Americké akcie po správe o vývoji trhu práce v USA uzavreli týždeň zmiešane

, ČTK Foto: SITA/AP

Vysoká tvorba pracovných miest v USA môže americkej centrálnej banke poskytnúť viac priestoru na agresívny postu pri nastavovaní menovej politiky, tvrdí analytik Joe Manimbo zo spoločnosti Convera.

Americké akcie uzavreli piatkové obchodovanie zmiešane. Prekvapivo priaznivé údaje o trhu práce v Spojených štátoch obnovili obavy, že americká centrálna banka (Fed) bude pokračovať v agresívnom zvyšovaní úrokových sadzieb, prostredníctvom ktorého sa snaží dostať pod kontrolu infláciu. Hlavné indexy na údaje o trhu práce reagovali poklesom, neskôr však väčšinu strát vymazali.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, si v piatok napokon pripísal 0,10 percenta a uzavrel na 34 429,88 bodu. Širší index S&P 500 však klesol o 0,12 percenta na 4071,70 bodu a index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, sa znížil o 0,18 percenta na 11 461,50 bodu.

Za celý týždeň sa Dow Jonesov index zvýšil o zhruba 0,2 percenta. S&P stúpol o 1,1 percenta a Nasdaq si pripísal dokonca 2,1 percenta.

Pozitívne správy z trhu práce

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika USA v novembri vytvorila zhruba 263 000 pracovných miest, čo je viac, ako sa čakalo. "Prekvapivo vysoká tvorba pracovných miest môže Fedu poskytnúť viac priestoru na agresívny postup," uviedol podľa agentúry Reuters analytik Joe Manimbo zo spoločnosti Convera.

Na devízovom trhu americký dolár po prekvapivo priaznivých údajoch o trhu práce v USA posilňoval, neskôr však o svoje zisky prišiel. Krátko po 22:00 SEČ si jednotná európska mena euro voči doláru pripisovala zhruba 0,2 percenta na 1,0540 USD.

Šéf pobočky Fedu v Chicagu Charles Evans dnes uviedol, že centrálna banka tempo zvyšovania úrokových sadzieb pravdepodobne spomalí. Dodal však, že sadzby sa zrejme budú musieť vo finále vyšplhať na o niečo vyššiu úroveň, ako Fed predpokladal v septembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy