Globálne ceny agrokomodít klesajú, potraviny na pultoch však lacnejšie nie sú

, oPeniazoch.sk Foto: pexels.com/Jahoo Clouseau

Svetové ceny poľnohospodárskych komodít klesajú, avšak vysoké náklady na energie a obavy o produkciu spôsobujú, že na pokladničných blokoch bežných spotrebiteľov sa tento vývoj neodzrkadľuje.

Globálne ceny potravín sa v novembri znížili, a to už ôsmy mesiac po sebe. Ukázal to index cien potravín zverejnený Organizáciou OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Hodnota indexu (FFPI) dosiahla 135,7 bodov a ďalej sa vzďaľuje od rekordných úrovni z marca tohto roka, keď ruská invázia na Ukrajinu vyvolala prudký nárast cien obilia.

Vývoj indexu FFPI za posledný rok v bodoch

Graf: oPeniazoch.sk · Zdroj: fao.org · Vytvorené pomocou Datawrapper

K poklesu indexu prispelo obilie

Ukazovateľ meria mesačné zmeny medzinárodných cien koša kľúčových potravinových komodít, ako sú obilie, rastlinné oleje, cukor, mäso a mliečne výrobky. Aj keď tieto položky predstavujú len približne 40 % hrubého obchodu s poľnohospodárskymi komoditami, sú do indexu vybrané pre ich vysoký strategický význam v globálnej potravinovej bezpečnosti a obchode.

K poklesu hodnoty ukazovateľa v novembri prispelo najmä zníženie indexu cien obilnín o 1,3 %, ktorý bol ťahaný poklesom hodnoty pšenice na trhoch o 2,8 %. Ceny pšenice sa aktuálne pohybujú na úrovni 7,43 USD za bušel, najnižšie od začiatku tohto roka najmä v dôsledku opätovného pristúpenia Ruska k Čiernomorskej obilnej iniciatíve a predĺženia exportnej dohody.

Vývoj ceny pšenice za posledný rok

Zdroj: tradingeconomics.com

Poklesli aj ceny mliečnych výrobkov a mäsa. Na druhej strane sa zvýšili náklady na rastlinné oleje z dôvodu rastu cien palmového a sójového oleja. Výrazné zvýšenie o 5,2 % zaznamenal aj index cien cukru vzhľadom na obmedzenie globálnych dodávok v dôsledku oneskorenia zberu v kľúčových producentských krajinách a oznámenia Indie o nižšej vývoznej kvóte.

V cenách potravín pokles nevidno

Pohyby na komoditných trhoch však aktuálne nepremietajú do nižších cien potravín pre konečných spotrebiteľov. Spravidla trvá šesť až osem mesiacov, kým sa cenový vývoj premietne do účtov za potraviny v závislosti od produktu a trhu. Hlavným dôvodom sú v súčasnosti obavy obchodníkov, koľko obilia a v akej kvalite sa budúci rok vyprodukuje vzhľadom na situáciu na Ukrajine, ktorá je hlavným svetovým exportérom.

Prečítajte si tiež: Komoditné burzy sa opäť vystrašili: Prečo je ukrajinský vývoz agrokomodít pre globálne trhy taký dôležitý?

K neistote prispievajú ak vysoké ceny za energie a inflácia cien potravín. Drahšia energia znamená, že doprava a balenie potravín stojí viac a obchodníci platia viac aj za spotrebu elektriny pre svoje prevádzky. Vyššie ceny plynu vedú tiež k zvýšeným nákladom na hnojivá.

Súvisiace články

Aktuálne správy