Nálada v hospodárstve eurozóny sa v júni výrazne zhoršila

Brusel 27. júna (TASR) – Nálada v hospodárstve eurozóny sa v júni výrazne zhoršila. Dôvera klesla vo všetkých sektoroch okrem služieb a inflačné očakávania spotrebiteľov a firiem sa zvýšili. Vyplýva to dnes zverejnenej správy Európskej komisie (EK).

Index ekonomického sentimentu EK sa znížil na 94,9 bodu z májových 97,6 bodu. Sentiment v priemysle klesol o 3 body na -5, spotrebiteľská dôvera sa znížila o 2 body ma -17, nálada v maloobchodnom sektore o 3 body na -4 a v stavebnom o 2 na -11 bodov. Dôvera v sektore služieb, ktorý generuje viac ako dve tretiny hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny, vzrástla o 1 bod na 9 bodov.

Pravidelná mesačná správa EK ukázala, že inflačné očakávania spotrebiteľov týkajúce sa najbližších 12 mesiacov vzrástli o 3 body na 31 bodov, čo s najväčšou pravdepodobnosťou znepokojí Európsku centrálnu banku (ECB), pre ktorú to bude ďalší argument nevyhnutnosti zvýšenia úrokových sadzieb na zasadnutí Rady guvernérov 3. júla.

Prezident ECB Jean-Claude Trichet 5. júna vyhlásil, že Rada guvernérov na svojom júlovom zasadnutí možno zvýši úrokové sadzby aj v situácii spomaľovania ekonomiky, aby utlmila inflačné očakávania. V máji dosiahla inflácia v eurozóne rekordných 3,7 %, pričom cieľom ECB je udržať ju tesne pod 2 %.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy