Francúzska ekonomika rástla v prvom kvartáli tempom 0,5 %

Paríž 27. júna (TASR) – Tempo medzikvartálneho rastu francúzskej ekonomiky dosiahlo v prvom štvrťroku 0,5 %, čo je menej ako pôvodne predpokladaných 0,6 %. Vyplýva to z dnešnej správy francúzskeho štatistického úradu INSEE. Separátna správa ukázala, že ceny výrobcov rastú najrýchlejšie za takmer desať rokov.

Príčinou toho, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny sa vzchopila menej (v poslednom kvartáli 2007 dosiahol rast 0,4 %) než sa očakávalo, sú slabé spotrebiteľské výdavky, ktoré sú motorom francúzskeho hospodárstva. Podľa parížskeho ekonóma spoločnosti Natixis bol prvý štvrťrok mimoriadny a v nasledujúcich kvartáloch očakáva ďalšie spomaľovanie konjunktúry.

Vysoké ceny energií a potravín zrýchľujú infláciu a znižujú kúpnu silu spotrebiteľov v celej eurozóne. Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet 5. júna vyhlásil, že Rada guvernérov na svojom júlovom zasadnutí možno zvýši úrokové sadzby aj v situácii spomaľovania ekonomiky, aby utlmila inflačné očakávania.

Harmonizovaná inflácia vo Francúzsku by podľa INSEE mala v najbližších mesiacoch dosiahnuť 17-ročné maximum 3,6 % a do decembra by mala spomaliť na 2,8 %. Jej tohtoročná priemerná miera by v tomto roku mala dosiahnuť 3,2 %, čo by bolo najviac od roku 1991. Vlani predstavovala 1,5 %.

Vysoká inflácia mala za následok, že spotrebiteľské výdavky, ktoré sú motorom francúzskej ekonomiky, v prvom kvartáli stagnovali po tom, ako sa v poslednom štvrťroku 2007 zvýšili o 0,5 % a v treťom kvartáli 2007 o 0,8 %.

INSEE tiež dnes informoval, že ceny výrobcov v máji medzimesačne vyskočili o 1,3 %, čo je najviac od začiatku sledovania tohto údaja v januári 1999. Toto číslo je viac ako dvojnásobkom ekonómami očakávaných 0,6 %.

Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy