Americké akciové trhy v miernych ziskoch, riziká však pokračujú v rastovom trende. Bernankeho jediné riešenie naďalej iba znižovanie sadzieb…

Uplynulý týždeň na amerických akciových trhoch priniesol množstvo prekvapení, ale na úvod sa po dlhšom čase patrí poznamenať, že hlavné trhové indexy dokázali ukončiť týždeň v pozitívnom pásme. Dow Jones +1,4%, Nasdaq Composite +0,7% a S&P500 +1,4%.

Venujme sa na začiatok v krátkosti vystúpeniu šéfa FEDu Bernankeho pred senátom ohľadne momentálneho vývoja ekonomiky počas štvrtkovej seansy. V zásade zopakoval predtým známe vyhlásenia, keď očakáva spomalenie rastu najväčšej svetovej ekonomiky, avšak vylučuje skĺznutie do recesie. Najväčšie riziká podľa jeho slov plynú z realitného sektora, úverového sektora a pracovného trhu. Spomalenie ekonomiky očakáva počas prvých dvoch kvartálov už v druhej polovici roka 2008 a v roku 2009 očakáva zvýšenie tempa ekonomického rastu. Najdôležitejším posolstvom však je pripravenosť na ďalšie zakročenie v podobe znižovania sadzieb na podporu ekonomiky, čím Bernanke pokračuje v politike podpory výrazného nárastu inflácie a v podpore ďalšieho zvyšovania ľahšej dostupnosti úverov. Tieto kroky zatiaľ pripomínajú cestu Japonska k nulovým úrokových sadzbám. Liek na momentálne trhové problémy nie je neustále znižovanie sadzieb, ale naopak, keďže práve rekordne nízke sadzby od roku 2003 priviedli realitný trh do stavu v akom sa nachádza. Vytvorili totiž domnienku, že dom v USA si môže dovoliť každý a ak nie tak finančné inštitúcie sú pripravené pomôcť s refinancovaním. Tomu je však koniec a pravdepodobne aj predátorským praktikám hypotekárnych bankárov, ktorí poskytovali úvery ľuďom, ktorí zjavne nemali príjem ani predpoklady na dlhodobé plnenie svojich prijatých záväzkov. USA sa tak momentálne namiesto prívlastku najsilnejšej ekonomiky dostáva pomenovania rekordéra v počte prepadnutých hypoték. V roku 2007 v USA stratilo v dôsledku neschopnosti splácať hypotéku 405 000 domácností strechu nad hlavou, čo predstavuje 51% nárast od roku 2006 (268 532). A to nás čaká ešte iba v tomto roku rekordný nárast resetovania hypotekárnych sadzieb, čo znamená, že ľudia nalákanými rôznymi netradičnými hypotékami (napríklad poberatelia neboli povinný splácať základnú sumu hypotéky po dobu troch rokov, ale iba úvery) budú čeliť zvyšovaniu úrokových splátok často až o 30% po uplynutí doby moratória na amortizáciu základnej sumy úveru.

K tomuto procesu výrazným spôsobom prispeli aj zaisťovatelia dlhopisov, ktorý sa momentálne nachádzajú vo vážnych problémoch. Medzi nimi najmä MBIA, Ambac a FGIC, kde FGIC minulý týždeň zverejnil úmysel rozdeliť spoločnosť na dve, kde v jednej by ostali nekvalitné štruktúrované cenné papiere naviazané na hypotekárny trh a v druhej kvalitné municipálne dlhopisy. Manažmenty týchto zaisťovateľov si však zaslúžia pocítiť chuť bankrotu a nie apelovať na povolenia rozdelenia spoločnosti a rôzne vládne záchranné balíčky. Do situácie, v ktorej sa nachádzajú sa dostali svojou agresívnou politikou. Zaisťovateľ MBIA (MBI) totiž vznikol ako zaisťovateľ rizík municipálnych dlhopisov. S nástupom realitného boomu však cítili príležitosť nastúpiť do zdanlivo nezastaviteľného vlaku realitného boomu a začali zaisťovať dlhopisy zabezpečené tokmi z hypoték, pričom o schopnosti splácať tieto hypotéky ich poberateľmi často neexistovali žiadne dokumenty. Zaisťovatelia mali však pred investormi ochranu, keď sa mohli aj o ratingové agentúry, ktoré rôzne tranže problémových hypoték nemali problém ohodnotiť najvyšší ratingopm AAA, pričom aj Sherlock Holmes by mal problém vypátrať akú kvalitu majú hypotéky obsiahnuté v jednotlivých tranžiach. Momentálne sa tak zaisťovatelia snažia všemožne získavať kapitál, pričom napríklad MBIA ho získala až za 14%. Otázka teda stojí, ako je možné, že spoločnosť s najvyšším ratingom AAA získava kapitál za 14%. Buď teda zaspali ratingové agentúry, alebo investori požadujú astronomické výnosy pri pôžičkách najkvalitnejším spoločnostiam. Prvá varianta je veľmi pravdepodobná.

