Ekonomická nálada na Slovensku sa v novembri opäť zhoršila, je najnižšie za 20 mesiacov

, TASR/red

Ekonomická nálada na Slovensku sa v novembri opäť znížila, pol roka trvajúci pokles dôvery bol však v tomto mesiaci najmiernejší.

Ekonomická nálada na Slovensku sa v novembri opäť znížila, avšak medzimesačný pokles indikátora ekonomického sentimentu o 0,7 bodu bol najmiernejší v tomto roku. Napriek tomu bola sezónne upravená hodnota indikátora na úrovni 87,6 najnižšia za posledných 20 mesiacov, teda od marca minulého roka. Dôvera sa oproti minulému mesiacu znížia v priemysle a v službách. Naopak, zvýšila sa v obchode, stavebníctve, a po šesť mesiacov trvajúcich poklesoch, aj u spotrebiteľov.

Medziročne tak bola hodnota indikátora ekonomického sentimentu nižšia o 12,2 bodu a za dlhodobým priemerom zaostávala o 14,9 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle (sezónne upravený) v novembri poklesol medzimesačne o 4,3 bodu na hodnotu -15, čo predstavuje najnižšiu hodnotu od mája 2020. Vývoj indikátora nepriaznivo ovplyvnil najmä pokles objednávok (vážených produkciou), ktorý zaznamenali hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov, strojov a zariadení inde nezaradených a ostatných nekovových výrobkov.

Sezónne očistený indikátor dôvery v službách v novembri oproti októbru klesol o 0,6 bodu na hodnotu -0,3. K poklesu došlo v dopyte po službách za posledné tri mesiace a v podnikateľskej situácii. U oboch pocítili zhoršenie najmä vo finančných a poisťovacích službách, v doprave a skladovaní a v prípade podnikateľskej situácie naviac aj v administratívnych a podporných službách

Spotrebiteľská atmosféra sa zlepšila

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa po šiestich mesiacoch postupného zhoršovania v novembri medzimesačne mierne zlepšila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery (sezónne upravený) sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o 3,8 bodu na úroveň -32,2. Hodnotenia respondentov boli oproti minulému mesiacu optimistickejšie vo všetkých štyroch zložkách indikátora. Najviac sa zmiernili obavy z očakávaného vývoja nezamestnanosti. Menej pesimisticky vnímali respondenti aj nastávajúci vývoj celkovej hospodárskej situácie, očakávaných úspor, ako aj finančnej situácie ich domácností.

Indikátor dôvery v obchode v novembri stúpol oproti októbru o 5,4 bodu na hodnotu 23,7. Respondenti pozitívne hodnotili nárast podnikateľských aktivít za obdobie posledných troch mesiacov a očakávajú aj zvýšenie počtu zamestnancov. Pozitívne hodnotenia podnikateľských aktivít (vážené tržbami) prevládali najmä v maloobchode s pohonnými látkami a v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach.

V novembri sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 4 body na úroveň -6,5. K pozitívnemu vývoju došlo vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok, predovšetkým podnikov realizujúcich inžinierske stavby. Zlepšili sa aj hodnotenia očakávanej zamestnanosti.

Viac o téme: makroekonomika , Štatistický úrad SR ŠÚ

Súvisiace články

Aktuálne správy