Ste pasívny alebo aktívny investor

Venujete pozornosť svojim ťažko zarobeným peniazom? Prenechávate toto bremeno iným? Nechávate aj Vy vaše peniaze znehodnocovať na bankových účtoch? Zašívate si ich snáď doma do pančuchy?

Aké sú vlastne výhody a nevýhody pasívneho/aktívneho investora?

Pasívny investor: Do tejto skupiny sa zaraďujú tí investori, ktorí zveria svoje peniaze nejakej finančnej inštitúcii, a čakajú na (mesačný, kvartálny alebo ročný) výpis, na ktorom sa dozvedia koľkými percentami za dané obdobie zhodnotili svoj účet. Zhodnotenie však väčšinou nepresahuje 5-8% PA, čo v dnešnej dobe nie je ani pokrytie ročnej inflácie a po pripočítaní poplatkov za správu sme na nule, alebo dokonca i v mínuse. Ďalšou nemalou nevýhodou je i dlhodobá fiksácia peňazí, ku ktorým nemáte prístup.

výhody
nevýhody
Bez nutnosti sa vzdelávať
Nízke výnosy
Bez nutnosti znalostí
Bez dosahu na peniaze
Bez „práce“
Nemožnosť ovplyvniť rozhodovanie

A asi najväčšou nevýhodou je, že zo zisku Vami investovaných peňazí musíte platiť všetky tie reklamné kampane a drahé dovolenky vrcholového managementu inštitúcie, ktorej ste svoje peniaze zverili.

Aktívny investor: Do tejto skupiny patria ľudia, ktorí sa snažia a veľakrát s nemalým úspechom starať sa o svoje peniaze sami. Sú to ľudia, ktorí rozhodovanie čo a kedy urobia so svojimi peniazmi ponechali na svojich pleciach a snažia sa. Na Slovensku podľa štatistického úradu je to každý stý človek a napr. v Austrálii je to šesťdesiat ľudí zo sto. Teraz mi mnohí z priaznivcov pasívnych investorov hodia na hlavu veľké nevýhody aktívneho prístupu k svojim peniazom. Ja budem zase ako ovca poslušný a zverím im svoje ťažko zarobené peniaze a budem čakať. Tak to teda nie!

výhody
nevýhody
Vyšší výnos a zhodnotenie
Štúdium
Okamžitý prístup k peniazom
Minimálne hodina vášho času denne
Nedelíte sa o zisk

Ako je vidieť, nielen vyššie výnosy, ale i ďalšie nesporné výhody má na svojej strane aktívny investor. Na záver sa musím zmieniť o možnostiach pre ľudí, ktorí sa chcú o svoje peniaze starať sami. Nebojte sa. V dnešnej dobe je toľko možností a príležitostí ako nechať, pod Vašou kontrolou, peniaze zarábať, že sa Vám z toho až hlava zatočí.
A ako nás učili naše babičky „bez práce nie sú koláče“, nebojte sa práce a raz sa Vám za to Vaše výnosy odvďačia.

Súvisiace články

Aktuálne správy