Nemecký dovozca plynu Uniper požaduje od Gazpromu miliardy eur za nedodaný plyn

, TASR Foto: SITA/AP

Nemecký dovozca plynu Uniper požaduje od ruského koncernu Gazprom odškodnenie za nedodaný plyn. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Nemecký dovozca plynu Uniper požaduje od ruského koncernu Gazprom odškodnenie za nedodaný plyn. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Uniper bude požadovať náhradu "rozsiahlych finančných škôd", komentoval šéf spoločnosti Klaus-Dieter Maubach. Doterajšie náklady firmy na nákupy plynu, ktorými musela nahradiť výpadky dodávok od Gazpromu, predstavujú 11,6 miliardy eur.

Uniper v stredu informoval, že podal žalobu na Gazprom Export na medzinárodnom arbitrážnom súde. Ruský koncern v prvej reakcii označil požiadavky nemeckej firmy, týkajúce sa odškodnenia, za "neoprávnené". Jeho dcérska spoločnosť Gazprom Export totiž kategoricky odmieta obvinenia z porušenia kontraktov.

Uniper tiež uviedol, že sa zbaví svojej ruskej divízie Unipro, čo plánuje už 1,5 roka. Údajne už našiel aj záujemcu, obchod ešte musia schváliť ruské regulačné úrady, ktorých rozhodnutie je však neisté. Preto sa chce Uniper právne a personálne "čo najviac" oddeliť od tejto svojej dcérskej firmy.

Súvisiace články

Aktuálne správy