Indikátor dôvery v ekonomike klesol v júni na 96,9 bodu

Bratislava 27. júna (TASR) – Indikátor ekonomického sentimentu (IES) v júni oproti máju klesol o 0,6 na 96,9 percentuálneho bodu (p. b.). Medziročne je indikátor dôvery v ekonomike nižší o 11,4 a oproti dlhodobému priemeru o 4,1 bodu.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR, indikátor dôvery v priemysle po troch mesiacoch poklesu v júni vzrástol o 5,6 na 2,3 p.b., ostal však pod úrovňou dlhodobého priemeru o 2,7 bodu. "Vývoj bol ovplyvnený výrazným rastom očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace," vysvetľujú štatistici.

Indikátor dôvery v stavebníctve vzrástol o 5 bodov na -2 p.b., úroveň dlhodobého priemeru prevýšil o 20 bodov. Jeho vývoj ovplyvnilo zvyšovanie dopytu po stavebnej produkcii, ako aj očakávaný rast zamestnanosti.

Hodnota indikátora dôvery v maloobchode v porovnaní s májom klesla o 2 body, čo je dôsledkom najmä negatívnych hodnotení očakávanej podnikateľskej situácie.

Indikátor dôvery v službách v porovnaní s májovým prieskumom vzrástol o 4,7 na 24 bodov, avšak stále je 20 p.b. pod úrovňou dlhodobého priemeru. Indikátor vzrástol v dôsledku pozitívneho vývoja všetkých troch ukazovateľov ovplyvňujúcich jeho hodnotu.

Spotrebiteľská atmosféra sa oproti minulému mesiacu vo všetkých štyroch oblastiach očakávaní zlepšila, najviac pri predpokladanom vývoji ekonomiky Slovenska. "V porovnaní s májom 2008 indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 7,5 na -6,4 bodu. V komparácii s rovnakým obdobím minulého roka sú očakávania spotrebiteľov pesimistickejšie o 7,9 bodu," uzatvára štatistický úrad.

UPOZORNENIE:

Grafická služba Ekonomickej redakcie TASR vydáva k správe graf.

Súvisiace články

Aktuálne správy