Počas minulého týždňa sme sa dočkali aj iniciatívy od finančného mága Warrena Buffeta, ktorý ponúkol zaisťovateľom MBIA, FGIC a Ambac, že im zaistí 800 miliárd municipálnych dlhopisov. MBIA tento krok odmietla a je pravdepodobné, že k tomu pristúpia aj ostatné dve, keďže by sa zbavili jedinej hodnotnej časti svojho portfólia a ostali by im toxické cenné papiere s naviazanosťou na realitný trh. Tento sektor tak naďalej ostáva jedným z najrizikovejších a všetky nové správy a prípadné zníženia ratingov treba vnímať veľmi pozorne.

Počas minulého pondelka však trh prekvapivo odignoroval aj problémy najväčšieho poisťovateľa na svete, komponentu indexu Dow Jones, American International Group (AIG). V jeden deň oslabili o 12%, po tom ako audítorská spoločnosť varovala pred problémami s ohodnocovaním portfólia credit default swapov. Na definitívne stanovisko si ešte musíme počkať, ale podozrenia neveštia nič dobré.

Pozitívny sentiment pokračoval najmä v technologickom sektore, kde internetový portál Yahoo! pokračoval v naťahovaní nervov Microsoftu. Ich prvotnú ponuku v objeme 46,6 miliardy dolárov vedenie Yahoo! odmietlo ako podhodnotenú, avšak vyjadrenia členov Microsoftu naznačujú, že tento úmysel ešte nezahodili do koša. Niektoré správy totiž hovoria, že cena 40 dolárov namiesto ponúkaných 31 dolárov za akciu by mohla byť prijateľná, avšak Microsoft by tak pravdepodobne stratil veľa v porovnaní s možnými príjmami z akvizície. Podiel na trhu reklamy by sa zvýšil, avšak synergické efekty zo zlúčenia sa odhadovali iba na 1 miliardu dolárov, čo už v porovnaní s prvou 46 miliardovou ponukou neprináša rýchlu návratnosť investície. Do hry však vstupujú aj iný hráči, záujem o spoluprácu prejavila aj spoločnosť News Corp vlastnená mediálnym magnátom Rupertom Murdochom.

Z makroekonomických zverejnení sa pozornosť sústreďovala najmä na zverejnenie predbežných maloobchodných tržieb za január, kde sa očakával veľmi slabý výsledok po varovaniach najväčšieho maloobchodného reťazca Wal-Mart (WMT). Výsledný januárový odhad 0,3% nárastu, rovnakým tempom aj po očistení od predajov automobilov priniesol na trhy upokojenie. Pri pozornejšom pohľade však musí každý vidieť, že za nárastom stojí inflácia a nie reálny nárast dopytu spotrebiteľov. Po očistení od nárastu tržieb za benzín maloobchodné tržby vzrástli iba o 0,1% a pri odpočítaní potravín by sme boli v negatívnom pásme. Podľa spoločnosti Shadowstats, ktorá upravuje vládne zverejnenia o infláciu máme za sebou už druhý mesiac negatívnych reálnych prírastkov tržieb, čo je podľa ich slov výnimočným javom mimo stavu recesie.

Dnes nás čaká na amerických akciových trhoch deň voľna, v dôsledku štátneho sviatku Prezidentského dňa. V utorok nás však už bude čakať jedno z najdôležitejších firemných zverejnení, keď hospodársky výsledok za 4Q 2007 prinesie najväčší svetový maloobchodný reťazec Wal-Mart (WMT). Pod drobnohľadom budú aj vyššie spomínaný zaisťovatelia, keď ich guvernér New Yorku Eliot Spitzer počas minulého štvrtka vyzval na doplnenie kapitálu ak chcú naďalej počítať s kriticky potrebným ratingom AAA. Trend akciových trhov ostáva naďalej medvedí a zatiaľ nie sme svedkami zverejnení žiadnych fundamentov hovoriacich o opaku.

Upozornenie:
CI KOMODITY, a.s. nenesie zodpovednosť za žiadnu stratu pochádzajúcu z investície založenej na akejkoľvek informácii alebo prehľade uverejnenej na stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo z akéhokoľvek informačného materiálu pochádzajúceho od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť, obsiahnutého na našej webovej stránke www.cikomodity.com/sk/eu, alebo v e-maily od spoločnosti CI KOMODITY, akciová spoločnosť. Obsah tejto publikácie sa nesmie považovať za odporúčanie k vykonaniu obchodu s finančnými nástrojmi. Táto publikácia má len informačný charakter a považuje sa len za prostriedok náučného mater

Súvisiace články

Aktuálne správy