Ceny výrobcov v eurozóne zaznamenali v októbri výrazné zmiernenie rastu

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne vzrástli v októbri medziročne o necelých 31 %. Opäť tak spomalili tempo rastu, druhý mesiac po sebe. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Podľa Eurostatu sa ceny výrobcov v eurozóne zvýšili v októbri oproti októbru minulého roka o 30,8 %. V predchádzajúcom mesiaci rast dosiahol 41,9 % a v auguste rekordných 43,4 %.
V širšej Európskej únii sa ceny priemyselných výrobcov zvýšili v októbri medziročne o 31,2 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu výrazne spomalilo, keď v septembri rast dosiahol viac než 41 %.
V medzimesačnom porovnaní ceny priemyselných producentov v menovom bloku klesli o 2,9 % a v celej EÚ o 2,5 %. Na porovnanie, v septembri sa zvýšili, pričom v eurozóne o 1,6 % a v Európskej únii o 1,4 %.
Najvýraznejší rast cien producentov v medziročnom porovnaní zaznamenali z krajín Európskej únie Maďarsko, Slovensko a Lotyšsko. V prípade Maďarska sa ceny priemyselných výrobcov zvýšili o 68 %, na Slovensku o 59,3 % a v Lotyšsku o 57,9 %. Pokles spomedzi štátov EÚ zaznamenalo iba Írsko, kde ceny producentov klesli o 17,2 %.
V medzimesačnom porovnaní najviac ceny producentov vzrástli v Grécku (9,6 %), Maďarsku (6,2 %) a Belgicku (2,8 %). Naopak, najvýraznejší pokles cien výrobcov zaznamenali Írsko (-32,5 %), Bulharsko (-8,8 %) a Dánsko, kde klesli o 5,5 %. Na Slovensku sa ceny výrobcov zvýšili o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy