Premiér Brown obhajoval znárodnenie banky Northern Rock

Londýn 18. februára (TASR) - Britská vláda prijala núdzové zákonné opatrenia na dočasné znárodnenie banky Northern Rock PLC.

Londýn 18. februára (TASR) – Britská vláda prijala núdzové zákonné opatrenia na dočasné znárodnenie banky Northern Rock PLC. Obchodovanie s akciami finančného ústavu, ktorý sa priveľmi angažoval v hypotekárnych investíciách, bolo na londýnskej burze cenných papierov LSE zastavané, keď vláda prijala opatrenie na prevzatie kontroly nad ňou. K tomuto rozhodnutiu dospela vláda potom, čo dvaja súkromní záujemcovia o banku neprišli s náležitými ponukami, ktoré by zodpovedali hodnote ústavu. V piatok minulý týždeň uzavreli akcie banky na úrovni 90 pencí, čo znamená, že jej cena klesla na 379 miliónov GBP, v prepočte 17,1 miliardy SKK.

Britský premiér Gordon Brown dnes na svojej tlačovej konferencii uviedol, že znárodnenie Northern Rock bolo tým najlepším rozhodnutím v záujme britských platcov daní. Dodal, že banka bude pod správou vlády s profesionálnym manažmentom, pokiaľ sa nezmenia podmienky na trhu a potom sa znovu vráti do súkromného sektora.

Vláda konštatovala, že dva návrhy zo súkromného sektora, ktoré podali Virgin Group Richarda Brandona a samotný manažment banky, obsahovali pre daňových poplatníkov príliš veľa rizík. S nimi boli spojené vysoké štátne dotácie.

Ponuky na odkúpenie banky boli v oboch prípadoch nižšie než jej trhová hodnota a vláda by pritom pokračovala v poskytovaní záruk a v jej financovaní.

Kabinet už poskytol Northern Rock podporu okolo 55 miliárd GBP, a to formou úveru, ktorý dostala od Anglickej banky, centrálnej banky krajiny a formou garancií vlády na úspory v nej uložené obyvateľmi.

Vládou vymenovaný šéf Northern Rock Ron Sandler sa stretol v centrále ústavu v Newcastli s jeho pracovníkmi ústavu. Uviedol, že banka bude musieť prepustiť časť zamestnancov, aby dosiahla "oveľa udržateľnejšiu veľkosť". Odmietol však uviesť konkrétne čísla o prepúšťaní.

Sandler zachránil koncom 90. rokov minulého storočia poisťovňu Lloyds pred krachom.

Minister financií Alister Darling musí uzavrieť celý proces okolo Northern Rock do 17. marca. V tento deň predloží Európskej komisii definitívny reštrukturalizačný plán na zabezpečenie ďalšieho osudu ústavu.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy