Názory čitateľov


Názory k článku:
Stravovanie zamestnancov počas dovolenky, práceneschopnosti a v iných prípadoch

17. 2. 2006   ivana
zdravím. Zaujímalo by ma, či mám nárok na stravný lístok v prípade, že mám 1 deň voľno (je to deň, na ktorý mám zo zákona nárok ako jeden zo 7 dní na lekára).
Díky
15. 8. 2001   marcak@vse.sk
Pan Skoda, pracujem vo firme kde existuje odborova organizacia a kolektivna zmluva, v ktorej je vsak uvedene, ze zamestnanec nema narok na stravny listok pocas dovolenky a PN! Je to v rozpore so zakonom? Dakujem.
12. 8. 2001   Sponka
zaujima ma Vas ping-pong ohladne toho, ci zamestnanec ma lebo nema narok na stravu pocas PN alebo dovolenky, kto ma teda pravdu? a este neviem preco su take negativne reakcie na gastrolistky. Podla mna je to fajn vec, najma ak su ludia permanentne na cestach. P.S. co mi viete povedat ohladne pripravovanej novelizacie zakona, ked sa nebudu moct gastrolistky vyuzivat ako platidlo v potravinach, resp. len v presne vyspecifikovanych typoch potravin(kde maju lahodky, alebo ako to bude?)
8. 8. 2001   los@mexicano.sk
Zamestnavatel ma zabezpecit pre zamestnancov teple jedlo, ak sa nemmylim. Gastrolistky nie su jedlo, je to papier, ktory sa neda jest. Tak na zaklade coho ich pridelovat. Alebo ma niekto nejaky dobry recept na vyprazane gastrolistky?
1. 8. 2001   anonym
gastrace su pekna blbost, vacsinou sa neda nimi platit za alkohol v krcme, takze neviem naco su priemernemu obcanovi tohto statu
31. 7. 2001   anonym
Hromada prázdnych viet. Očakával som odpoved na jednoduchú otázku: V našom podniku nie je žiadna odborová org. ani kolektívna zmluva. Sú pre zamestnávateľa daňovo uznané gastrolístky ktoré by dával zamestnancom aj počas dovolenky alebo PN, alebo nie sú ??? T.j. ma alebo nemá počas dovolenky alebo PN zamestnanec nárok na stravu (gastrolístok) ????
31. 7. 2001   miroslav.skoda@openiazoch.sk
Má. S pozdravom Miro Škoda.
1. 8. 2001   anonym
pre istotu sa pýtam: má aj v prípade že neexistuje kolektívna zmluva ? v článku sa totiž hovorí len o tom že to je možné ak je to dohodnuté v kolektívnej zmluve. článok nič nehovorí o prípadoch ked KZ nie je.
1. 8. 2001   mirosla.skoda@openiazoch.sk
Nárok na stravné lístky počas PN a dovolenky vzniká na základe Opatrenia MF SR, ktoré bolo za týmto účelom vydané. Presné číslo opatrenia Vám ale teraz nepoviem. Toto opatrenie sa v tejto súvislosti zároveň odvoláva na Zákonník Práce. V podstate ide o to, že bez odborovej organizácie a kolektívnej zmluvy je ťažko presadiť niektoré práva zamestnancov aj napriek tomu, že vyplývajú zo zákona. Bohužiaľ, nároky na stravné lístky počas PN a dovolenky nie sú jediným nárokom, ktorý sa zamestnancom nedarí presadiť u zamestnávateľa. Ale to, ako je to s "právami zamestnancov", všetci vieme. S pozdravom Miro Škoda.
9. 8. 2001   g.demcakova@chemes.sk
Oprávnenosť nákladov na stravné sa pre rok 2001 riadi len Zákonom o dani z príjmov, resp. Zákonníkom práce. V ZP je to § 140 odst. 1 a 2, kde sa hovorí o povinnosti podávať stravu len za odpracovanú pracovnú zmenu, ktorá trvá minimálne 3 hodiny (čo PN a dovolenka nie je), teda po 1. 1. 2000 je podľa mojich info len nárok na odpracované zmeny. Opatrenie, ktoré Ste uviedli bolo publikované pod číslom 9/6-62/97 , konkrétne v článku II a uverejnené vo FS 13/97 pod číslom 93 ale týkalo sa zákona č. 286/92 (pôvodný) o dani z príjmov - keďže bol tento zrušený - nie je platné ani citované Opatrenie.
13. 8. 2001   anonym
... a pan Skoda len pise a pise a pise a nezmysly, ako doposial .... dokedy?
9. 8. 2001   
Podľa mňa nemá, lebo v Zákonníku práce sa hovorí o povinnosti zabezpečiť stravu na pracovnej zmene ak trvá viac ako 3 hodiny. A PN, resp. dovolenka predsa nie je pracovnou zmenou. (Zákonník práce §140 ods. 1 a 2)
31. 7. 2001   anonym
Skus sa spytat ludi zo skrachovanych firiem, najlepsie Ti poradia ako je to s gastracmi.
1. 8. 2001   
Naozaj vie mi niekto poradit ?
31. 7. 2001   anonym
Co mam robit ked mi zamestnavatel nedava gastro-listky uz treti mesiac ? Porusuje tym nejaky zakon ?
1. 8. 2001   anonym
Samozrejme,že zamestnávateľ porušuje ZP,keď ti nedáva gastrolístky,na ktoré máš právny nárok.
1/1