NBS zastavila pád koruny

BRATISLAVA – Aj vo štvrtok pokračovala slovenská koruna v oslabovaní, to však už nebolo také prudké ako deň predtým. Do hry totiž vstúpila centrálna banka, ktorá svojimi vyhláseniami pokles zastavila rovnako rýchlo, ako ho v stredu vyvolala.

„Súčasná úroveň kurzu podľa NBS už zodpovedá výkonnosti ekonomiky,“ vyhlásil guvernér Národnej banky Marián Jusko, aj keď pripustil, že nečakal takú prudkú reakciu na svoje stredajšie vyjadrenia. Po jeho slovách, že mu pokles koruny neprekáža, euro za niekoľko minút zdraželo o 40 halierov. Podľa obchodníkov mali tento vývoj v rukách zahraničné banky, ktoré špekulatívne očakávali predvolebné oslabenie meny. Juskovo vyjadrenie im tak prišlo vhod.

Odborníci sledujúci vývoj obchodovania s korunou usudzujú, že slovenská mena by sa v najbližšom období už nemala výrazne vzdialiť od súčasného kurzu 44,45 Sk za euro.

„Tí, ktorí si pred dovolenkou nestihli nakúpiť valuty, už zrejme nemajú dôvod čakať na opätovné posilnenie koruny. Bohužiaľ už zaváhali,“ povedal Pravde Marek Senkovič z dílingu Istrobanky. Rovnako nevidí dôvod zvažovať premenu úspor na devízy. Víťazmi sa môžu cítiť tí, ktorí si potrebné zahraničné peniaze nakúpili v polovici apríla, keď bola koruna rekordne silná. Euro vtedy bolo približne o tri koruny lacnejšie ako dnes.

Guvernér Jusko pripustil, že je nepríjemné, ak kurzový vývoj sťaží život dovolenkárom, ktorým sa ich letný oddych náležite predraží. Na druhej strane však oslabenie prinesie aj pozitívny efekt v podobe podpory zahraničného obchodu. Slabšia koruna totiž vyhovuje exportérom, pretože za utŕžené devízy zinkasujú viac korún. Na druhej strane trpia dovozy, ktoré sa s oslabujúcou menou predražujú. Tým sa podľa Juska podporí domáca produkcia.

Na otázku Pravdy, či tým chce Národná banka nahradiť vládu pri riešení nepriaznivého vývoja obchodnej bilancie, guvernér odpovedal: „Myslím, že si vláda uvedomuje, že súčasný vývoj zahraničného obchodu a rozpočtového hospodárenia nie je dobrý a bude o tomto probléme rokovať. Požiadavka, aby prijala isté kroky, trvá aj napriek tomu, že oslabenie meny pomohlo znížiť intenzitu ich potreby.“ NBS od vlády požaduje predovšetkým obmedzenie verejných výdavkov.

Odborníci sa zhodujú, že centrálna banka by také razantné kroky nemala prijímať krátko pred voľbami. „Predvo…

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy