Rast cien sa rekordne spomalil

Vývoj medziročnej inflácie

BRATISLAVA – Minulý mesiac bol rast cien opäť rekordne nízky. Oproti máju 2001 sa ceny zvýšili len o 3,2 percenta, čo je najmenej od roku 1989. Vyplýva to z údajov, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad. Ešte v januári ceny rástli 6,2-percentným tempom, v apríli to bolo 3,6 percenta. „Vývoj spotrebiteľských cien sa stáva najpriaznivejším ukazovateľom slovenskej ekonomiky,“ povedal analytik z Ľudovej banky Mário Blaščák.

Inflácia už neznižuje úspory

Peniaze v bankách sa po rekordnom spomalení rastu cien už neznehodnocujú. Ročný vklad, otvorený v máji minulý rok, mal v priemere úrok 6,7 percenta. Inflácia však bola za posledných dvanásť mesiacov polovičná. Peniaze na takomto vklade teda zarobili približne tri a pol percenta.

Ekonomickí analytici sa zhodujú, že rastúci apetít ľudí míňať peniaze na rast cien netlačí, a to vďaka silnej konkurencii v maloobchode, ale aj stále vysokej nezamestnanosti. Keďže vláda tento rok otáľala so zvyšovaním regulovaných cien, infláciu ovplyvňujú hlavne svetové ceny ropy a ceny potravín. Určovali vývoj cien aj minulý mesiac: zelenina zdražela a benzín a nafta naopak zlacneli. Sezóna ovplyvnila okrem cien potravín aj zdraženie obuvi. Celkovo sa ceny oproti aprílu zvýšili len o dve desatiny percenta.

Zvláštnosťou je rast cien advokátskych služieb o 137 percent. Na príčine je legislatívna zmena. Táto položka má na celkovú úroveň cien len zanedbateľný – 0,05-percentný vplyv.

V porovnaní s májom 2001 najviac vzrástli ceny v kategórii pošty a telekomunikácie a alkoholické nápoje a tabak. Bývanie, ktorého ceny sú tiež regulované, zdraželo tento rok len o 3,3 percenta, kým pred rokom to bolo takmer štyrikrát viac. „To opäť poukazuje na dôvody nízkej inflácie, dosahovanej v tomto roku,“ upozornil Viliam Pätoprstý z UniBanky.

Pomalý rast cien je len dočasný

Ceny môžu v budúcnosti ovplyvniť okrem kolísania cien potravín a benzínu a nafty aj ďalšie faktory. Podľa Jána Tótha z ING Bank sú rizikom kurz koruny, slabšia úroda, a rast miezd v štátnej správe. „Približne jedna tretina kurzovej zmeny sa priamo premietne do inflácie, ale až s časovým oneskorením,“ povedal Tóth. Na Slovensko…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy