BoE sa obáva ekonomickej recesie v prípade tvrdého zákroku proti narastajúcim inflačným rizikám

Včerajší deň priniesol pokračovanie býčieho ťahu kráľovského páru k maximám na 1,5760/70 EUR/USD, kde sa postupne dostával už od stredajšieho vyhlásenia FOMC o ponechaní úrokových sadzieb na nezemnej úrovni 2% s nejasným výhľadom US ekonomiky. Práve toto rozhodnutie FEDu akcelerovalo pokračujúci nárast cien ropy, čo sa prejavilo výrazným výpredajom US akciového trhu. Olej do ohňa prilial Goldman Sachs, ktorý znižoval rating komponentom DJIA (Citigroup, General Motors, Boeing). Reakcia na seba nenechala na seba dlho čakať US akciové indexy klesli DJIA -3,03%0, Nasdaq -3,33%, S&P -2,94%. Tento prepad US akciového trhu tlačil carry USD/JPY k minimám na 106,70/60, kde je silná supportná úroveň rastového býčieho kanála, kde prípadný pokračujúci nárast cien komodít (ropa 142 USD/barel) bude tlačiť k minimám na 106 USD/JPY. Pokračujúci výrazný prepad US akciového trhu si môže vyžiadať neočakávanú reakciu FEDu, ktorý v januári práve kvôli prepadom akciového trhu neočakávane mimo oficiálneho termínu znížil svoju úrokovú sadzbu o 0,75%.

Výrazne včera získal i kábel, ktorý sa dostal tesne pod silnú rezistenciu na úrovni 1,99 GBP/USD, ktorá by mala zohrávať výraznú úlohu v budúcom vývoji, jej prípadné prelomenie otvára káblu opätovný návrat nad level 2,00 GBP/USD. Základom nárastu Kábla k méte 1,99 GBP/USD bolo vystúpenie čelných predstaviteľov BoE s májovou inflačnou správou. Jastrabí prelet nad zeleným ostrovom vzhľadom k predpokladaným nárastom inflačných rizík na 4% Y/Y (aktuálne 3,3% Y/Y) je už 100%-ný, otázny ostáva čas navršovania sadzieb BoE o 0,25% na 5,25%. Väčšina analytikov očakávala tento jastrabí krok BoE už na júlovom zasadnutí, včerajšie vyváženie BoE silného jastrabieho tónu prostredníctvom obáv o možnú recesiu UK ekonomiky vytvára predpoklady letného ponechania úrokovej sadzby BoE na nezmenenej úrovni. BoE konštatovala „prirýchle navršovanie sadzieb pre brzdenie inflácie, môže znamenať recesiu UK ekonomiky“. Viacerí členovia BoE včera priznali, že boli ochotní hlasovať o navŕšení sadzieb už počas májového resp. júnového zasadnutia menového výboru BoE. BoE si naďalej stojí za svojim prvoradým cieľom a to je inflačné cielenie do 2% Y/Y, čomu podvolí i menovú politiku, ale v súlade s ekonomickým rastom. Guvernér BoE King sa tvrdo oprel do FEDu, keď konštatoval „že uvoľnená politika niektorých centrálnych bánk vedie k nárastu cien komodít a podporuje nárast inflačných rizík“.

Dnešné dáta revízie HDP za 1Q skončili 0,3% Q/Q (predpoklad 0,4% Q/Q) čo spolu s najnižšou mierou úspor od roku 1959 otvára priestor pre pokles káblu k minimám na 1,98/1,9750 GBP/USD, napĺňajú sa tak obavy členov BoE o ekonomiku zeleného ostrova, čo potvrdzuje letnú prestávku BoE pred jesenným navršovaním sadzieb.

Eurozóna poskytla výsledky nemeckej dovoznej inflácie, ktorá pokračuje v prudkom náraste napriek silnému EURu a pridáva tak k nemeckým CPI (index spotrebiteľských cien), ktorého júnové výsledky v jednotlivých spolkových krajinách poukazujú na nárast nemeckého CPI z májových 3% Y/Y (maximá z roku 1996) na úroveň 3,2% Y/Y. Práve nemecké CPI tvoria základ inflačných rizík v eurozóne, ktoré v máji dosiahli 16-ročné maximá na úrovni 3,7% Y/Y, spolu s júnovým nemeckým nárastom CPI môžeme teda očakávať pokračujúci rast inflácie v eurozóne k 4%, na čo poukazujú i ranné dáta zo španielska, ktoré prekonali očakávanú úroveň 5% Y/Y a končili na úrovni 5,1% Y/Y(posledný 4,7% Y/Y). Rizikom však naďalej ostávajú obavy zo spomaľovania európskej ekonomiky, čo dokumentujú ranné dáta v podobe prepadu maloobchodného predaja zo Španielska (-5,3% Y/Y).

