Turisti nezanevreli na Tatry ani v čase krízy

Vysoké Tatry 18. augusta (TASR) – Turisti nezanevreli na Vysoké Tatry ani v čase krízy a na rozdiel od zimnej sezóny, kedy prišlo o viac ako 20 percent návštevníkov menej, letný pokles v porovnaní s vlaňajškom nepresiahol 10 percent.
"Prvá polovica leta je za nami a je to lepšie, ako sme očakávali. Vstupovali sme doň s obavami, že prepad návštevnosti, ktorý v zime dosiahol viac ako 20 %, môže pokračovať, ale opatrenia prijaté podnikateľmi a orientácia na podporu domáceho cestovného ruchu pomohli. Zdá sa, že náš zámer, aby pokles v letnej sezóne nepresiahol 10 %, sa podarilo dosiahnuť," konštatoval v rozhovore pre TASR riaditeľ Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry Peter Chudý. Vyzdvihol, že niektoré hotely dosiahli počas júla lepšie výsledky ako v rovnakom mesiaci minuloročnej letnej sezóny. Pokles návštevnosti výrazne pod hranicou 10 % zaznamenali napríklad v hoteloch Patria na Štrbskom Plese, Atrium v Novom Smokovci či Sorea Titris Odborár v Tatranskej Lomnici. Lepšie výsledky ako vlani v júli dosiahol hotelový komplex Hutník I. a II. v Tatranských Matliaroch, ale aj Grandhotel Bellevue v Starom Smokovci. Podľa Chudého tamojší hotelieri nenechali nič na náhodu a pripravili pre hostí bohatý program. Ponúkajú živú hudbu dvakrát v týždni, aspoň raz týždenne slovenskú večeru či obed s typickými špecialitami, pričom personál je oblečený v krojoch, čo oceňujú najmä zahraniční hostia.
Vďaka zavedeniu eura sa stali hotelové služby cenovo prehľadnejšími pre tour operátorov napríklad z Nemecka. "Zvýšil sa počet autobusov s tamojšími turistami. Pri pohľade na ceny v našich zariadeniach cestovného ruchu konštatovali, že Slovensko je v súčasnosti najprijateľnejšou krajinou v rámci eurozóny a radi sa k nám vracajú," uviedol Chudý. Na margo výrazného úbytku Poliakov počas zimnej sezóny, ktorí argumentovali predražením služieb na Slovensku po zavedení eura, riaditeľ ZCR uviedol, že pokles poľských návštevníkov v zime predstavoval 40 %, čo pocítili najmä prevádzkovatelia lanoviek a vlekov, ale aj tatranské hotely či AquaCity v Poprade. Od začiatku letnej sezóny sa situácia čiastočne zlepšila. Tatry však podľa Chudého "drží" domáci cestovný ruch. Slováci tvoria asi 60 % návštevníkov. Zo zahraničných vedú opäť Česi pred Poliakmi a Nemcami. Príjemným prekvapením je nárast anglických turistov. Jeden z tamojších tour operátorov si rezervoval niekoľko tatranských hotelov.
Na otázku, kde vidia návštevníci slovenských veľhôr najväčšie rezervy, Chudý odpovedal, že kritické pripomienky zaznievajú v súvislosti s pretrvávajúcim zvýšeným stavebným ruchom na Štrbskom Plese. S negatívnym ohlasom sa stretlo aj dočasné zastavenie adrenalínovej jazdy na kolobežkách a niektoré pripomienky sa dotýkali dopravy. Návštevníkom chýbali autobusové spoje predovšetkým v okrajových častiach Tatier a niektorí poukazovali na preplnené tatranské električky. V tejto súvislosti však riaditeľ ZCR pripomenul, že predovšetkým počet turistov, ktorí prídu do Tatier na jeden deň (tzv. jednodňoví turisti), závisí od počasia a na poslednú chvíľu nie vždy možno zabezpečiť dostatočnú prepravnú kapacitu. Aj počet jednodňových turistov je oproti minuloročnému letu nižší približne o 10 až 15 % v závislosti od konkrétnej časti Tatier.
Hoteliíeri sú spokojní najmä s augustom. Pomohlo už tradične dobré počasie, ale aj viacero veľkých akcií, predovšetkým Medzinárodné stretnutie mládeže Rysy 2009, Národný výstup na Kriváň či Medvedie dni na Hrebienku. Kým vlani, kedy sa tradícia zrodila, prišlo asi 700 detí, ktorým Tatranské lanové dráhy (TLD) venovali darček, v tomto roku bol počet päťnásobne väčší. Zásoba darčekov pre deti, ktoré prišli s rôznymi plyšovými medvedíkmi, sa minula už v prvý deň, takže organizátori museli zabezpečiť prísun ďalších, aby nesklamali ani deti, ktoré zavítali na Hrebienok v nedeľu. Kvalitatívny posun a rozsah služieb turisti hodnotia pozitívne, čo potvrdili aj výsledky nedávneho monitoringu návštevnosti vysokohorského prostredia Tatier.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a fotoreportáž

Súvisiace články

Aktuálne správy