Doplnkové poistenie bude sporenie

Jeden z produktov tretieho piliera ukončuje transformačnú fázu

Súčasťou tretieho dôchodkového piliera je aj doplnkové dôchodkové poistenie. Zatiaľ ako jediný segment kapitálového trhu ponúka daňové zvýhodnenie aj pre príspevky zamestnávateľov.

Princíp doplnkového dôchodkového poistenia je jednoduchý: príspevok klienta sa zvýši o príspevok zamestnávateľa, a to sa bude zhodnocovať, až kým sa peniaze nevyberú. Zhodnocovanie prostriedkov pritom bude konzervatívne, aby nedošlo k ich prípadnému poklesu. Trh doplnkového poistenia je v súčasnosti v transformácii. Z doplnkových dôchodkových poisťovní sa majú do konca tohto roku stať doplnkové dôchodkové spoločnosti. Zmeny sa týkajú tak samotnej poisťovne, ako aj prostriedkov klientov.

Transformácia sa začala v apríli, keď jednotlivé doplnkové poisťovne vypracovali transformačné projekty. „V súčasnosti máme súhlasné stanovisko všetkých kontrolných orgánov, teda Úradu pre finančný trh, ministerstva financií aj ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny,“ hovorí Martin Bohoš, riaditeľ právneho oddelenia Credit Suisse Life & Pensions na Slovensku. „Na základe týchto súhlasných stanovísk môžeme podať žiadosť o udelenie povolenia doplnkovej dôchodkovej spoločnosti na Úrad pre finančný trh. Podľa môjho odhadu v decembri by sme po udelení licencie mohli podať návrh na zápis do obchodného registra. Všetko musíme podľa zákona stihnúť do konca tohto roka,“ pokračuje Bohoš. V súčasnosti v parlamente čaká na schválenie novela zákona, ktorá by mala predĺžiť tento termín. Je otázne, či bude schválená. V prípade, že poisťovňa nestihne mať všetko zosúladené so zákonom, Úrad pre finančný trh jej nariadi zánik likvidáciou. „Nemôžeme sa spoliehať na schválenie novely. Celý harmonogram transformácie a licenčné konanie musí ísť tak, aby sme do konca roku stihli transformovať doplnkovú poisťovňu na spoločnosť.“

Zmeny medzi DDP a DDS

Zásadnou zmenou bude samotné fungovanie spoločnosti. Princíp bude veľmi podobný správcovským spoločnostiam – majetok klientov bude oddelený od majetku spoločnosti, ktorá bude mať právnu formu akciovej spoločnosti, jasné vlastnícke prepojenia, klienti budú mať vedené vlastné účty a spoločnosť bude mať minimálne dva typy fondov.

Z pohľadu klienta sa mení povaha produktu. „Dnes má tento trh veľkosť viac ako pol milióna klientov. Títo majú podpísané zmluvy, garantujúce isté dávkové plány, a tie ostávajú v platnosti aj v budúcnosti,“ približuje Bohoš. Do konca tohto roka je posledná možnosť využiť transformáciu doplnkových dôchodkových poisťovní na doplnkové dôchodkové spoločnosti. Kto sa stane ich klientom do konca roka, môže využiť ešte pôvodné dávkové plány. „Súčasné dávkové plány umožňujú šetriť si menej ako desať rokov, peniaze si vybrať pred 55. rokom života a stále sa na ne dá uplatniť odpočet z dane vo výške 12 000 Sk za rok.“ Klientom, ktorí uzatvoria účastnícku zmluvu po novom, budú dávkové plány zohľadňovať novú legislatívu. „Súčasní klienti môžu prejsť na nový režim, no neočakávame, že sa to bude robiť vo veľkom,“ dodáva Bohoš.

