Predaj nových áut v Európe vzrástol v januári o 12,9 %

V západnej Európe vzrástol v januári predaj osobných automobilov o 15,7 %, zatiaľ čo trhy desiatich nových členských krajín zaznamenali prepad o 23,5 %.

Predaj osobných áut v členských štátoch Európskej únie v januári vzrástol o 12,9 % najmä vďaka šrotovnému, ktoré podporilo dopyt. Oznámilo to v utorok Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA), podľa ktorého sa za január predalo v EÚ 1 058 868 nových vozidiel, čo predstavuje medzimesačný nárast o 12,9 %, ale v medziročnom porovnaní je to pokles o 17,3 %. V západnej Európe vzrástol v januári predaj o 15,7 %, zatiaľ čo trhy desiatich nových členských krajín zaznamenali prepad o 23,5 %. V Nemecku vzrástol v januári predaj osobných automobilov o 4,3 %

V reakcii na prepad automobilového priemyslu spôsobeného globálnou hospodárskou krízou pristúpili viaceré európske vlády k programom na podporu dopytu a výrobcov automobilov, čo v minulom roku obmedzilo pokles predaja áut v Európe. Avšak výrobcovia automobilov sa obávajú, že rok 2010 bude náročný, keďže sa už šrotovné v niektorých krajinách vypršalo a v iných tiež čoskoro skončí. Mnohí rátajú z prepadom predaja automobilov v Európe v tomto roku o približne 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy