Záujem bánk o prenájom kancelárskych plôch rastie

Na Slovensku je podiel bánk a finančných inštitúcií na celkovom trhu prenájmu kancelárskych priestorov 9 %. Najaktívnejšie je odvetvie informačných technológií, ktorého podiel je zhruba tretinový.

Európske banky ožívajú a opäť rastie ich záujem o prenájom nových kancelárskych plôch, uvádza štúdia Banking Briefing, ktorú vydala poradenská spoločnosť Cushman & Wakefield (C&W). Oživenie nájomného trhu evidujú Paríž a Londýn, aktivita bánk vo vzťahu k realitám sa zvyšuje aj v Českej republike. Ako uviedol konzultant pre prenájom kancelárskych priestorov C&W na Slovensku Juraj Pucheľ, v SR za posledné dva kvartály predstavoval podiel bánk a finančných inštitúcií na celkovom realizovanom dopyte v Bratislave zhruba 9 %. „Banky a finančné inštitúcie v hlavnom meste patrili k najaktívnejším sektorom hlavne v roku 2008 aj vďaka výstavbe nového sídla Slovenskej sporiteľne,“ zhrnul Pucheľ .

V období október 2009 až marec 2010 si banky v Európe prenajali viac ako 400 tis. metrov štvorcových kancelárskych plôch. Je to takmer dvojnásobok oproti predošlým šiestim mesiacom. Dve tretiny týchto transakcií sa uskutočnili v Paríži a Londýne. Oživenie trhu vyvolali veľké transakcie, kde si jednotlivé banky prenajali viac ako 10 tis. metrov štvorcových. V Európe bolo uzatvorených deväť nájomných zmlúv v tomto rozsahu. Rekord drží jednoznačne Paríž, kde si banka Crédit Agricole prenajala 80 tisíc metrov štvorcových.

V posledných mesiacoch sa v Európe začal presadzovať nový trend – banky si nechávajú budovu postaviť na kľúč a potom sa stanú jej vlastníkom. Tento trend je zatiaľ zrejmý v Londýne a Paríži, odkiaľ sa môže šíriť ďalej do krajín s nedostatkom kancelárskych plôch kategórie A. Nedostatok kvalitných kancelárií na niektorých európskych trhoch spôsobilo podľa C&W zastavenie výstavby počas svetovej krízy. „Na Slovensku a v ČR tento trend zatiaľ výrazne nepociťujeme. Mnoho bánk sa snaží o konsolidáciu svojich realitných portfólií, zbavujú sa nepotrebných nehnuteľností a sťahujú sa do prenajatých priestorov. Tie svojou flexibilitou, často aj nižšou energetickou náročnosťou, lepšie vyhovujú ich aktuálnym potrebám,“ uviedla vedúca kancelárskeho tímu C&W Radka Novak.

V Európe vzrástol v období október 2009 až marec 2010 podiel bankových transakcií na všetkých kancelárskych prenájmoch na 11 %. Druhé najsilnejšie odvetvie z hľadiska prenájmu kancelárií sú informačné technológie a telekomunikácie. Práve odvetvie IT bolo za posledný rok na Slovensku najaktívnejšie. „Firmy z tejto oblasti tvorili za uplynulý rok zhruba tretinu všetkých prenájmov,“ uzavrel Pucheľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy