Najsilnejším segmentom má byť tento rok bytová výstavba

BRATISLAVA – Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR) predpokladá, že stavebníctvo bude aj v roku 2007 pokračovať v nastolenom trende predchádzajúcich rokov.

„Priaznivý vplyv na to budú mať zmeny v systéme podpory bytovej výstavby zo strany štátu, pripravované zapojenie neštátnych subjektov do výstavby nájomných bytov, ako aj prílev prostriedkov zo štrukturálnych fondov Európskej únie,“ komentoval pre agentúru SITA hovorca MVRR Miroslav Bátovský.

Zmeny pri štátnej podpore výstavby bytov sa týkajú podpory na štartovacie byty, zvýhodnených pôžičiek zo Štátneho fondu rozvoja bývania či bonifikácie hypoték. Eurofinancie by zasa mali smerovať na výstavbu dopravnej infraštruktúry, ako je budovanie diaľnic, rýchlostných ciest, obnova železničných tratí, eurá by sa však mali použiť aj na environmentálne projekty, ako výstavba vodovodov, kanalizácie či na čističky odpadových vôd.

Objemovo najsilnejším segmentom stavebného trhu bude aj naďalej bytová výstavba. Značné investície budú podľa Bátovského smerovať v roku 2007 aj do budovania priemyselných objektov, vrátane priemyselných parkov a logistických centier. Popri novej výstavbe budú vysoké objemy financií nasmerované aj na rekonštrukciu a modernizáciu existujúcich objektov, ako je obnova bytového fondu, školských, nemocničných či kultúrnych zariadení.

Slovenské stavebníctvo bude aj v najbližších rokoch zamerané predovšetkým na výstavbu v tuzemsku. „Opatrenia obmedzujúce vývoz stavebných kapacít na stavebný trhu krajín Európskej únie budú síce postupne eliminované, všeobecnou zásadou v Európe však je, že stavbári by mali v prvom rade pracovať doma,“ uviedol Bátovský. Na domácom trhu by sa malo realizovať okolo 95 % produkcie.

Na výsledky stavebníctva bude mať veľký vplyv aj pripravovaná zmena legislatívy. Konkrétne ide o nový stavebný zákon a zákon upravujúci proces vyvlastňovania, ako aj o opatrenia na znižovanie energetickej náročnosti budov. „Predpokladáme, že aj naďalej bude pokračovať rast zamestnanosti, produktivity práce a miezd,“ uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy