Týždeň na trhoch: Burzy reagovali na americké makrodáta, Európu podporili správy o inflácii a Čínu možné zmiernenie opatrení

, oPeniazoch.sk Foto: pexels.com/Anna Nekrashevich

Akciové indexy naprieč Spojenými štátmi, Európou a Áziou ukončili týždeň v zelených číslach aj napriek zmiešaným signálom z posledných dní.

Globálne akciové trhy v minulom týždni sledovali niekoľko dôležitých makroekonomických udalostí. Kľúčovými boli vystúpenie predsedu amerického Fed-u a údaje z amerického trhu práce. V Európe bola zverejnená miera inflácie za november a v Číne bol naďalej v pozornosti vývoj situácie v súvislosti s pandemickou situáciou.

Akciové indexy naprieč Spojenými štátmi, Európou a Áziou ukončili týždeň v zelených číslach aj napriek zmiešaným signálom z posledných dní.

Jerome Powell podporil trhy

Investori minulý týždeň dychtivo čakali na stredajšie vystúpenie predsedu americkej centrálnej banky o ekonomike a trhu práce, ktoré bolo pravdepodobne posledným pred najbližším zasadnutím Fedu.

Vo svojom prejave dal Jerome Powell jasný signál, že Fed je pripravený v decembri spomaliť tempo zvyšovania úrokových sadzieb. Predpokladá sa, že centrálna banka na svojom najbližšom zasadnutí zvýši úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu, čím ustúpi z bezprecedentnej série štyroch po sebe idúcich zvýšení o 0,75 bodu. Zároveň však uviedol, že na to, aby sa inflácia vrátila späť k dvojpercentnému cieľu, bude potrebné spomalenie trhu práce. Akciové trhy reagovali na tieto správy uprostred týždňa výrazným posilnením.

Údaje z amerického trhu práce prekonali očakávania

Zvrat vo vývoji prišiel v piatok po zverejnení výsledkov zamestnanosti zo Spojených štátov. Americká ekonomika pridala v novembri prekvapivo 263 tisíc nových pracovných miest, pričom sa odhadoval nárast o 200 tisíc. K významnému nárastu zamestnanosti došlo v odvetviach rekreácie a pohostinstva, zdravotníctva a štátnej správy, na druhej strane pokles zaznamenali maloobchod a doprava a skladovanie.

Miera nezamestnanosti ostala v porovnaní s minulým mesiacom nezmenená na úrovni 3,7 %. Nečakane vzrástla aj ostro sledovaná priemerná hodinová mzda. Tá sa medziročne zvýšila o 5,1 % a prekonala očakávania analytikov, ktorí predpokladali rast o 4,6 %. Zároveň sa nachádza vysoko nad predpandemickou úrovňou 3 %.

Medziročný vývoj priemernej hodinovej sadzby od roku 2018

Zdroj: tradingeconomics.com

Priaznivá novembrová správa z pracovného trhu tak naznačuje pokračujúcu silnú ekonomickú aktivitu, čo je v rozpore s potrebou spomalenia jej tempa pri boji s vysokou infláciou. Podčiarkuje tak riziko, že úrady v prvej polovici budúceho roka zvýšia úrokové sadzby nad 5 %.

Tieto údaje tak koncom týždňa opäť obnovili obavy o pokračovanie agresívnej menovej politiky, na čo bezprostredne reagovali akciové trhy poklesom. Americkým indexom sa však podarilo straty odpísať a napokon uzavreli týždeň so ziskom.

Index Dow Jones Industrial Average si za minulý týždeň pripísal 0,14 %. Širší index S&P 500 získal 1,11 % a technologický Nasdaq Composite pridal 2,5 %.

Vývoj indexu S&P 500 za posledný týždeň

Zdroj: tradingeconomics.com

Inflácia v Eurozóne spomalila

V Európe sa investori v minulom týždni z dôležitých informácií dočkali výsledkov inflácie za november. Tá sa znížila na 10 % z rekordných 10,6 % v októbri, čím prekonala prognózy trhu, ktoré počítali s úrovňou 10,4 %. Za týmto vývojom stálo najmä spomalenie rastu cien energií, ktoré sa medziročne zvýšili o 34,9 % v porovnaní s 41,5 % v októbri.

