Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Wojciechowski je ochotný podporiť obmedzenia obchodovania s Ukrajinou

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski je ochotný podporiť obmedzenie obchodovania s Ukrajinou. Podľa agentúry Reuters by tak urobil, ak s takýmto návrhom príde Poľsko. Európska komisia (EK) je teraz pod značným tlakom kvôli hnevu únijných farmárov, ktorým prekážajú dopady lacného ukrajinského dovozu na ceny obilia.

„Ak poľská vláda zažiada o obmedzenie obchodovania s Ukrajinou, samozrejme tento návrh podporím,“ povedal novinárom v Bruseli Wojciechowski, ktorého do komisie vyslala práve Varšava. Krajiny postihnuté dovozom ukrajinského obilia musia podľa komisára zaujať jednotné stanovisko, za ktoré sa on potom postaví.

Európsky komisár pre poľnohospodárstvo to povedal po oznámení komisie, že schválila súbor pomoci za 56 miliónov eur pre poľnohospodárov v krajinách susediacich s Ukrajinou. Poľsko dostane v rámci tejto pomoci 30 miliónov eur. „Už pripravujeme ďalší balík pomoci, a ten bude obsahovať vyššiu sumu,“ dodal Wojciechowski.

Hovoril o tom aj Mateusz Morawiecki

O želaní Poľska, aby Európska únia použila všetky nástroje na obmedzenie vývozu ukrajinského obilia na unijný trh, hovoril už v stredu poľský premiér Mateusz Morawiecki. Na tlačovej konferencii uviedol, že s predsedami vlád viacerých únijných krajín susediacich s Ukrajinou sa dohodol na tom, že odošlú v tejto veci list predsedníčke EK.

Budú požadovať, aby komisia okamžite zasiahla a použila všetky dostupné nástroje, postupy a predpisy, aby obmedzila dovoz ukrajinského obilia na trhy krajín v ukrajinskom susedstve. Poľsko sa podľa premiéra bráni tomu, aby ukrajinské obilie skončilo na poľskom trhu. Nemá ale žiadne námietky voči vývozu ukrajinského obilia cez Poľsko ďalej do Afriky či do krajín Blízkeho východu.

Ukrajina, ktorá je jedným z najväčších svetových vývozcov obilia, zažila po vpáde ruských vojsk pred vyše rokom blokádu svojich čiernomorských prístavov, keď musela nájsť alternatívne vývozné cesty cez Poľsko a Rumunsko. Veľké množstvo ukrajinského obilia, ktoré je lacnejšie ako to vypestované v EÚ, ale skončilo v stredoeurópskych štátoch, uviedla agentúra Reuters. Podľa nej to ovplyvnilo ceny a poškodilo miestnych farmárov.

Viac o téme: obmedzenie , poľnohospodárstvo , Poľsko , Ukrajina

Súvisiace články

Aktuálne správy