Maloobchodné tržby v júni v eurozóne klesli

Londýn 27. júna (TASR) – Maloobchodné tržby v Európe v júni výrazne klesli. Dôvodom je zdražovanie energií a potravín, ktoré zaťažili peňaženky spotrebiteľov. Obchodníci museli pre slabé hospodárske výsledky začať prepúšťať zamestnancov a viaceré reťazce, napríklad Carrefour, už znížili odhady očakávaného zisku.

Index predaja v eurozóne, ktorý sa určuje na základe prieskumu medzi viac ako tisíckou riaditeľov maloobchodných predajní, klesol tento mesiac na 44 bodov z 53,1 bodu v máji. To je druhá najnižšia úroveň od začiatku vyhodnocovania v januári 2004.

Vyššie účty a zrýchľujúca sa inflácia odčerpávajú čoraz väčší diel z príjmov domácností.

"Zdražovanie potravín a energie už zasahuje kúpnu silu spotrebiteľov," uviedol Nick Kuonis, analytik banky Fortis v Amsterdame. To je podľa neho dôkaz, že výkon ekonomiky v druhom kvartáli bol veľmi slabý.

Pokles predaja v júni hlási Nemecko, Francúzsko aj Taliansko, tri najväčšie ekonomiky eurozóny. Najväčší prepad tržieb v maloobchode zaznamenalo Taliansko. Vo Francúzsku zase tento mesiac klesol index spotrebiteľskej dôvery na historické minimum. Aj medzi nemeckými a talianskymi konzumentmi prevláda pesimistická nálada.

"Sme svedkami pokračujúceho poklesu spotrebiteľskej dôvery a očakávame ďalšie zhoršenie podmienok v maloobchode," skonštatoval Jean-Noel Labroue, riaditeľ Kesa Electricals, reťazca predajní s elektronikou vo Francúzsku a v Taliansku.

Gruppo Coin, najväčšia sieť obchodných domov v Taliansku oznámila, že jej zisk v 1. štvrťroku 2008 klesol o 61 % v dôsledku zníženého dopytu.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy