Slováci obmedzili nakupovanie: Maloobchodné tržby klesajú tretí mesiac v rade

AKTUALIZOVANÉ 13:26

Aj v októbri 2022 tržby maloobchodu boli medziročne nižšie, a to o 4,4 %. Po dlhom období medziročných prírastkov mali maloobchodné predajne tržby nižšie ako pred rokom už tretí mesiac po sebe. Pokles tržieb v stálych cenách zaznamenalo až šesť z deviatich zložiek maloobchodu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

S poklesom tržieb bojujú podľa ŠÚ SR druhý mesiac po sebe veľkí hráči v maloobchode, ako sú hyper- a supermarkety, aktuálne mali tržby nižšie o 2,4 %. Predajne pohonných látok majú pol roka tržby medziročne nižšie. Ich nominálna hodnota bola síce výrazne vyššia ako pred rokom, ale po očistení o extrémny rast cien tržby klesli o viac ako 5 %.

Predaj motorových vozidiel rástol

Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov za október 2022 medziročne vzrástli o 8,6 %, čo ovplyvnili vyššie tržby za predaj vozidiel o takmer 17 %. Oprava a údržba vozidiel, ako aj predaj dielov a príslušenstva skončili už druhý mesiac v medziročnom mínuse.

Tržby v októbri 2022 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli vo veľkoobchode o 1,1 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 2,3 %. Medzimesačný pokles tržieb vykázali predaj a oprava motorových vozidiel o 1,5 %, maloobchod o 1,7 % či ubytovacie zariadenia, ktoré vykázali pokles tržieb až o 7,5 %.

V súhrne za 10 mesiacov roka 2022 tržby vo všetkých zložkách vnútorného obchodu vzrástli. V ubytovaní rástli tržby o 81,1 %, hodnoty spred pandémie (v porovnaní s bilanciou 10 mesiacov 2019) však stále nedosiahli. Dvojciferne stúpli vo veľkoobchode a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. Od začiatku roka dokázal medziročne zvýšiť tržby aj maloobchod o 5,1 % a predaj a oprava motorových vozidiel o 5,8 %.

Analytik: Hlavný faktor inflácia

Pokles spotreby sa v októbri 2022 zvýraznil, okresáva ju najmä inflácia. Uviedol to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák v komentári k októbrovým tržbám maloobchodu, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Rekordne vysoká inflácia už od jari nahlodáva spotrebiteľskú dôveru i bežný dopyt domácností. Tržby slovenských maloobchodníkov v stálych cenách preto slabnú, v októbri sa pritom ich pokles ešte viac zintenzívnil. V poslednom mesiaci sme pritom mohli pozorovať aj pomerne významný úbytok vkladov obyvateľstva, čo len naznačuje, že časť domácností by stále mohla tlmiť pokles svojej spotreby na úkor svojich úspor,“ spresnil.

Októbrový pokles tržieb slovenských obchodníkov mal podľa neho plošný charakter a zasiahol potravinový i nepotravinový segment. Jedinými dvomi zložkami maloobchodu, ktoré si pripísali ľahký medzimesačný nárast tržieb – po zohľadnení sezóny, bol predaj pohonných hmôt a predaj na trhoviskách. Obe tieto zložky spotreby však vykázali medziročne nižšie tržby, trhoviská dokonca až o 21,3 %.

Spotreba bude narážať na limity

Spotreba v nasledujúcich mesiacoch bude podľa Koršňáka naďalej narážať na svoje limity, plynúce najmä z rekordne vysokej inflácie. „Po vyčerpaní finančných vankúšov nižšej strednej a nízkopríjmovej skupiny domácností očakávame ďalšie utlmovanie spotreby domácností na Slovensku. Protiinflačné opatrenia vlády budú tento rok výpadky reálnych príjmov domácností tlmiť pravdepodobne len čiastočne. Vysoké ceny a nízka spotrebiteľská dôvera by mohli oslabiť aj vianočné tržby slovenských obchodníkov,“ myslí si analytik.

„Predpokladáme, že sila vianočného efektu by mohla byť miernejšia ako zvyčajne. Naopak, v dôsledku vysokých cien by sa opätovne mohol posilňovať efekt povianočných výpredajov (viac spotrebiteľov môže vyčkávať na posezónny pokles cien), ktorý naopak posledné roky skôr oslabovali pandemické obmedzenia – domácnosti nečakali na povianočné výpredaje, keďže sa zvyčajne obávali povianočnej uzávery časti maloobchodu,“ dodal Koršňák.

ŠÚ SR informoval, že aj v októbri 2022 tržby maloobchodu boli medziročne nižšie, a to o 4,4 %. Po dlhom období medziročných prírastkov mali maloobchodné predajne tržby nižšie ako pred rokom už tretí mesiac po sebe. Pokles tržieb v stálych cenách zaznamenalo až šesť z deviatich zložiek maloobchodu.

Viac o téme: makroekonomika , maloobchodné tržby , Štatistický úrad SR ŠÚ

Súvisiace články

Aktuálne správy