Apple zablokovala aktualizáciu aplikácie Coinbase kvôli poplatkom za prevody NFT tokenov

, oPeniazoch.sk Foto: pexels.com/PhotoMIX Company

Coinbase bola nútená zákazníkom dočasne zakázať prenos nezameniteľných tokenov prostredníctvom svojej virtuálnej peňaženky pre iOS kvôli sporu so spoločnosťou Apple v súvislosti s jej zásadami pre nákupy v aplikáciách.

Kryptomenová burza Coinbase vo štvrtok informovala, že spoločnosť Apple zablokovala vydanie najnovšej verzie jej digitálnej peňaženky v obchode s aplikáciami, kým nebude deaktivovaná funkcia, ktorá používateľom umožňuje posielať NFT tokeny. Dôvodom má byť požiadavka Apple umožniť zúčtovanie podielu z transakčných poplatkov za transfery.

Držitelia NFT tokenov si aktuálne svoje aktíva neprevedú

Coinbase bola nútená zákazníkom dočasne zakázať prenos nezameniteľných tokenov prostredníctvom svojej virtuálnej peňaženky pre iOS kvôli sporu so spoločnosťou Apple v súvislosti s jej zásadami pre nákupy v aplikáciách.

Apple požaduje, aby burza odvádzala 30 % z hodnoty tzv. gas fee za prevody NFT, čo však nie je možné už zo samotnej podstaty fungovania blockchainu a tokenov. Predmetné transakčné poplatky nie sú totiž paušálnym nákladom na nákup digitálnych produktov prostredníctvom aplikácie.

Ako funguje gas fee?

Gas fee predstavuje transakčný poplatok špecifický pre blockchainovú sieť Ethereum a v podstate predstavuje platbu overovateľom v sieti za spracovanie transakcie.

Ak používateľ nakupuje, predáva alebo posiela svoje digitálne aktíva, za každý takýto úkon uhradí poplatok. Platí to aj pre prevod NFT tokenov do inej peňaženky prostredníctvom aplikácie Coinbase. Tieto platby sú potrebné pre fungovanie blockchainovej siete a udržiavanie je bezpečnosti. Sú však komplikovanejšie ako paušálny poplatok a nemôže ich kontrolovať žiadny konkrétny subjekt.

Coinbase ako poskytovateľ krypto služieb teda tieto poplatky nedostáva, nestanovuje ani ich výšku a neprofituje z nich.

Spoločnosť verí, že toto rozhodnutie zo strany Apple bolo len nedopatrením spôsobeným zlyhaním ľudského faktora a neznalosťou a otvorila priestor pre ďalšiu diskusiu.

Prečítajte si tiež: Otrasy na kryptotrhu pokračujú: Akcie firmy Coinbase padli najnižšie od jej vstupu na burzu

Potenciálny konflikt medzi Coinbase a Apple prichádza v náročných časoch pre kryptoburzu, ktorej akcie za posledný rok klesli takmer o 85% v dôsledku prepadu trhu s kryptomenami a nepriaznivých finančných výsledkov.

Vývoj ceny akcií Coinbase za posledný rok

Zdroj: tradingeconomics.com

Kontroverzný poplatok kritizujú aj ďalšie firmy

Coinbase nie je prvou spoločnosťou, pre ktorú je poplatok pre Apple sporným bodom.

Lídri ďalších veľkých technologických firiem, vrátane Marka Zuckerberga z Meta Platfoms, Elona Muska z Twitteru či riaditeľa Spotify Daniela Eka, tiež kritizovali Apple za to, že zneužíva svoje monopolné postavenie na trhu. Spoločnosť si totiž poplatok účtuje za akúkoľvek aplikáciu predávanú prostredníctvom svojho obchodu, ako aj za nákupy realizované prostredníctvom stiahnutých aplikácií.

Poplatková politika spoločnosti Apple zároveň ohrozuje všetkých poskytovateľov kryptoslužieb, ktorí ponúkajú mobilné aplikácie svojich digitálnych peňaženiek a umožňujú užívateľom posielať a vymieňať tokeny a kryptomeny.

Súvisiace články

Aktuálne správy