Úspešný príbeh pokračuje: Porsche po necelom štvrťroku na burze mieri do hlavného nemeckého indexu DAX

, Redakcia/ČTK

Porsche nahradí v indexe DAX výrobcu športového oblečenia Puma, ktorý mal tento rok náročné obdobie v dôsledku náhleho zníženia dopytu.

Nemecký výrobca športových vozidiel Porsche bude po necelom štvrťroku od svojho vstupu na burzu zaradený do hlavného akciového indexu DAX na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Od 19. decembra v ňom nahradí výrobcu športového oblečenia a obuvi Puma, informovala v pondelok burzová spoločnosť Deutsche Börse.

Akcie posilnili už o tretinu

Tohtoročný vstup Porsche na burzu bol pritom dlho očakávanou udalosťou, keďže išlo o jednu z najväčších IPO v európskej histórii vôbec. Napokon sa verejná ponuka akcií automobilky ukázala aj ako nadmieru úspešná.

Akcie Porsche totiž od septembového vstupu na frankfurtskú burzu vzrástli približne o 30 %. Firma tak rýchlo predstihla svoju materskú spoločnosť Volkswagen a stala sa najhodnotnejším výrobcom automobilov v Európe. A to napriek problémom spôsobeným prudkým nárastom nákladov na energie vo svojich závodoch a pretrvávajúcim starostiam s dodávateľskými reťazcami.

Spoločnosť vstúpila na burzu 29. septembra a prvá obchodovaná cena jej akcií bola 84 eur. Aktuálne sa hodnota pohybuje už na úrovni 106,10 eur za akciu.

S trhovou hodnotou viac ako 98 miliárd eur má spoločnosť dnes väčšiu cenu ako Mercedes Benz a dvakrát vyššiu hodnotu ako Ferrari, s ktorými bola porovnávaná počas procesu primárnej verejnej ponuky. Prekonáva aj trhovú kapitalizáciu spomínanej spoločnosti Volkswagen v hodnote približne 84 miliárd eur.

Vývoj ceny akcií Porsche od vstupu na burzu

Zdroj: xtb.sk

Porsche nahradí v indexe Pumu

Porsche nahradí v DAX-e výrobcu športového oblečenia Puma, ktorý mal tento rok náročné obdobie v dôsledku náhleho zníženia dopytu. Akcie firmy klesli za posledný rok o viac ako 50 % a aby toho nebolo málo, začiatkom novembra prišla spoločnosť aj o svojho výkonného riaditeľa Bjørna Guldena, ktorý prestúpil k rivalovi Adidas. Puma sa teraz presunie do indexu MDAX, ktorý zahrňuje 50 firiem so stredne veľkou trhovou kapitalizáciou.

Spoločnosť Deutsche Börse, ktorá frankfurtskú burzu prevádzkuje, prehodnocuje zloženie indexu každé tri mesiace na základe trhovej hodnoty jednotlivých firiem a objemu obchodovania. Hlavný akciový index DAX sa pritom vlani v septembri rozšíril z 30 na 40 firiem.

Aktuálne rebalansovanie hlavného nemeckého akciového benchmarku povedie k zmene jeho zloženia opäť o niečo viac v prospech automobilového sektora. Okrem Porsche, Volkswagenu a ich rivalov Mercedes-Benz a BMW index zahŕňa aj Daimler Truck Holding, výrobcu pneumatík Continental a hlavného akcionára skupiny Volkswagen Porsche Automobil Holding.

Ďalšia revízia DAXu je naplánovaná na 3. marca 2023.

Viac o téme: akcie , DAX , Porsche , Puma

Súvisiace články

Aktuálne správy