Problém s doživotnými anuitami

Podstata doplnkového dôchodkového poistenia a samotného tretieho piliera spočíva v prilepšení si k dôchodku. Zatiaľ sa pod prilepšovaním myslí buď jednorazový príspevok, príspevok vyplácaný určitý čas, alebo až doživotne. Podľa niektorých odborníkov by všetky prostriedky v treťom pilieri mali byť vyplatené prostredníctvom doživotnej anuity. Iba tak sa dá jednoznačne prilepšiť k dôchodku, pretože iné spôsoby nezaručujú, že z našetrených prostriedkov, na ktoré bola uplatnená daňová úľava, sa nenakúpia nárazovo drahé tovary, pričom ľuďom budú chýbať peniaze na každodenné veci a živobytie.
Doživotná anuita môže byť vyplácaná iba komerčnou poisťovňou, pretože je to poistný produkt (riziko dožitia). Doživotné dôchodky však vyplácajú aj doplnkové dôchodkové poisťovne. „Tento kmeň klientov musíme postúpiť komerčnej poisťovni. Nebezpečenstvo pre našu firmu vyplýva z toho, že poisťovňa môže ohodnotiť náš kmeň rizikovejšie ako sme ho ohodnotili my,“ pokračuje Bohoš. Riziko pri doživotných anuitách vyplýva z úmrtnostných tabuliek. Čím človek dlhšie žije, tým dlhšie bude dostávať anuitu. Platí aj to, že čím vyšší objem peňazí si človek našetrí, tým vyššiu anuitu bude dostávať. Problém vzniká vtedy, ak doplnková dôchodková poisťovňa vypláca za daný objem prostriedkov a daných úmrtnostných tabuľkách vyššiu anuitu, akú by vypočítala komerčná poisťovňa. Poisťovňa by v prípade získania poistného kmeňa bola stratová, a preto bude požadovať doplatenie prostriedkov, aby mohla zachovať pôvodnú výšku anuít. „Podľa navrhovaného zákona by zanikajúca doplnková dôchodková poisťovňa mala zabezpečiť, aby výška vyplácaných anuít ostala nezmenená. To znamená, že by sme mali zvyšnú časť prostriedkov doplatiť z rezervného fondu, a keď už nebude v ňom dostatočný objem prostriedkov, tak z vlastného majetku,“ vysvetľuje Bohoš. Podobný problém bude vznikať aj pri uplatnení si dôchodkových plánov tých klientov, ktorí stihnú uzavrieť zmluvu ešte s doplnkovou dôchodkovou poisťovňou, teda podľa pôvodnej legislatívy.

Fondy

„Súčasné portfólio doplnkových dôchodkových poisťovní je totožné pre všetkých klientov. Nezohľadňuje, či tam klient chce zotrvať dva alebo pätnásť rokov. Nová legislatíva umožňuje vytvorenie viacerých fondov, ktoré môžu mať rôzny stupeň rizika,“ pokračuje Bohoš. Doplnková dôchodková spoločnosť vytvára zo zákona jeden výplatný a minimálne jeden príspevkový fond. „Majetok výplatného fondu bude konzervatívne zainvestovaný, pretože tento fond má slúžiť na vyplácanie prostriedkov klientom. Príspevkový fond bude slúžiť na zhodnocovanie. Vytvorenie viacerých príspevkových fondov jednej spoločnosti je zatiaľ hudba budúcnosti.“ Otvorenie viac ako jedného príspevkového fondu musí byť podmienené záujmom klientov.

Poplatky

Poplatky spojené s doplnkovým dôchodkovým sporením sa týkajú správy aj zmien v sporení. Odstúpenie od sporenia a následný výber peňazí môže spoločnosť spoplatniť až do výšky 20 % z objemu prostriedkov. Prestup medzi jednotlivými spoločnosťami je možný, ale po úhrade najviac 5 % v období do troch rokov a 1 % po tomto období z objemu prostriedkov na účte účastníka. Správcovský poplatok za vedenie a správu účtu nesmie byť podľa zákona vyšší ako 3 % ročne priemernej čistej hodnoty majetku fondu. Poplatky za nákup a predaj cenných papierov vo fonde sa uhrádzajú z majetku fondu.

Tretí pilier

Doplnkové dôchodkové poistenie (po novom sporenie) sa oplatí uzatvoriť už len zamestnancom, ktorým je zamestnávateľ ochotný prispievať. V princípe nezáleží na tom, koľko bude prispievať, pretože minimálny vklad zamestnanca je 100 Sk a ak by zamestnávateľ prispel napríklad iba 100 Sk, tak klient má 100-percentné zhodnotenie vkladu.

V praxi je viacero typov zamestnávateľských prispievaní. Zamestnávateľ napríklad platí presne toľko, koľko platí zamestnanec. Ďalším typom priespievania je, že zamestnávateľ prispieva istú sumu bez ohľadu na platbu zamestnanca a tretím typom je, keď zamestnávateľ mení výšku príspevku stupňovito, v závislosti od výšky príspevku zamestnanca. Samozrejmosťou je rozlíšenie výšky príspevkov medzi rôznymi stupňami v organizačnej štruktúre podniku.
Tretí pilier neznamená, že klient si môže od daňového základu odčítať platby iba do jedného produktu. Pre klienta je výhodnejšie, ak si ako tretí pilier bude uplatňovať kombináciu viacerých finančných produktov. Finančné produkty si zároveň môže nastaviť tak, aby z každého mohol využiť čo najviac výhod, ktoré daný produkt ponúka.

Autor: Pavel Škriniar

Súvisiace články

Aktuálne správy