Komisia I. Mikloša poverila poradcu, aby vyjednával o cene za SPP

Riadiaca komisia pre koordináciu privatizácie SPP poverila poradcu pri transakcii Credit Suisse First Boston (CSFB), aby rokoval s potenciálnym investorom o ponúknutej cene za akcie SPP. „Cenu, ktorá bola nad očakávaniami poradcu, však považujem za dobrú,“ povedal napriek rozhodnutiu komisie jej predseda a vicepremiér Ivan Mikloš.

Upozornil, že hneď, ako to bude možné, zverejní presné spôsoby výpočtu ceny, očakávanej poradcom. „Tí, čo hovoria o 200 miliardách Sk, si ťahajú čísla z brucha,“ konštatoval I. Mikloš. Podľa neoficiálnych informácií v jedinej záväznej ponuke na 49 % akcií SPP, ktorú dostal rezort privatizácie od konzorcia Gaz de France, Ruhrgas a Gazprom vo štvrtok 28. februára, figuruje cena okolo 130 miliárd Sk.

V súvislosti s ponukou konzorcia dnes riadiaca komisia zobrala na vedomie informáciu poradcu o ponuke, ktorou sa bude v utorok zaoberať pracovná komisia ministerky privatizácie Márie Machovej.

Komisia tiež odporučila poradcovi prerokovať s investorom niektoré zmeny transakčných dokumentov. Ide o zníženie hranice prepúšťania zamestnancov SPP, na ktorú je potrebný súhlas štátom kontrolovanej dozornej rady, z 20 % na 10 %. Ďalej ide o zníženie limitu transakcií medzi SPP a budúcim investorom bez súhlasu dozornej rady z 250 000 USD na 150 000 až 200 000 USD. Komisia zároveň odporučila, aby investor potreboval budúci súhlas vlády na oddelenie tranzitu od distribúcie plynu. Rozhodla tiež, že riziká spojené s transakciou, ako napr. Duckého zmenky, bude mať v budúcom predstavenstve na starosti nominant štátu. Rozhodnutie komisie o námietkach SDĽ a SMK, ktoré sa týkali budúcich kompetencií investora v SPP, I. Mikloš nechcel pred rokovaním vlády komentovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy