Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v októbri klesli

, TASR Foto: pexels.com/Craig Adderley

Maloobchodné tržby v eurozóne v októbri klesli a o niečo viac, ako ekonómovia očakávali, najstrmšie za 10 mesiacov.

Maloobchodné tržby v eurozóne v októbri klesli a o niečo viac, ako ekonómovia očakávali, najstrmšie za 10 mesiacov. To poukazuje na slabnúci spotrebiteľský dopyt, ktorý by mohol predznamenať začiatok očakávanej technickej recesie v regióne. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v pondelok zverejnili európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra Reuters.

Podľa štatistík sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v októbri v porovnaní so septembrom znížil o 1,8 % v eurozóne a v celej Európskej únii (EÚ) klesol o 1,7 %.

V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby upravené o kalendárne vplyvy v októbri 2022 klesli o 2,7 % v regióne, ktorý platí eurom a o 2,4 % v EÚ.

Ekonómovia predpovedali eurozóne v októbri pokles tržieb medzimesačne o 1,7 % a medziročne o 2,6 %.
Maloobchodné tržby sú ukazovateľom spotrebiteľského dopytu. Ich zníženie v októbri, prvom mesiaci 4. štvrťroka 2022, je v súlade s predpoveďou Európskej komisie, ktorá očakáva pokles ekonomiky regiónu v poslednom kvartáli roka, po ktorom bude nasledovať ďalší pokles ekonomiky v prvých troch mesiacoch 2023, čo znamená technickú recesiu.

Štatistiky ukázali, že v eurozóne sa v októbri 2022 v porovnaní so septembrom znížil maloobchodný predaj nepotravinárskych výrobkov o 2,1 %, predaj potravín, nápojov a tabaku o 1,5 %, zatiaľ čo predaj automobilových palív vzrástol o 0,3 %.

V EÚ sa tržby z predaja nepotravinárskych výrobkov znížili medzimesačne o 2,1 %, z potravín, nápojov a tabaku o 1,3 % a v prípade palív vzrástli o 0,3 %.

Najväčší pokles v susednom Rakúsku

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný pokles maloobchodu predaja zaznamenali v októbri v Rakúsku (-4,6 %), Chorvátsku (-4 %) a Belgicku (-3,3 %). Zvýšenie nahlásili Luxembursko (2,6 %), Cyprus, Malta a Portugalsko (vo všetkých o 0,5 %) a Španielsko (0,4 %).

V medziročnom porovnaní sa v októbri 2022 v eurozóne znížili tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku o 3,9 %, nepotravinárskych výrobkov o 2,6 %, kým pri palivách vzrástli o 2,5 %.

V EÚ medziročne klesli tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku o 3,6 %, nepotravinárskych výrobkov o 2,6 % a tržby z palív stúpli o 3,3 %.

Najstrmší medziročný pokles maloobchodného predaja bol v októbri zaregistrovaný v Dánsku (-9,5 %), Švédsku (-6,4 %) a Belgicku (-5,7 %). A najväčší nárast v Slovinsku (8,5 %), na Malte (7,2 %) a v Lotyšsku (5,7 %).

Na Slovensku sa maloobchodný predaj v októbri znížil medzimesačne o 0,7 % a medziročne o 4,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy