Investori nedôverujú ekonomike eurozóny: V marci ich dôvera klesla prvýkrát za päť mesiacov

Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny sa v marci prekvapujúco znížila, pokles tak vykázala prvýkrát za päť mesiacov. Vyplýva to zo správy výskumnej spoločnosti Sentix. Tá podľa analytikov spolu s ďalšími dnešnými údajmi signalizuje pretrvávajúcu zraniteľnosť ekonomiky eurozóny, ktorá čelí negatívnym dôsledkom vysokej inflácie a rastúcim nákladom na úvery.

Ukazovateľ dôvery investorov v marci klesol na mínus 11,1 bodu z februárových mínus osem bodov. Analytici pritom v ankete agentúry Reuters predpovedali nárast indexu, a to na mínus 6,3 bodu. „Aj keď sa zatiaľ podarilo odvrátiť recesiu, celková situácia zostáva krehká,“ uviedla spoločnosť Sentix.

Čiastkový index hodnotiaci súčasnú situáciu piaty mesiac po sebe stúpol, zostal však v zápornom pásme. To signalizuje, že ekonomika sa v najlepšom prípade nachádza vo fáze stagnácie. Podľa analytika Manfreda Hübnera z firmy Sentix by sa mohli čoskoro obnoviť obavy z recesie, ak sa naplnia nepriaznivé ekonomické očakávania.

Maloobchodné tržby v eurozóne klesli o 2,3 percenta

Štatistický úrad Eurostat dnes oznámil, že maloobchodné tržby v eurozóne v januári medziročne klesli o 2,3 percenta. Medzimesačne sa zvýšili len o 0,3 percenta, zatiaľ čo analytici očakávali jednopercentný nárast. „Naznačuje to slabý štart roka z hľadiska spotrebiteľov,“ uviedol ekonóm Bert Colijn zo spoločnosti ING. „Tie údaje o tržbách veľmi nenasvedčujú tomu, že začalo hospodárske oživenie. Očakávame, že (hrubý domáci produkt) HDP bude v prvom štvrťroku stagnovať,“ povedal.

Ekonomika eurozóny sa už niekoľko mesiacov potýka s negatívnymi dôsledkami rastu cien energií a zvyšovania úrokových sadzieb. Vo štvrtom kvartáli vlaňajška HDP eurozóny stúpol iba o 0,1 percenta oproti tretiemu kvartálu, v ktorom vzrástol o 0,3 percenta. Medzinárodný menový fond (MMF) koncom januára predpovedal, že HDP eurozóny sa v tomto roku zvýši iba o 0,7 percenta po vlaňajšom náraste o 3,5 percenta.

Výhľad však zlepšil oproti októbrovej prognóze, ktorá na tento rok počítala s rastom o 0,5 percenta. Európska komisia (EK) v polovici februára zlepšila odhad tohtoročného rastu na 0,9 percenta z predtým predpokladaných 0,3 percenta.

Analytici počítali s výraznejším poklesom

Eurostat minulý týždeň oznámil, že medziročná miera inflácie v eurozóne sa vo februári znížila na 8,5 percenta z januárových 8,6 percenta. Analytici však počítali s výraznejším poklesom. Európska centrálna banka (ECB) začiatkom februára v snahe obmedziť infláciu zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na tri percentá. Banka začala zvyšovanie úrokov vlani v júli a základnú sadzbu vtedy zvýšila na 0,50 percenta z rekordného minima nula percent, na ktorom ju držala od roku 2016.

Vo všeobecnosti sa predpokladá, že tento mesiac ECB zvýši úroky o ďalšiu polovicu percentuálneho bodu. Hlavný ekonóm ECB Philip Lane dnes povedal, že centrálna banka bude pravdepodobne úroky zvyšovať aj v ďalších mesiacoch. „Súčasné informácie o základných inflačných tlakoch naznačujú ďalšie zvyšovanie sadzieb ECB po marci,“ vyhlásil. Investori predpokladajú, že základná sadzba ECB sa tento rok vyšplhá na štyri percentá.

Viac o téme: ekonomika , eurozóna , inflácia , maloobchodné tržby , pokles , úvery

Súvisiace články

Aktuálne správy