Bankrot oficiálne ohlásila už aj kryptobanka BlockFi. Bitcoin sa drží na dvojročných minimách.

, oPeniazoch.sk Foto: TASR/AP

BlockFi zastavila výbery a obmedzila aktivitu na svojej platforme ešte začiatkom novembra po tom, čo oznámila, že má značnú expozíciu voči skrachovanej burze FTX.

Jeden z najväčších poskytovateľov kryptomenových úverov BlockFi požiadal tento týždeň o ochranu pred veriteľmi na súde v New Jersey.

Po kolapse kryptomenovej burzy FTX ide o ďalší krach v odvetví, ktoré zasiahlo prudké oslabenie kryptomien a vyvolalo dominový efekt v celom sektore.

Problémy už začiatkom novembra

BlockFi zastavila výbery a obmedzila aktivitu na svojej platforme ešte začiatkom novembra po tom, čo oznámila, že má značnú expozíciu voči FTX. Zároveň informovala, že sa pripravuje na vyhlásenie konkurzu a plánuje prepúšťanie zamestnancov.

Expozícia voči FTX a pridruženým korporátnym subjektom zahŕňa záväzky, ktoré spoločnosti dlhuje Alameda Research, aktíva držané na FTX.com a nevyčerpané sumy z úverovej linky s FTX.US. Pridružená obchodná firma FTX, Alameda Research, začiatkom tohto mesiaca nesplatila 680 miliónov dolárov dlhovaných spoločnosti BlockFi, uviedla firma v súdnych dokumentoch.

Šanca na uspokojenie veriteľov

Vyhlásenie bankrotu dáva BlockFi šancu čo najskôr umožniť zákazníkom prístup k ich digitálnym peňaženkám a vytvoriť splátkový plán pre veriteľov. Zároveň sa bude snažiť získať späť čo sa dá od FTX.

Len desiatim najvýznamnejším veriteľom dlhuje spoločnosť takmer 1,2 miliardy dolárov, pričom celková suma jej záväzkov voči zákazníkom je oveľa vyššia. Dokopy má firma viac ako 100 000 veriteľov so záväzkami a aktívami v rozmedzí od 1 miliardy do 10 miliárd dolárov. BlockFi uistila zákazníkov, že má zavedené vhodné interné kontroly a pracuje na čo najskoršom vrátení finančných prostriedkov klientom.

BlockFi je tak ďalšou obeťou pádu FTX. Za posledných pár mesiacov požiadali o ochranu pred veriteľmi po drastickom poklese cien kryptomien, ktorý zmazal zhruba dve tretiny trhovej hodnoty sektora, aj krypto hedžový fond Three Arrows Capital, poskytovateľ digitálnych pôžičiek Celsius Network a krypto maklérska firma Voyager Digital.

Investori sa tak obávajú potenciálneho zlyhania ďalších kľúčových hráčov na trhu.

Najväčšia kryptomena bitcoin za posledný rok stratila už viac ako 70 % hodnoty a aktuálne sa stále obchoduje v blízkosti dvojročného minima na úrovni 16 885 USD.

Vývoj ceny bitcoinu za posledný rok

Zdroj: tradingeconomics.com

Súvisiace články

Aktuálne správy