Americké akcie v pondelok oslabili pre obavy z rastúcich úrokov

, ČTK Foto: SITA/AP

Podľa ekonómky Priscilly Thiagamoorthyovej zo spoločnosti BMO Capital Markets údaje o aktivite sektora služieb ukázali, že ekonomika USA napriek sprísňujúcim sa finančným podmienkam stále vykazuje určitú silu.

Americké akcie v pondelok výrazne oslabili. Údaje o prekvapivom zrýchlení rastu aktivity sektora služieb v Spojených štátoch totiž obnovili obavy ohľadom zvyšovania úrokových sadzieb. Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, stratil 1,40 percenta a uzavrel na 33.947,10 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 1,79 percenta na 3998,84 bodu a index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, sa znížil o 1,93 percenta na 11.239,94 bodu.

Inštitút riadenia dodávok (ISM) v pondelok uviedol, že index aktivity sektora služieb v USA sa v novembri zvýšil na 56,5 bodu z októbrových 54,4 bodu. Ekonómovia pritom v ankete agentúry Reuters predpovedali pokles indexu na 53,1 bodu. Ak sa index nachádza nad päťdesiatbodovou hranicou, signalizuje rast aktivity.

Sektor služieb sa na celkovej ekonomickej aktivite v USA podieľa viac ako dvoma tretinami. Priaznivé údaje o jeho vývoji poskytujú americkej centrálnej banke (Fed) väčší priestor na sprísňovanie menovej politiky, prostredníctvom ktorej sa snaží dostať pod kontrolu infláciu. Fed v novembri štvrtýkrát za sebou zvýšil úrokové sadzby o 0,75 percentuálneho bodu. Jeho základná sadzba sa tak dostala do rozpätia 3,75 až 4,00 percenta, teda na najvyššiu úroveň za takmer 15 rokov.

Sila ekonomiky napriek rastúcim úrokom

Podľa ekonómky Priscilly Thiagamoorthyovej zo spoločnosti BMO Capital Markets údaje o aktivite sektora služieb ukázali, že ekonomika USA napriek sprísňujúcim sa finančným podmienkam stále vykazuje určitú silu. "To je síce dobrá správa pre vyhliadky ekonomického rastu, nie je to však taká dobrá správa pre Fed, ktorý sa snaží utlmiť dopyt a zmierniť infláciu," uviedla ekonómka.

Výrazný pokles v pondelok zaznamenali akcie výrobcu elektromobilov Tesla. Ich cena sa prepadla o viac ako šesť percent po správach o plánoch na decembrové zníženie produkcie v čínskom závode.

Ekonóm Peter Cardillo zo spoločnosti Spartan Capital Securities upozornil, že akciové trhy v poslednom čase výrazne posilňovali, čo poskytlo investorom príležitosť na určité vyberanie ziskov a prehodnocovanie investičných portfólií s blížiacim sa koncom roka. "Nemyslím si, že je to začiatok zostupného trendu, skôr malá prestávka," dodal.

Na devízovom trhu americký dolár po priaznivých údajoch o aktivite sektora služieb v USA posilňoval. Jednotná európska mena euro v pondelok krátko po 22.00 h SEČ voči doláru strácala zhruba pol percenta na 1,0485 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy