Od pondelka platia obmedzenia na dovoz ruskej ropy, Moskva hovorí o destabilizácii trhu

Európska únia odhaduje, že embargo sa bude vzťahovať na 90 percent celého jej dovozu ropy z Ruska. Dovoz ropovodom Družba aj na Slovensko má zatiaľ časovo nešpecifikovanú výnimku.

V krajinách Európskej únie v pondelok 5. decembra začal platiť zákaz dovozu ruskej ropy na tankeroch, ktorý má Moskvu pripraviť o časť zdrojov na financovanie vojnovej agresie proti Ukrajine. Únia spoločne so skupinou hospodársky vyspelých krajín G7 paralelne zaviedla cenový strop 60 dolárov za barel ruskej ropy prepravovanej do ďalších štátov. Moskva v pondelok uviedla, že opatrenie destabilizuje globálny energetický trh, ale neovplyvní jej schopnosť pokračovať v bojoch na Ukrajine.

Európsky blok sa na ropnom embargu zhodol v rámci bezprecedentnej série sankcií prijatých od februárového začiatku ruskej invázie. Dovoz ropovodom Družba, ktorý sa týka Česka, Slovenska a Maďarska, má zatiaľ časovo nešpecifikovanú výnimku. Nemecko a Poľsko sa rozhodli nad rámec zhody únie zastaviť dovoz ropy potrubím a EÚ odhaduje, že embargo sa bude vzťahovať na 90 percent celého jej dovozu z Ruska.

K embargu aj cenový strop

Súbežný cenový strop má znížiť príjmy Ruskej federácie z vývozu ropy do ďalších krajín. Zakázané je prevážať ropu či poisťovať jej prepravu, ak sa bude predávať za viac ako 60 dolárov za barel. Ruská ropa je lacnejšia ako severomorská ropa Brent, ktorá je hlavným ukazovateľom vývoja cien ropy vo svete. V posledných dňoch sa trhová cena ruskej ropy Urals podľa analytikov pohybovala hlboko pod 50 dolármi. Brent sa aktuálne pohybuje okolo 87 USD za barel.

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) očakáva, že do konca prvého štvrťroka budúceho roka bude v dôsledku týchto krokov produkcia ropy v Rusku nižšia približne o dva milióny barelov denne. Tento rok v marci ťažba ropy v Rusku predstavovala viac ako desať miliónov barelov denne.

„Tieto opatrenia budú mať nepochybne dopad na stabilitu svetového trhu s energiami,“ reagoval v pondelok podľa médií hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Na druhej strane podľa neho neovplyvní možnosti Ruska pokračovať vo vojenských operáciách v susednej krajine. Moskva podľa neho chystá vlastnú reakciu na kroky západných krajín.

Rusko už skôr avizovalo, že bude svoju surovinu vyvážať inam, podľa expertov ale aj tak príde o stovky miliónov dolárov denne. Moskva podľa médií v poslednom čase nakúpila približne stovku tankerov, ktorými sa chce pokúsiť ropu vyvážať.

Viac o téme: ceny energií , ropa , Rusko , sankcie

Súvisiace články

Aktuálne správy