viac.
1. 10. 2013   postreh
ak v poloprázdnych Lidloch v CH predajú desaťnásobne viac, než v natrieskaných na Slovensku (hoci sú tu tie obchody vo velkom počte na každom rohu), tak jediné vysvetlenie by bolo, že Švajčiar má 100-náobnú spotrebu potravín (alkoholu, drogérie) oproti Slovákovi. V SR je totiž v Lidloch konštantne cca 10x viac nakupujúcich.
skôr by som to videl na export zisku; zo SR aj cez Česko do Nemecka, odtial do švajčiarska a pod. V rakúskom Lidli za SR hranicami je zas zo zákazníkov vždy asi x viac Slovákov než domácich.
1. 10. 2013   postreh
posledný riadok: "3x viac"
23. 8. 2014   adam
pracujem v logistickom centre pre Lidl v rakúsku ako skladový pracovník (vyhadzujem odpad, stohujem palety, lysujem drevené debničky a kartony) môj plat je 1400€ netto a robím len rannú, tí čo chcú(dobrovoľne) robiť nočnú majú cca 1600-1650 netto. Na Sr moja pozícia .. vraj chodia aj cez víkend do práce cca 500-600€, to len svedčí o tom, že človek sa bude radšej ticho sťažovať a bude dreť a ukazovať ako sa máme lepšie.....ja - ty , všetci majú na výber .. bohužial ovca drží s ovcou
1/2staršie