Názory čitateľov


Názory k článku:
IFP nesúhlasí so zvyšovaním dôchodkov o pevnú sumu

18. 4. 2012   Fanúšik vlády
Dôchodcom pridáme rovnako. Dajme tomu 10 €.
Nehorázne! Poslanci si zvýšia plat o 650 eur!
Máte problém vyžiť z priemernej mzdy 763 eur? Bojíte sa, čo prinesie kríza? Naši politici našli recept – ale, žiaľ, iba pre seba. Na budúci rok im stúpne plat. Poslancom o 650 eur, ministrom až o 820 eur mesačne.
Kým Slovensko čakajú roky škrtov, politikom na budúci rok vzrastú platy o stovky eur. Dôvodom je nový výpočet platov verejných činiteľov. Ten poslanci pri minuloročnom schvaľovaní oproti minulosti podmienili nielen už len od priemernej mzdy, ale aj od deficitu štátu.
A keďže ten klesol o tri percentá z 8 na 5 percent, stúpnu platy poslancov, ministrov, prezidenta, sudcov či prokurátorov.
Ministerstvo financií, ktoré pripravuje štátny rozpočet, očakáva 18,8-percentné zvýšenie miezd všetkých ústavných činiteľov. „Priemerný mesačný príjem poslanca vzrastie v roku 2012 o 652 eur, člena vlády o 822 eur, príjem sudcu sa zvýši o 563 eur a priemerný mesačný príjem prokurátora o 509 eur,“ uviedla Patrícia Malecová Šepitková z ministerstva.
Tomu sa vraví "DEMOKRACIA"
18. 4. 2012   F.B.
Nech si vláda a poslanci zrušia valorizáciu svojich platov a pridá tú istú čiastku ako pridajú dôchodcom.
3. 4. 2012   kocman42@gmail.com
Som prekvapený ako jedna sociologička Radičová môže prísť s takým názorom plošne zdvihnúť dôchodky. Ten čo má teraz dôchodok 700€ bude mať pridané toľko čo ten, čo má 250€, ani paušálne, percentuálne nie je to najlepšie riešenie ale momentálne iné lepšie nik nevymyslel. Nová vláda sa musí zamyslieť nad tým kde na tú valorizáciu vziať? Za správne považujem, o koľko porastú náklady na produkty dennej spotreby o toľko nech je aj percento valorizácie. Vlani bežný nákup potravín bol zhruba o 6,5% drahší ako v roku 2010. Pri tom dôchodky boli valorizované o 3,3%.
3. 4. 2012   anonym
Podľa môjho názoru by v prvom rade bolo treba spraviť reformu dôchodkov, zmeniť ich tak, aby bola určená ich minimálna a maximálna výška. Nie je správne, keď niekto celý život dobre zarábal a má dôchodok cca. 1200,- eur a ten čo (má taktiež odrobené svoje roky) zarábal minimálnu mzdu dostáva smiešnych 330 eur, alebo ešte menej. Treba tam nastaviť minimum z ktorého sa dá podstivo vyžiť napr. 500,- €, ale aj maximum napr. 800 €, aby peniaze z rozpočtu neutekali- samozrejme min. a max. by sa muselo presne prepočítať.
To čo by sa ubralo tým čo mali vyšší dôchodok, by bolo pridané tým čo dostávali najnižší dôchodok- štát by to tým pádom žiadne peniaze nestálo a dôchodcovia by mali na lieky a žili by ako si zaslúžia.
A samozrejme po týchto reformách by už bolo úplne jedno ako je tá valorizácia počítaná.....
3. 4. 2012   P.A.
p.anonym,neviem,preč o si nárokujete striktne sa vyjadrovať k metodike výpočtu valorizácie,ale ja nemôžem s Vami súhlasiť!!!Žiť na úkor niekoho a dovolávať sa akejsi pofidérnej spravodlivosti,zobr ať niekomu a dať niekomu je ekonomicky a technicky neúnosné!!!Spôsobí to ďalšie a ďalšie pokrivenia zákona hodnoty!!!Štát musí túto otázku riešiť a terajší spôsob výpočtu sa zdá byť relatívne najspravodlivejší!U važovať o tom,že človek,ktorý celý život poctivo pracoval a odovzdával časť svojich pôžitkov do sociálneho fondu má nahrádzať funkciu štátu je nehohorázna!Vaša špekulácia,že štát by to nič nestálo je iracionálna a je v zásadnom rozpore s racionálnym chápaním osobnostných kvalít ludí,zúčastnujúcich sa na tvorbe ND.
P.A.
1/1