Letná sezóna je nad očakávanie Tatrancov

Napriek očakávanému poklesu návštevnosti vo Vysokých Tatrách hodnotia Tatranci doterajší vývoj letnej sezóny pozitívne. Obavy boli najmä po výraznom prepade návštevnosti v zime, keď prišlo do Tatier až o 20 % menej turistov. „Je to lepšie, ako sme očakávali,“ zhodnotil doterajšiu situáciu riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Tatranci chceli v lete zastaviť prepad návštevnosti zo zimy a predpokladali len desaťpercentný pokles návštevnosti v porovnaní s letom minulého roku. Niektoré ubytovacie zariadenia tohto roku dokonca presiahli aj minuloročnú vyťaženosť. Leto 2008 pritom bolo jedno z najlepších za posledné roky vo Vysokých Tatrách. Minulého roku sa počas letných mesiacov ubytovalo v Tatrách približne 150 000 návštevníkov. „Je to výsledkom toho, že hotelieri nenechali nič na náhodu a snažili sa pripraviť pre ubytovaných hostí bohatý program,“ uviedol Chudý.

Cestovný ruch vo Vysokých Tatrách držia tohto roku nad vodou najmä Slováci, ktorí tvoria až 60 % ubytovaných návštevníkov. Nasledujú Česi, ktorých prišlo tohto roku viac, a Poliaci. Na štvrtom mieste sú už tradične nemeckí návštevníci. Oživením letnej sezóny vo Vysokých Tatrách sú návštevníci z Veľkej Británie. Prekvapením pre Chudého sú výsledky novootvoreného päťhviezdičkového Grandhotela Kempinski na Štrbskom Plese. Aj tu tvoria najväčší podiel domáci návštevníci. Za nimi sú Česi a na treťom mieste Nemci. „Určitým spôsobom je to potvrdenie toho, že v každej krajine je základom rozvinutý domáci cestovný ruch,“ uviedol Peter Chudý. Grandhotel Kempinski je stále v skúšobnej prevádzke. Slávnostne otvoriť hotel by mali na jeseň.

Pozitívne, najmä na touroperátorov a návštevníkov z krajín eurozóny, pôsobí zavedenie eura na Slovensku. Ceny ubytovania a služieb sú po zavedení eura oveľa prehľadnejšie. To má podľa Chudého za následok aj zvýšený počet autobusových zájazdov hlavne z Nemecka.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy