Akcie v USA kvôli Applu a obavám o situáciu v Číne klesli, dolár vzrástol

, ČTK Foto: SITA/AP

V Číne sa cez víkend konala séria demonštrácií proti koronavírusovým obmedzeniam. Protesty sú označované za najrozsiahlejší prejav nespokojnosti s vládnucou komunistickou stranou za niekoľko desiatok rokov.

Americké akcie v pondelok oslabili. Protesty vo veľkých čínskych mestách proti prísnej politike, ktorá má zabrániť šíreniu choroby Covid-19, vyvolávajú obavy o ďalší hospodársky rast v krajine. Akcie firmy Apple potom stiahol dole neistý výhľad výroby jej telefónov iPhone v Číne.

Index Dow Jones klesol o 497,57 bodu, teda 1,45 percenta, na 33 849,46 bodu. Širší index Standard&Poor's 500 sa znížil o 62,18 bodu, čiže 1,54 percenta, na 3963,94 bodu. Index technologického trhu Nasdaq sa prepadol o 176,86 bodu, čiže 1,58 percenta, na 11 049,50 bodu.

Čínske demonštrácie

V Číne sa cez víkend konala séria demonštrácií proti koronavírusovým obmedzeniam. Protesty sú označované za najrozsiahlejší prejav nespokojnosti s vládnucou komunistickou stranou za niekoľko desiatok rokov. V nedeľu sa demonštranti v Šanghaji stretli s políciou. Protesty prehlbujú obavy o rast druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Kleslo všetkých 11 čiastkových sektorov, ktoré sú súčasťou indexu S&P 500. Najhoršie si viedli realitné a energetické firmy. Akcie Applu oslabili o 2,6 percenta, pretože nepokoje zamestnancov v najväčšej továrni na výrobu iPhonov v Číne vyvolali obavy o dodávky telefónov vyššej triedy. Posilnili však akcie firmy Amazon.com po správe z odvetvia, ktorá odhadla, že výdavky na kybernetický pondelok, ktorý je najväčším dňom internetových nákupov v USA, stúpnu na 11,6 miliardy dolárov.

Kryptosektor oslabuje

Strácali tiež akcie firiem napojených na kryptomeny a blockchain, ako Coinbase Global, Riot Blockchain a Marathon Digital Holdings. Dôvodom bola správa o bankrote firmy BlockFi, ktorá sa stala ďalšou obeťou pádu kryptomeny FTX.

Investori sa tento týždeň zamerajú na štatistické údaje z USA. V utorok bude zverejnená správa o spotrebiteľskej dôvere za november, v stredu druhý odhad vývoja hrubého domáceho produktu za tretí štvrťrok a v piatok správa o nezamestnanosti a mzdách za november, uviedla agentúra Reuters.

Dolár posilnil

Americký dolár posilnil voči košu popredných svetových mien, pretože predstaviteľ centrálnej banky USA (Fed) James Bullard uviedol, že treba ešte pomerne veľa zvýšiť úroky a držať ich vysoko až do roku 2024, aby sa Fedu podarilo získať kontrolu nad infláciou a priblížiť ju späť k dvojpercentnému cieľu. Kvôli protestom proti koronavírusovým obmedzeniam v Číne sa tiež medzi investormi zvýšil záujem o bezpečné investície ako švajčiarsky frank a japonský jen.

V závere obchodovania dolárový index, ktorý sleduje výkon dolára ku košu šiestich popredných svetových mien, stúpol o 0,7 percenta na 106,72 bodu. Euro voči doláru oslabilo o 0,7 percenta na 1,0337 USD. Dolár k jenu klesol o 0,1 percenta na 138,94 JPY. Kurz eura voči jenu sa znížil o 0,7 percenta na 143,6 JPY.

Viac o téme: akciové trhy , americký dolár USD , Čína , Dow Jones , euro , Nasdaq , S&P 500 , Spojené štáty americké USA

Súvisiace články

Aktuálne správy