Spriechodnenie vozňov priniesli až toalety

Bratislava 15. augusta (TASR) – Cestovanie vlakom na začiatku a a koncom 20. storočia sa podľa vedúceho Múzea dopravy Slovenského technického múzea v Bratislave Jiřího Kubáčka z pohľadu komfortu cestujúceho veľmi nelíšilo. Napríklad toalety sa do vozňov zaviedli v 70. rokoch 19. storočia. "Mali pozoruhodný vplyv na konštrukciu vozňov, pretože tie mali dovtedy individuálne vstupy do každého kupé ako do koča. Každý vozeň tak mal veľa dverí," konštatoval s tým, že práve zavedenia toaliet si vyžiadalo spriechodnenie vozňov.
Vlaky boli už v minulosti veľmi rýchlym spôsobom dopravy. "Málokto vie, že medzi Šaľou a Galantou sa v roku 1904 robili rýchlostné skúšky parných rušňov, ktoré štandardne dosahovali rýchlosť 140 kilometrov za hodinu," priblížil Kubáček s tým, že bežný rýchlik v časoch Uhorska jazdil 90- až 100-kilometrovou rýchlosťou. Podotkol, že pri porovnávaní cestovných poriadkov z roku 1908 a 1980 sú minimálne časové rozdiely na jednotlivých tratiach. "Vlaky už nejazdili veľmi rýchlejšie, iba na elektrifikovaných tratiach, kde má vlak rýchlejšie rozjazdy."
Z pohľadu cestovného neboli vlaky v minulosti úplne najlacnejšou záležitosťou, ako však priblížil Kubáček, existovali až štyri triedy, ktoré umožňovali cestovať aj chudobnejším ľuďom. V 19. storočí tak neboli ničím výnimočné otvorené vozne štvrtej triedy, ktoré ponúkali pomerne lacný spôsob prepravy. "Boli to akoby nákladné vozne s lavicami, vyrezané okná ani nemuseli byť zasklené." Štvrtá trieda sa však v 90. rokoch 19. storočia prestala využívať, nakoľko takéto cestovanie nebolo veľmi bezpečné. "Do roku 1956 tak ostali tri triedy a odvtedy až doteraz existujú už iba dve," zhrnul.
Významná zmena v súvislosti s modernizáciou vlakovej dopravy nastala z pohľadu rušňovodičov. "Parný rušeň bol neuveriteľný spotrebič ľudskej práce," konštatoval Kubáček s tým, že to bola špinavá a fyzicky náročná drina. Vlaky v minulosti museli viesť minimálne dvaja ľudia, pokiaľ v súčasnosti vyzerajú niektoré najmodernejšie rušne ako klimatizované kancelárie s monitorom.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy