Väčšina bánk už má jasno v poskytovaní zvýhodnených úverov

BRATISLAVA – Viacero bánk plánuje na základe schválenej novely zákona o bankách od budúceho roka poskytovať zvýhodnené hypotekárne úvery pre mladých. VÚB banka tak plánuje urobiť od polovice januára.

K 1,5-percentnému zvýhodneniu zo strany štátu zníži banka úrokovú sadzbu o ďalší percentuálny bod, čo je strop určený štátom. Jeho podmienkou totiž bolo, že podporí hypotéky len za predpokladu, ak úrokovú sadzbu znížia aj hypotekárne banky. Tie by mali prispieť najviac jedným percentuálnym bodom. V budúcom roku mladí ľudia do 35 rokov budú mať možnosť získať zvýhodnenú úrokovú sadzbu zníženú maximálne o dva a pol percentuálneho bodu.

K VÚB sa plánujú pridať aj ďalšie banky poskytujúce hypoúvery, výnimkou nie je ani Slovenská sporiteľňa. Tá taktiež umožní žiadateľovi od budúceho roka čerpať zvýhodnenú hypotéku. „Na základe nastavených kritérií a splnených podmienok budeme vedieť vyhovieť klientovi, ktorý v januári príde na pobočku a zažiada o bonifikovaný úver,“ poznamenala hovorkyňa sporiteľne Miriam Fuňová. Rovnaké stanovisko poskytla aj Tatra banka. „Tatra banka bude od januára 2007 poskytovať hypotekárne úvery so štátnym príspevkom pre mladých,“ skonštatovala hovorkyňa banky Tereza Copláková.

So zvýhodnenými úvermi chce od budúceho roka začať aj Dexia banka Slovensko, Ľudová banka, ako aj UniBanka. OTP Banka Slovensko taktiež pripravuje poskytovanie zvýhodnených hypotekárnych úverov so štátnou bonifikáciou pre mladých. Pripravená poskytovať úvery pre túto cieľovú skupinu ľudí je aj Istrobanka. ČSOB zatiaľ uviedla len toľko, že možnosť poskytovania úverov so zníženou úrokovou sadzbou nevylúčila, no zatiaľ sa tým nezaoberá. HVB Bank Slovakia sa zatiaľ k tejto téme nevyjadrila.

Priemerný mesačný príjem žiadateľa o úver za predchádzajúci kalendárny rok pred podaním žiadosti nesmie presiahnuť 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy. Podpora sa bude týkať zamestnancov aj živnostníkov. Ak sú poberateľmi hypotekárneho úveru manželia, musí každý zvlášť spĺňať tak vekovú hranicu, ako aj príjmovú podmienku. Príjem každého z manželov tak nesmie byť vyšší ako 1,3-násobok priemernej mzdy. Táto podpora by mala byť garantovaná počas piatich rokov od uzatvorenia zmluvy, pričom o podporu možno žiadať len pri hypotékach do 1,5 mil. Sk. Výšku podpory bude pre každý rok určovať schválený štátny rozpočet.

Súvisiace články

Aktuálne správy