Komodity: obchodníkom opäť rastie chuť po medi

Pretrvávajúce problémy s produkciou medi v Číne (kvôli vplyvu predchádzajúcej silnej snehovej búrky) i znižujúce sa zásoby kovu vo svete by podľa ekonómov mali byť započítané v cene, jej hodnota však naďalej rastie. Meď pod týmito vplyvmi získava už od posledného januárového týždňa, od kedy vzrástla na hodnote približne 13%.

V súčasnosti sa však trh zameriava na veľmi priaznivé ekonomické výsledky Číny, kde bolo zverejnených niekoľko dôležitých ekonomických fundamentov. Tie by v súčasnosti mohli poskytnúť býčím obchodníkom novú podporu a do veľkej miery tak vyvážiť pretrvávajúce obavy z ekonomického oslabovania US ekonomiky. V prvom rade sa jedná o výsledky importu medi za uplynulý mesiac, ktorý vyšiel najsilnejší za posledných 9 mesiacov. Celkovo čínsky obchodníci uskutočnili zahraničné nákupy medi a medených produktov v objeme viac ako 239 tisíc metrických ton, čo v porovnaní s minuloročným januárom predstavuje nárast o 4,6%. V porovnaní s mesiacom dozadu (december 2007) tento objem importu narástol dokonca o 6,7%.

Kým tieto údaje o importe hovoria predovšetkým o súčasnom stave pomeru ponuky (produkcie) a dopytu na lokálnom trhu, o lepších vyhliadkach ekonomického rastu by mohli vypovedať napríklad výsledky priamych zahraničných investícií. Tie v januári vykázali o 110% vyššie hodnoty v porovnaní s januárom predchádzajúceho roku. Celkový prílevy investícií do nefinančného sektora vzrástli za uplynulý rok o 13,6%, v porovnaní s rokom dozadu. Tieto výsledky tak indikujú pozitívny vývoj čínskej ekonomiky, čo je v protiklade k poslednej predikcii Svetovej banky. Tá pre rok 2008 Číne odhadovala pokles ekonomického rastu na úrovni 9,6%, kým predchádzajúce odhady hovorili o 10,8%. Základné kovy by sa tak, pre súčasnosť, mohli „zbaviť“ negatívneho pozadia z rizika slabnutia dopytu najväčšieho svetového spotrebiteľa základných kovov.

K priaznivým čínskym „číslam“ sa v súčasnosti pridávajú i najnovšie odhady o rozhodnutí amerického FEDu o úrokových sadzbách. Dnešná miera pravdepodobnosti hovorí o 34%, že už 18. marca FED zníži úročenie dolára o 75 bázických bodov, pričom ešte koncom minulého týždňa sa pravdepodobnosť pohybovala na úrovni 30%. Šanca znižovania o 50 bodov dosahuje 66%. V prípade, že sa trh dočká splnenia scenára znižovania sadzieb, meď by mohla získať jednak zo samotného opatrenia, ktoré by malo pomôcť US ekonomike vysporiadať sa so súčasnou negatívnou situáciou. Atraktivita medi by však v očiach investorov mala rásť i vďaka poklesu ceny americkej meny, ktorá by takýmto opatrením FEDu mala značne utrpieť. K medi by sa tak mohli uprieť zraky investorov o to pozornejšie, čím pozitívnejšia situácia na trhoch s meďou v súčasnosti vládne.

Významným spôsobom k pozitívnej nálade prispievajú aj správy London Metal Exchange, ktorá denne zverejňuje zmeny svetových zásob s kovmi. Dnešné výsledky sa v smere zmeny od tých predchádzajúcich zverejnení nelíšili, avšak iné boli čo sa týka ich objemov. Kým denný priemer tohtoročného klesania zásob bol približne 2 500 ton, dnes sme sa dočkali poklesu o viac ako 6 tisíc ton, konkrétne 6 275 ton.

Momentálna reakcia trhu na tento pokles, samozrejme na pozadí výsledkov čínskej ekonomiky, prelamuje doterajšie pásmo s cenou 358 US centov/libru. Tým sa táto horná hranica pásma stáva pre meď supportom, s funkciou zamedzovať prípadným výpredajom. Najbližšia rezistencia leží na úrovni 360 US centov/libru a v prípade jej prekonania by červený kov mohol atakovať minuloročné rekordy 375 US centov/libru.

Opačný smer vývoja bude okrem spomínanej hranice 358 US centov/libru brzdiť úroveň 348, respektíve 346,50 US centov/libru. Dolnú hranicu predchádzajúceho pásma predstavuje úroveň 345 US centov/libru.

V súvislosti s dnešným vývojom ceny upozorňujeme na absenciu amerických obchodníkov, z dôvodu pracovného voľna (President´s day). Nižšia likvidita trhu môže znamenať výraznejšie výkyvy na cene a to ako smerom nahor, tak i smerom nadol.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného materiálu.Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za priamy alebo skrytý sľub, garanciu alebo tvrdenie spoločnosti CI KOMODITY, že klienti budú profitovať z informácii tu uverejnených alebo že s tým spojené straty môžu alebo budú limitované. Všetky informačné materiály uverejnené na našej webovej stránke neposkytujú investičné a ani osobné odporúčania k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Obchodovanie s finančnými nástrojmi je vysoko špekulatívne a môže viesť k stratám. Táto publikácia je iba informačného charakteru, ktorá nie je odporúčaním k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi a ktorý slúži len ako učebná pomôcka. Obchodovanie na základe informácii tu obsiahnutých môže viesť k stratám. Viac
©CI KOMODITY a.s. vypracoval: Michal Zelman


Súvisiace články

Aktuálne správy