Investorom v eurozóne sa v decembri zlepšila nálada

, TASR Foto: getty images

Investorom v eurozóne sa v decembri zlepšila nálada. Ich dôvera v ekonomiku regiónu vzrástla, už druhý mesiac po sebe a na najvyššiu úroveň od júna.

Investorom v eurozóne sa v decembri zlepšila nálada. Ich dôvera v ekonomiku regiónu vzrástla, už druhý mesiac po sebe a na najvyššiu úroveň od júna. Dôvodom sú nádeje, že miernejšie zimné počasie a dostatok plynu v zásobníkoch môžu znížiť šance na recesiu. Ukázal to v pondelok prieskum renomovaného inštitútu Sentix. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 19 štátoch menovej únie, v decembri 2022 zvýšil na -21 bodov z -30,9 bodu v novembri. Ekonómovia pritom odhadovali, že stúpne menej, na -27,6 bodu.
Prieskum sa uskutočnil od 1. do 3. decembra a zúčastnilo sa na ňom 1268 investorov.

Nebezpečenstvo recesie zostáva

"Prekvapujúco vysoké hladiny plynu a pokračujúce stabilné trhy práce nie sú v súlade s recesiou," uviedol vo vyhlásení riaditeľ Sentixu Manfred Hübner. "Podľa nášho názoru by však táto korekcia v hodnotení nemala byť nesprávne interpretovaná ako všeobecné zvrátenie trendu," upozornil Hübner. "Nebezpečenstvo recesie nebolo v žiadnom prípade odvrátené," dodal.

Prieskum ďalej ukázal, že aj čiastkový index očakávaní investorov v eurozóne tento mesiac vzrástol na -22 z -32,3 bodu a je najvyšší od marca. Zvýšil sa aj čiastkový index súčasnej situácie na -20 bodov z -29,5 bodu.
Aj prieskum pre Nemecko, najväčšiu ekonomiku euroregiónu, odhalil zmiernenie pesimizmu medzi investormi, pričom ukazovateľ ekonomických očakávaní v tejto krajine sa vyšplhal na -22,3 bodu, čo je jeho najvyššia hodnota od marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy