Nasledujúca zima skosí v Európe aj renomované letecké spoločnosti

Frankfurt nad Mohanom 11. augusta (TASR) - Experti na leteckú dopravu, napríklad podnikový poradca Gerd Pontius, predpokladajú, že počas nasledujúcej zimy sa viaceré letecké spoločnosti v Európe dostanú do akútnej finančnej krízy, ktorú neprežijú.

Frankfurt nad Mohanom 11. augusta (TASR) – Experti na leteckú dopravu, napríklad podnikový poradca Gerd Pontius, predpokladajú, že počas nasledujúcej zimy sa viaceré letecké spoločnosti v Európe dostanú do akútnej finančnej krízy, ktorú neprežijú. Podľa expertov aerolínie vyčerpali všetky disponibilné rezervy, preto bude pre ne "zima veľmi tvrdá". Pontius predpovedá, že v nasledujúcich 12 až 15 mesiacoch odídu z európskeho trhu aj niektoré letecké spoločnosti so zvučnými menami.
Bohaté podniky šetria a poskytovatelia luxusu tým trpia. Aerolínie British Airways (BA), ktoré zamerali svoje služby predovšetkým na veľmi dobre platených obchodných cestujúcich a manažérov, čelia prudkému poklesu tržieb. Aj stabilná Lufthansa eviduje silný pokles záujmu o najdrahšie letenky. Pokles prekonáva všetky jej negatívne rekordy z minulosti. Dôvodom úbytkov sú radikálne zmeny v predpisoch firiem o služobných cestách. Napríklad americký koncern IBM nariadil, že všetci jeho pracovníci na služobných cestách môžu letieť maximálne v ekonomickej triede (Economy Class). Koncern SAP zastavil všetky vnútropodnikové služobné cesty.
Experti sa domnievajú, že podnikateľská trieda v lietadlách sa dostane na predkrízovú úroveň až o niekoľko rokov.
Aj väčšina obchodníkov a manažérov predpokladá, že po kríze už nebudú cestovať v drahšej podnikateľskej triede (Business Class) a už vôbec neprichádza do úvahy, aby cestovali v najdrahšej prvej triede (First Class).
Podľa nemeckého denníka Die Welt v dôsledku týchto záverov vo vedeniach leteckých spoločností nasleduje jedno krízové rokovanie za druhým.
Podnikateľský model leteckých spoločností je postavený tak, že dôraz je položený na prémiové prepravné triedy. Prvé dve triedy v lietadlách majú na celkovom počte prepravených osôb 20-% podiel, ale spoločnostiam prinášajú až 50 % zisku.
Na druhej strane sa bude zvyšovať záujem o cestovanie súkromnými prúdovými lietadlami. Steffen Fries, ktorý je šéfom nemeckej spoločnosti DC-Aviation, sa domnieva, že služby týchto aerolínií od budúceho roku využijú aj klienti, ktorí poznajú výhody rýchleho presunu z mesta a A do mesta B.
Informoval o tom nemecký denník Die Welt.

Súvisiace články

Aktuálne správy