Graf: oPeniazoch.sk · Zdroj: Eurostat · Vytvorené pomocou Datawrapper

Ročná miera inflácie v eurozóne tak zaznamenala prvýkrát od polovice roku 2021 klesajúcu tendenciu, čo by mohlo signalizovať, že cenové tlaky sú už na svojom vrchole. Aj napriek priaznivým správam však inflácia naďalej ostáva na rekordných úrovniach a nie je pod kontrolou. Skeptická ostáva aj prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová vzhľadom na blížiaci sa vstup eurozóny do recesie.

Obchodníci však čakajú na náznaky, že by ECB mohla pristúpiť k spomaleniu agresívneho sprísňovania monetárnej politiky. Predpokladá sa, že centrálna banka zvýši svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na najbližšom zasadnutí v polovici decembra, údaje o inflácii však zvyšujú pravdepodobnosť, že tento rast bude miernejší. Väčšina predstaviteľov rady guvernérov ECB uprednostňuje zvýšenie sadzby o 50 bázických bodov.

Hlavné európske akciové indexy na vlne správ z USA a Európy ukončili celý minulý týždeň s miernym ziskom. Index Euro Stoxx 50, ktorý sleduje výkonnosť päťdesiatich najvýznamnejších európskych spoločností z krajín Eurozóny, si pripísal 0,74 % a nemecký DAX dosiahol zhodnotenie 0,37 %.

Vývoj indexu Euro Stoxx 50 za posledný týždeň

Zdroj: tradingeconomics.com

Čína signalizuje uvoľnenie proticovidovej politiky

V predchádzajúcom týždni zamierili smerom nahor aj čínske indexy. Oživenie trhov okrem správ zo Spojených štátov podnietili očakávania, že Peking by mohol citeľne uvoľniť svoje obmedzenia proti šíreniu koronavírusu aj napriek vysokému dennému počtu prípadov infikovaných.

Nevôľa verejnosti v súvislosti s politikou nulového výskytu Covidu v krajine vyústila do masívnych demonštrácií a spôsobila jedny z najhorších občianskych nepokojov za posledné desaťročia.

Zmiernenie obmedzení sa týka predovšetkým uvoľnenie požiadaviek na testovanie pri cestovaní, či vstupe do parkov a supermarketov. Čína je tiež pripravená umožniť pozitívnym prípadom a blízkym kontaktom domácu karanténu a zámerom je aj urýchlenie vakcinácie proti koronavírusu medzi čínskymi seniormi.

Podľa analytikov sú tieto kroky pozitívnym signálom smerom k postupnému otvoreniu druhej  najväčšej ekonomiky sveta, hoci k výraznejšiemu posunu zrejme nedôjde skôr ako v marci budúceho roka.

Akciovému rally pomohol aj krok čínskeho regulátora cenných papierov, ktorý uvoľnil obmedzenia pre realitné spoločnosti v oblasti získavania kapitálového financovania na svojom domácom trhu, teda zdroju financií, ku ktorému nemali prístup už roky. Krajina tak reaguje na prepad trhu s nehnuteľnosťami.

Hongkonský benchmark Hang Seng Index si za minulý týždeň pripísal 10,71 %, Shanghai Composite uzavrel o 3,7 % vyššie a index CSI 300 získal 2,52 %.

Vývoj indexu Hang Seng za posledný týždeň

Zdroj: tradingeconomics.com

Týždeň chudobnejší na makrodáta

V tomto týždni nebudú zverejnené žiadne významné ekonomické správy. Investori však budú hľadať ďalšie informácie o zdraví najväčšej svetovej ekonomiky a vývoji sadzieb Federálneho rezervného systému z údajov z prieskumov.

Trhy sa dočkajú výsledkov nevýrobného indexu ISM, ktorý by mal naznačiť spomalenie rastu aktivity sektora služieb. V centre pozornosti budú tiež výsledky indexu cien výrobcov, ktorý meria priemernú zmenu v predajných cenách, s konsenzom poukazujúcim na pokles inflačných tlakov. Sledovať sa budú tiež výrobné objednávky, zahraničný obchod či spotrebiteľský sentiment Michiganskej univerzity.

Súvisiace články

Aktuálne správy