Júnový prepad akciových trhov v USA najvýraznejší od roku 1930!

Včerajší akciový kokteil: Dow Jones -3,03%/11453, Nasdaq Composite -3,33%/2321 a S&P500 -2,94%/1283.

Najdôležitejšie udalosti včerajšej obchodnej seansy:

1. Ako sa vyvíjajú akciové trhy v USA od začiatku júna? Včerajším enormným výpredajom naprieč všetkými sektormi majú americké akcie našliapnuté na najhorší júnový pokles od roku 1930 a index Dow Jones ukončil štvrtkové obchodovanie na najnižšej úrovni od 11. septembra 2006. Podobný trend sledujeme aj počas dnešnej ázijskej akciovej seansy Čína -4,5%, Japonsko -2,2%, Taiwan -3,8%, Mumbai -3,3%, Hong Kong -2,2%, Soul -2,1%, Singapur -1,5%, Sydney -1,7%.

2. Hlavným dôvodom výpredaja bola nevídaná kombinácia slabších správ pre firemný sektor. Výrobca telefónov Black Berry, spoločnosť Research in Motion (RIMM) v stredu večer zverejnila hospodársky výsledok za štvrtý fiškálny kvartál, v ktorom im vzrástli príjmy o silných 107%, zisk dokonca vzrástol medziročne o 116%, no výsledný zisk na akciu bol 84 centov, jeden cent pod trhovým konsenzom. Hlavným impulzom k výpredaju však boli vyslovené zmiešané projekcie na najbližší kvartál, kde Research in Motion predpokladá zisk na akciu v pásme 84-89, opäť jeden cent pod trhovými očakávaniami. Z hľadiska projekcií príjmov však príjmy odhaduje spoločnosť v pásme 2,55-2,65 mld. dolárov, lepšie ako trhový konsenzus 2,44 miliardy. Aká bola trhová reakcia? Akcie Research in Motion včera zaknihovali stratu -13,31%. Pri lídroch v technologickom sektore sa očakáva, že musia s prehľadom prekonať trhové očakávania, čo bude najmä v súčasnej situácii ekonomiky čoraz zložitejšie. A tieto akcie majú naozaj priestor pre oslabovanie, akcie RIMM totiž za posledný rok vzrástli o 162% a počas minulého sa spolu s akciami Google a Apple podieľali na viac ako 50% nárastu technologického indexu Nasdaq100. Výpredaj sa však netýkal výlučne technológií. Akcie najväčšej americkej automobilky sa včerajším 10,8% rapídnym výpredajov dostali na najnižšiu úroveň za posledných 53 rokov. Dôvodom bolo zníženie ratingu od investičnej banky Goldman Sachs, ktorá v súčasnej situácii nevídaného spomalenia automobilového priemyslu vidí u General Motors potrebu znižovania dividendy a získavania nového kapitálu. Ak by sme to chceli odľahčiť, Goldman Sachs bol v podstate hlavným katalyzátorom celého výpredaja. Goldman totiž odporučil predaj akcií banky Citirgoup, výrobcu lietadiel Boeing a práve spomínané General Motors. Všetky tieto tri spoločnosti sú komponentmi indexu Dow Jones. Vzhľadom k banke Citigroup, Goldman Sachs odhaduje možné straty v 2Q 2008 na prehodnocovaní zlých úverov a cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh v objeme okolo 9 miliárd dolárov, zníženie dividendy, potrebu nového kapitálu a zvýšenú tvorbu rezerv na krytie strát na poskytnutých spotrebných úveroch. Na Goldman Sachs si treba dávať veľký pozor, z hľadiska investičných bánk je zatiaľ najmenej zasiahnutou bankou súčasne prebiehajúcou hypotekárnou krízou. Počas každého kvartálu s prehľadom dokáže prekonať ziskové očakávania, čo prispieva k zvyšovaniu renomé.

3. Včerajšiu skazu dokonala ropa, augustový kontrakt v podvečerných hodinách neodolal lákadlu otestovať 140 dolárovú hranicu za barel. Nové historické maximá tak ležia na úrovni 140,4 dolára za barel. Dôvody: 1. EURUSD sa po stredajšej fádnej zápisnici FEDu, v ktorej sme len ťažko mohli hľadať ostré protiinflačné vyjadrenia aké sme počuli z úst členov FEDu v posledných týždňov dostal bezpečne nad úroveň 1,5700 a zatiaľ nevidíme faktory, ktoré by mali tento trend zvrátiť. ECB totiž zotrváva na silne protiinflačnom postoji a FED vzhľadom k vývoju ekonomiky ostáva v patovej situácii, keď nemôže úrokové sadzby ani znížiť ani navŕšiť, 2. prudký prepad akciových trhov podporuje presun investorov na komoditný trh, kde nachádzajú ochranu proti inflácii a zároveň proti kontinuálnemu oslabovaniu amerického dolára, 3. prezident OPECu, Khelil sa včera vyjadril, že slabý dolár je hlavnou príčinou rekordnej rely ceny ropy, a že očakáva jej rast do pásma 150-170 dolárov v priebehu najbližších mesiacov. Ropa bude vážnym sentiment indikátorom.

Nebudeme rozoberať ani včerajšie makroekonomické fundamenty, je to zbytočné, keďže zohrali marginálnu úlohu. Dnešné makroekonomické zverejnenia: 14:30 Jadrový cenový index PCE (konsenzus za máj medzimesačne +0,2%, medziročne +2,1%, tento indikátor je hlavným benchmarkom inflácie pre FED, preto bude veľmi pozorne sledovaný, každý nárast nad 2,1% bude vnímaný negatívne), Osobný príjem (konsenzus na máj +0,4%, bude taktiež podrobne sledovaný, keďže nárast príjmov je nevyhnutný na aspoň čiastočné udržanie tempa s nárastom inflácie), Osobné výdaje (konsenzus za máj +0,6%) a o 16:00 nás čaká finálny výsledok Prieskumu michiganskej univerzity, ktorý hodnotí vývoj nálady spotrebiteľov vzhľadom k ekonomike (konsenzus za jún 56,8, predchádzajúci 56,7). Už teraz je však jasné, že jednoduchý deň nás nečaká, nové historické maximá ropy v čase dopisovania tohto textu ležia na úrovni 141,71 dolára za barel, to bude väčší problém a pre všetkých. Sumár: dlhodobý , strednodobý aj krátkodobý trend ostáva jednoznačne v klesajúcom nastavení.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Maťovčík


Súvisiace články

Aktuálne správy