Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku sa v marci spomalilo 

Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku v marci 2023 kleslo. Prispelo k tomu prudké spomalenie rastu cien energií. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil spolkový štatistický úrad Destatis.

Podľa rýchleho odhadu sa index spotrebiteľských cien v najväčšej európskej ekonomike v marci 2023 zvýšil medziročne o 7,4 % po náraste o 8,7 % v prvých dvoch mesiacoch roka.

Marcová miera inflácie je najnižšia od augusta 2022, stále sa však drží výrazne nad cieľom Európskej centrálnej banky, ktorým je inflácia na úrovni 2 %. A mierne prekonala odhady ekonómov, ktorí predpovedali Nemecku v marci infláciu na úrovni 7,3 %.

Destatis ďalej informoval, že medziročný rast cien energií sa v marci prudko spomalil na 3,5 % z februárových 19,1 %, zatiaľ čo v prípade potravín sa zrýchlil na 22,3 % z 21,8 % v predchádzajúcom mesiaci a služieb na 4,8 % zo 4,7 % vo februári.

V medzimesačnom porovnaní vzrástli spotrebiteľské ceny v Nemecku v marci podľa rýchleho odhadu o 0,8 %. Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, v Nemecku v marci klesol na 7,9 % z 9,3 % vo februári, zatiaľ čo analytici odhadovali, že sa zníži na 7,8 %. Medzimesačne sa HICP zvýšil v marci o 1,1 %.

Viac o téme: ceny energií , ekonomika , Európska centrálna banka ECB , inflácia , Nemecko

Súvisiace články

Aktuálne správy