Zelená bankovka včera priniesla finalizáciu ekonomického rastu za 1Q, ktorý skončil na úrovni 1% Q/Q, čo je navŕšenie od prvého odhadu 0,6% Q/Q. Zarážajúci je fakt, že domáca spotreba prvýkrát po viac ako 18-rokoch nepridala pozitívny efekt k ekonomickému rastu. Okrem ekonomického rastu US ekonomika finalizovala i výsledky PCE (index spotrebiteľských výdajov),ktorý skončil na úrovni 3,6% Q/Q (predpoklad 3,5% Q/Q), jadrový PCE na úrovni 2,3% Q/Q (posledný 2,1% Q/Q). Práve výraznejší nárast inflačných rizík v US ekonomike a nezmenená politika FEDU, ktorá je stále zameraná skôr na podporu ekonomického rastu viedla k býčím náladám na kráľovskom páre EUR/USD, ktoré podporujú severnú cestu k maximám na 1,58,1,58 EUR/USD (s prípadným júlovým navŕšením úrokových sadzieb ECB o 0,25% na 4,25%).

Podporu zelenej bankovke nepriniesli ani včerajšie dáta pracovného trhu, kotrý potvrdzuje svoju nestabilitu a dáta v podobe žiadostí o podporu v nezamestnanosti sa približujú nezadržateľne k rizikovým zónam (nové k 400 tis. a pokračujúce k 3,2 mil.). Pokračujúce žiadosti si dokonca udržiavajú 9-týždeň po sebe vyššiu úroveň ako 3 mil., čo je náznakom pokračujúceho nárastu júnovej nezamestnanosti na 5,6% z májovej 5,5%. Nové žiadosti ostali na nezmenenej úrovni 384 tis. pretože predchádzajúci údaj bol revidovaný nahor o 2 tis., 4-týždňový priemer, ktorý má lepšiu vypovedaciu schopnosť dosahuje maximá na 378,25, čo je najvyšší level od októbra 2005 (hurikán Katrína). Práve tieto dáta potvrdzujú najvyšší skok nezamestnanosti za posledných 22 rokov v máji o 0,5% z 5% na 5,5%, Pokračujúce žiadosti stúpli o 82 tis. na 3,139 mil. (maximum za posledné 4-roky).

Poslednými včerajšími dátami boli výsledky predaja existujúcich domov v US ekonomike, ktoré vyšli v súlade s trhovými očakávaniami na úrovni 4,99 mil. (2% M/M), ponuka predaných domov dosiahla maximá na úrovni 10,8 mesiaca, priemerná cena predaných existujúcich domov klesla na úroveň -6,3% Y/Y na 208,600 USD. Ale ani tieto pozitívnejšie dáta z realitného trhu tlačené výraznejším prepadom cien nehnuteľností nedokázali hodiť záchranné koleso pre zelenú bankovku. US ekonomika „ničená“ výrazným prepadom realitného a úverového trhu, spolu s každodennými rastúcimi inflačnými tlakmi (benzín už dávno prekonal level 4 USD/galón a smeruje k úrovni 5 USD/galón, čo dokumentuje i štatistika najazdených km v US ekonomike, ktorá klesla prvýkrát po 17 rokoch), výrazne spomaľuje, čo pociťujú spotrebitelia rizikom straty zamestnania a prudkého nárastu cenovej hladiny.

Práve pokračujúce negatívne dáta z US ekonomiky znížili pravdepodobnosti FED Funds, ktoré už nekótujú žiadne navŕšenie sadzieb FEDu v aktuálnom roku.

Dnešné dáta z US ekonomiky by mali priniesť výsledky májových inflačných rizík, v podobe PCE by mali poukazovať na nezmenenú úroveň 3,2% Y/Y, a pri jadrovom PCE na 2,1% Y/Y, čo je pri aktuálnych cenách ropy a potravín v US ekonomike utópia. Nezmenené dáta inflačných tlakov v US ekonomike budú udržiavať kráľovský pár nad levelom 1,57 EUR/USD. Omnoho dôležitejšie dáta prinesie zelená bankovka v podobe májových spotrebiteľských príjmov (predpoklad 0,4% M/M, posledný 0,2% M/M) a výdajov (predpoklad 0,7% M/M, posledný 0,2% M/M), kde vzhľadom k rastúcim inflačných tlakov sa očakáva nárast spotrebiteľských výdajov, ktorý však nemá dopad na reálny ekonomický rast US ekonomiky. Výraznejšia podpora US ekonomiky od spotrebiteľských výdajov by podporila zelenú bankovku pod level 1,57 EUR/USD k minimám na 1,5680/70 EUR/USD. Negatívnejšie výsledky spotrebiteľských financií otvárajú priestor k maximám na úrovni 1,5570/80 EUR/USD.

Poslednými dnešnými dátami z US ekonomiky budú výsledky prieskumu spotrebiteľskej dôvery realizované michiganskou univerzitou, kde sa očakáva nezmenená úroveň 56,7 (čo predstavuje 28-ročné minimá). Tento výsledok predstavoval deviaty pokles za sebou, čo na ročnej báze predstavuje pokles o neuveriteľných 28,6 bodu!!!. 1-ročné inflačné očakávania dosahovali 5,1% z 26-ročných maxím na 5,2%, 5-ročné inflačné očakávania skončili na nezmenenej úrovni 3,4%. Subindexy prieskumu spotrebiteľskej dôvery v podobe aktuálnej situácie a očakávaní dosahujú 28-ročné minimá. Osobné financie klesl

Súvisiace články

Aktuálne správy