Od nového roka výhodnejšie hypoúvery pre mladých

Štát začne od pondelka 1. januára 2007 podporovať hypotekárne úvery pre mladých. Zmenia sa tiež pravidlá obozretného podnikania bánk a obchodníkov s cennými papiermi.

BRATISLAVA – Štát začne od pondelka 1. januára 2007 podporovať hypotekárne úvery pre mladých.
Zmenia sa tiež pravidlá obozretného podnikania bánk a obchodníkov s cennými papiermi. Tieto zmeny prináša novela zákona o bankách, ktorá v uvedený deň nadobudne platnosť.

Nový produkt, hypotekárny úver pre mladých, podporí štát formou zníženia úrokovej sadzby určenej v zmluve o úvere. Výška príspevku bude podľa schváleného zákona o štátnom rozpočte SR na rok 2007 predstavovať 1,5 percentuálneho bodu (p.b.). Poskytnutie tohto príspevku bude podmienené znížením úrokovej sadzby zo strany banky na obdobie 5 rokov od poskytnutia úveru v rovnakej výške, ako ju zníži štát, najviac však do výšky 1 p.b.

Štátna podpora bude určená pre mladých ľudí vo veku 18 až 35 rokov, pričom v prípade manželov musia túto podmienku spĺňať obaja. Obmedzovať ju bude aj maximálny hrubý príjem poberateľa, ktorý môže byť najviac vo výške 1,3-násobku priemernej mesačnej mzdy na Slovensku. Výška štátneho príspevku sa bude určovať každý rok v zákone o štátnom rozpočte. Ministerstvo financií (MF) SR predpokladá vplyv na štátny rozpočet z dôvodu poskytovania tohto príspevku v sume 50 miliónov Sk v roku 2007, 100 miliónov Sk v roku 2008 a 150 miliónov Sk v roku 2009.

Od pondelka sa zmenia aj pravidlá obozretného podnikania bánk a obchodníkov s cennými papiermi, najmä požiadavky na primeranosť vlastných zdrojov. Hlavným cieľom týchto zmien je, aby požiadavky na vlastné zdroje zodpovedali skutočným rizikám, ktorým sú banky a ďalšie finančné inštitúcie vystavené.

Novela zavádza podrobnejšie požiadavky na uznanie rôznych spôsobov zmierňovania rizika, spresňuje ustanovenia upravujúce vedenie obchodnej knihy, zverejňovania informácií a spolupráce orgánov dohľadu v rámci Európskej únie (EÚ). Na výpočet miery rizika budú môcť banky použiť štandardizovaný prístup alebo prístup interných ratingov. Cieľom novely je aj to, aby skupiny poskytujúce finančné služby vo viac ako jednom štáte nepodliehali neúmernému zaťaženiu, vyplývajúcemu z viacerých úrovní právnej regulácie a dohľadu.

Súvisiace články

Aktuálne správy